Skip to article

Top 10 boli mortale

Top 10 boli mortale
Daca in anii '80 SIDA era preocuparea numarul 1 in ceea ce privea sanatatea populatiei, in ziua de azi abia daca mai auzim despre ea. Atentia mediei s-a mutat asupra altor boli fatale, precum cancerul, astfel ca tindem sa credem ca virusul HIV nici nu mai reprezinta o problema. Acest lucru insa este departe de a fi adevarat. Iata care sunt primele 10 boli fatale.

10. Cancer de trahee, bronhii si plamani

Principalul factor de risc este fumatul, aproximativ 9 din 10 cazuri fiind atribuite lui. Alti factori de risc includ expunerea la substante carcinogene precum azbestul si radiatiile, de cele mai multe ori la locul de munca.

9. Malaria

Este una din cele mai frecvente boli infectioase fiind cauzata de paraziti din genul Plasmodium. Acestia sunt transmisi de femela tantarului anofel si se inmultesc in globulele rosii de sange, cauzand simptome cum ar fi febra, anemia, simptome de gripa si, in cazuri severe, coma si moartea.

8. Tuberculoza

Este o boala infecto-contagioasa cu evolutie cronica, provocata de bacilul Koch si care poate afecta toate organele corpului, cu precadere plamanii. Bacilul Koch este transmis pe cale aeriana de la om la om.

7. Boli diareice

Diareea infectioasa acuta consta in eliminarea rapida a unor scaune de consistenta redusa, fluide. Boala este produsa de Salmonella si este cauzata de igiena precara a alimentatiei, a mainilor si a mediului. Aceasta este insotita de deshidratare, dureri stomacale si migrene.

6. Conditii perinatale

Conditiile perinatale sunt cauza majora de deces in randul copiilor sub cinci ani - mai mult de unul din cinci decese. Din acestea, peste 3 milioane mor in prima saptamana de viata. Majoritatea deceselor sunt rezultatul sanatatii si nutritiei precare a mamei, si a grijii inadecvate in timpul sarcinii si nasterii.

5. Boli obstructive pulmonare cronice

Este un termen generic pentru un grup de boli ale tractului respirator care sunt caracterizate prin limitarea fluxului de aer. Afectiunile grupate aici sunt:

bronsita cronica
emfizemul
astmul
bronsiectaziile

4. HIV/SIDA

SIDA este provocata de virusul HIV, care ataca celulele care protejeaza corpul impotriva infectiilor. Pe masura ce numarul acestor celule scade, organismul nu mai poate face fata bolilor. In acest stadiu organismul nu se mai poate apara si se spune ca acea persoana sufera de Sindromul Imunodeficientei Dobandite adica SIDA, care se soldeaza in final cu decesul persoanei.

3. Infectii respiratorii acute inferioare

In aceasta categorie se numara traheobroonsita acuta, pneumoniile, precum si acutizari a unor boli cronice (BPOC, bronsiecstazia). Acestea sunt diagnosticate si tratate de pneumologi.

2. Boala cerebro-vasculara

Acest termen descrie orice afectiune a vaselor sangvine cerebrale si a meningelor. Majoritatea cazurlor sunt produse de aterm si/sau hipertensiune arteriala , efectele clinice fiind produse de ruptura vaselor sangvine afectate sau de circulatia sangvina inadecvata la nivelul creierului (ischemie), datorata unei tromboze sau embolii cerebrale.

1. Boala cardiaca ischemica

Este o afectiune functionala caracterizata printr-un dezechilibru intre aportul si necesarul de oxigen al miocardului. Este cea mai frecventa cauza de deces la nivel mondial, incidenta bolii fiind de aproximativ 1:5 persoane.

Articole recomandate

Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita! Accent Prime - laserul care "ucide" in timp record orice tip de celulita!
Folosind puterea tehnologiilor combinate, Accent Prime este o platformă non-invazivă, de ultimă generație, care oferă tratamente personalizate pentru conturarea feței și a corpului, strângerea pielii, reducerea celulitei, întinerirea pielii prin
Plante medicinale pentru sanatatea aparatului respirator Plante medicinale pentru sanatatea aparatului respirator
Aerul rece și uscat pe care îl respirăm toamna și iarna nu rămâne fără urmări asupra sănătății noastre. Temperaturile scăzute pot declanșa afecțiuni medicale la nivelul aparatului respirator, iritând gâtul
Pacienti vindecati de Covid-19 - intre stigmatizare si disperare Pacienti vindecati de Covid-19 - intre stigmatizare si disperare
Ozonoterapia este o posibila solutie pentru noua categorie de pacienti. Daca despre infectia cu Covid-19 auzim noutati la fiecare buletin de stiri, despre efectele secundare ale bolii (sau ale tratamentului), se vorbeste mult mai putin. Sau chiar deloc. De asemenea, miile de infectati zilnic sunt
Simptomele infectiei cu coronavirus pot aparea pe piele! Iata care sunt acestea Simptomele infectiei cu coronavirus pot aparea pe piele! Iata care sunt acestea
Medicul spaniol Elmer Huerta a explicat pentru BBC ce tipuri de leziuni pot aparea pe piele cauzate de infectia cu noul coronavirus.  Dr. Huerta a facut referire la un studiu publicat în British Journal of Dermatology de cercetători spanioli, în care descriu leziunile cutanate
Factori care maresc durata infectiei cu coronavirus Factori care maresc durata infectiei cu coronavirus
Varsta inaintata și manifestarea unei game largi de simptome inițiale măresc riscul „Covidului pe termen lung”, potrivit oamenilor de știință. Un studiu, citat de BBC, estimează că una din 20 de persoane rămâne bolnavă cel