Toxiinfectie alimentara sau muscatura de insecte? Iata cum le deosebesti!

Toxiinfectie alimentara sau muscatura de insecte? Iata cum le deosebesti!
  calendar_month        
Fie ca vorbim despre toxiinfectie alimentara sau muscatura de insecte, ambele sunt probleme aduse de sezonul vacantelor si al caniculei. Invazia de tantari infometati a si inceput sa apara, iar despre faimoasele capuse care pandesc piele dezvelita in iarba inalta stii deja ca sunt un mare pericol. Masa la restaurant se poate incheia si ea cu o otravire alimentara, ale carei simptome pot fi confundate usor cu bubitele cauzate de atacul insectelor.

Atunci cum deosebesti corect toxiinfectia alimentara de muscatura de insecte, daca semnele fizice pe care le observi nu te ajuta sa iti pui singura un diagnostic? Fii atenta la simptome si actioneaza eficient, inainte sa apara complicatii.

Toxiinfectia alimentara si simptomele ei

Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara apare dupa ce ai consumat alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme (bacterii, virusuri si alti paraziti) provenite de la persoana care a manevrat mancarea sau din mediul inconjurator. Afectiunea poate sa fie provocata si de plante otravitoare (unele ciuperci, de pilda).

Simptomele pot sa apara la o ora de la infectare sau dupa 2 luni, debutand cu greata, voma, crampe intestinale si diaree. De regula, se instaleaza si durerile musculare, durerile de cap si febra.

Iritatiile sunt si ele prezente in majoritatea cazurilor, sub forma unor bubite rosii aparute in zone aleatorii ale corpului (pe suprafete mici sau mari), care provoaca mancarimi similare cu cele ale intepaturii de tantar. Un alt simptom care te poate induce in eroare sunt eczemele, alte iritatii cutanate declansatoare de mancarimi, dar si de durere, raspandite in special la nivelul fetei, in coate si pe genunchi.

Reactiile alergice care pot sa apara atat in cazul toxiinfectiei alimentare (de la oua, in speta), cat si in cazul muscaturilor de insecte, provoaca umflaturi si roseata (eritem), cel mai des in jurul cavitatii bucale.

Muscatura de insecte si simptomele ei

Muscatura de insecte este aproape inevitabila in timpul verii, mai ales daca iti petreci mult timp in aer liber. "Dusmanii" care ataca pe vreme torida trupuri cu sange cald sunt tantarii, puricii, paianjenii, albinele, viespile, furnicile si capusele. Iata ce "semne" ale atacului te alegi daca intri in contact cu ele:

Intepatura de tantar: mancarimi locale si mici umflaturi in urma scarpinatului. Intepatura de paianjen: umflatura dureroasa, contractii musculare, respiratie greoaie. Intepatura de albina/viespe: arsura, roseata, mancarimi de piele si umflatura in locul muscat. Intepatura de capusa: apare o papula rosie (leziune uscata), intens colorata in centru, insotita de mancarimi si abces. Intepatura de purice: reactie locala usoara. Intepatura de furnici: eritem, senzatie de arsura si/sau prurit, apoi vezicula cu puroi (pustula) dupa 24 ore.

Cu exceptia muscaturii de capusa si paianjen (unde pot aparea si stari de greata, voma si dureri musculare), intepaturile celorlalte insecte nu provoaca simptomele gastro-intestinale specifice toxiinfectiei alimentare. In schimb, ele pot declansa reactii alergice (respiratie suieratoare, sufocare, batai cardiace accelerate, umflarea buzelor si a gatului) care necesita atentie medicala de urgenta.

Manifestarile fizice care preceda muscaturile insectelor au tendinta sa apara imediat sau la scurt timp de la incident, pe cand intoxicatia alimentara poate ramane asimptomatica pana la 70 de zile de la infectare. Daca ai dubii cu privire la bubitele care iti apar vara aceasta, solicita parerea avizata a medicului.Autor: Adelina Dobrin

Recomandari