Skip to article

Tu stii cati ani au plamanii tai? Editia a IV-a 2012

Tu stii cati ani au plamanii tai? Editia a IV-a 2012
Romanii isi pot verifica gratuit starea de sanatate a plamanilor cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopenumopatie obstructiva cronica), aniversata la nivel mondial pe 14 noiembrie.

Pe 17 si 18 noiembrie, medici pneumologi vor realiza spirometrii gratuite in 10 locatii din Galeriile Real din toata tara: Bucuresti Est, Constanta 2, Pitesti, Suceava, Arad, Baia Mare, Galati, Cluj, Timisoara 1 si Oradea 1. Lista completa a locatiilor poate fi gasita www.desprebpoc.ro si pe www.galeriareal.ro.

Cei care vor fi depistati cu probleme respiratorii vor primi un cupon, cu care se pot prezenta ulterior la medicul specialist, pentru mai multe investigatii. Cuponul este valabil pana la sfarsitul lunii noiembrie, iar lista medicilor specialisti care sunt implicati in aceasta campanie si care vor consulta pacientii in baza cuponului primit cu ocazia testarii gratuite din Galeriile Real, este dipsonibila pe www.desprebpoc.ro.

"Le recomand tuturor romanilor, in special celor care fumeaza si care isi incep ziua cu asa-zisa tuse a fumatorului, sa isi faca o spirometrie gratuita in aceste zile, pentru a putea actiona din timp, in cazul in care se depisteaza vreo problema. Testul dureaza doar cateva minute, nu doare si nu necesita efort, iar rezultatul se da pe loc." spune Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

BPOC va fi a treia cauza de deces din lume

BPOC este o afectiune cronica pulmonara cu prevalenta in continua crestere, care se manifesta prin dispnee (senzatia de sufocare), tuse cronica si alte probleme respiratorii.

Aceasta boala afecteaza 210 milioane de oameni in intreaga lume si ucide pana la trei milioane de oameni pe an. BPOC este o boala care a fost neglijata multa vreme, dar care, in urmatorii zece ani, va deveni a treia cauza de deces in lume, depasind alte afectiuni mai cunoscute publicului larg, precum diabetul zaharat.

In Romania, conform unui studiu realizat in 2008 de Societatea Romana de Pneumologie si CPSS, exista cel putin un milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este in continuare redus (mai putin de 50% din pacienti beneficiasera de o spirometrie in ultimul an).

La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alti factori de risc sunt: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (carbune, lemn, gunoi de grajd).

Despre spirometrie

Spirometria este nedureroasa si seamana cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool in aerul expirat, pe care poliA£istii o fac soferilor.
Pacientul trebuie sa:

Stea asezat pe scaun.
Respire adanc.
Isi plaseze buzele etans pe piesa bucala a spirometrului.
Scoata aerul din plamani (sa expire) cat de tare si de repede poate, pana isi goleste plamanii de aer.
Respire apoi normal si sa se relaxeze.

Ghidul European GOLD si ghidul national GLOBO recomanda spirometria tuturor persoanelor care sunt expuse riscului de a face BPOC. Adica tuturor persoanelor care:

Au peste 40 ani,
Fumeaza sau au fost expusi la fumul de A£igara precum si la alte tipuri de fum, au fost expusi pulberilor sau altor noxe la locul de munca sI
Prezinta simptome specifice BPOC, cum ar fi tusea cronica, producA£ia cronica de sputa (flegma sau sputa mucoasa) in majoritatea zilelor (tusea matinala a aA€AfumatoruluiaA€At) si dispnee (senzaA£ia de lipsa brusca de aer).

Mai multe detalii privind campania de testare gratuita a plamanilor puteti afla pe www.desprebpoc.ro.

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,