Skip to article

Top 10 boli mortale

Top 10 boli mortale
Daca in anii '80 SIDA era preocuparea numarul 1 in ceea ce privea sanatatea populatiei, in ziua de azi abia daca mai auzim despre ea. Atentia mediei s-a mutat asupra altor boli fatale, precum cancerul, astfel ca tindem sa credem ca virusul HIV nici nu mai reprezinta o problema. Acest lucru insa este departe de a fi adevarat. Iata care sunt primele 10 boli fatale.

10. Cancer de trahee, bronhii si plamani

Principalul factor de risc este fumatul, aproximativ 9 din 10 cazuri fiind atribuite lui. Alti factori de risc includ expunerea la substante carcinogene precum azbestul si radiatiile, de cele mai multe ori la locul de munca.

9. Malaria

Este una din cele mai frecvente boli infectioase fiind cauzata de paraziti din genul Plasmodium. Acestia sunt transmisi de femela tantarului anofel si se inmultesc in globulele rosii de sange, cauzand simptome cum ar fi febra, anemia, simptome de gripa si, in cazuri severe, coma si moartea.

8. Tuberculoza

Este o boala infecto-contagioasa cu evolutie cronica, provocata de bacilul Koch si care poate afecta toate organele corpului, cu precadere plamanii. Bacilul Koch este transmis pe cale aeriana de la om la om.

7. Boli diareice

Diareea infectioasa acuta consta in eliminarea rapida a unor scaune de consistenta redusa, fluide. Boala este produsa de Salmonella si este cauzata de igiena precara a alimentatiei, a mainilor si a mediului. Aceasta este insotita de deshidratare, dureri stomacale si migrene.

6. Conditii perinatale

Conditiile perinatale sunt cauza majora de deces in randul copiilor sub cinci ani - mai mult de unul din cinci decese. Din acestea, peste 3 milioane mor in prima saptamana de viata. Majoritatea deceselor sunt rezultatul sanatatii si nutritiei precare a mamei, si a grijii inadecvate in timpul sarcinii si nasterii.

5. Boli obstructive pulmonare cronice

Este un termen generic pentru un grup de boli ale tractului respirator care sunt caracterizate prin limitarea fluxului de aer. Afectiunile grupate aici sunt:

bronsita cronica
emfizemul
astmul
bronsiectaziile

4. HIV/SIDA

SIDA este provocata de virusul HIV, care ataca celulele care protejeaza corpul impotriva infectiilor. Pe masura ce numarul acestor celule scade, organismul nu mai poate face fata bolilor. In acest stadiu organismul nu se mai poate apara si se spune ca acea persoana sufera de Sindromul Imunodeficientei Dobandite adica SIDA, care se soldeaza in final cu decesul persoanei.

3. Infectii respiratorii acute inferioare

In aceasta categorie se numara traheobroonsita acuta, pneumoniile, precum si acutizari a unor boli cronice (BPOC, bronsiecstazia). Acestea sunt diagnosticate si tratate de pneumologi.

2. Boala cerebro-vasculara

Acest termen descrie orice afectiune a vaselor sangvine cerebrale si a meningelor. Majoritatea cazurlor sunt produse de aterm si/sau hipertensiune arteriala , efectele clinice fiind produse de ruptura vaselor sangvine afectate sau de circulatia sangvina inadecvata la nivelul creierului (ischemie), datorata unei tromboze sau embolii cerebrale.

1. Boala cardiaca ischemica

Este o afectiune functionala caracterizata printr-un dezechilibru intre aportul si necesarul de oxigen al miocardului. Este cea mai frecventa cauza de deces la nivel mondial, incidenta bolii fiind de aproximativ 1:5 persoane.

Articole recomandate

De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există
Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie
Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atentia ca tot mai multe persoane ajung la spital din cauza alergiei la ambrozie. Doctorul spune ca aceasta reactie se poate agrava si uneori poate fi fatala. Pentru a ajuta cat mai multe persoane care sufera de aceasta afectiune, medicul a facut cateva recomandari
Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide
Acneea este o afecțiune a pielii care apare din păcate în diferite părți ale corpului, atat pe fața, cat si piept, umeri sau spate. Pentru acneea de pe spate, care este cel mai dificil de tratat, exista mai multe solutii naturale, pe care le poti aplica chiar tu