Skip to article

Tuberculoza - in continuare o problema majora de sanatate publica

Tuberculoza - in continuare o problema majora de sanatate publica
In data de 24 martie 2011, de Ziua Mondiala Impotriva Tuberculozei, Programul National de Control al Tuberculozei (PNCT) din Romania a informat ca tara noastra a facut inca un pas important in controlul acestei boli: anul 2010 a reprezentat cel de-al 8-lea an consecutiv de scadere a incidentei bolii.

Astfel, conform datelor comunicate de Dr. Elmira Ibraim, coordonator tehnic national al PNCT, intre 2002 si 2010, incidenta tuberculozei in Romania s-a redus constant, de la 142,2%ooo la, respectiv, 90,5%ooo, iar numarul de cazuri inregistrate la Unitatea Centrala de Coordonare a PNCT din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" a scazut in acelasi interval de timp cu 10.546 de cazuri noi si 1.043 de recidive.

Cu toate acestea, tuberculoza ramane in continuare una dintre problemele majore de sanatate publica ale Romaniei. Mentinerea sub control a bolii necesita masuri complexe atat in plan sanitar, cat si social, precum si resurse financiare si umane importante.

Prioritara este in prezent problema cazurilor de TB MDR (tuberculoza multidrog-rezistenta) si mai ales a celor de TB XDR (tuberculoza cu rezistenta extinsa), care reprezinta forme mult mai grave ale bolii si care necesita tratamente mai complexe, mai indelungate si mai costisitoare.

Pentru prevenirea extinderii acestor forme de tuberculoza PNCT a elaborat, cu consultanta acordata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Planul National de Prevenire si Management a TB MDR, pe termen mediu, incepand din acest an pana in 2015. Ceea ce se doreste prin aplicarea acestui plan este diagnosticarea si tratarea a cel putin 80% dintre cazurile de TB MDR/XDR, pana in anul 2015 si, de asemenea, atingerea unei rate de succes terapeutic a cazurilor de TB MDR de 70% la cele noi si de 50% la cele de retratament.

Cateva dintre realizarile importante ale PNCT care au dus la scaderea incidentei TB in Romania in ultimii ani sunt: adoptarea Strategiei Tratamentului sub Directa Observare recomandata de OMS, aplicata la 100% din populatia tarii din anul 2005, obtinerea an de an a unei rate de detectie a cazurilor de peste 70% si a unei rate de succes terapeutic de peste 80%, implementarea si functionarea unui sistem informatic national de inregistrare/raportare a datelor despre pacientii cu tuberculoza, realizarea a doua anchete nationale de chimorezistenta a tulpinilor de Mycobacterium tuberculosis, desfasurarea programelor permanente de educare, informare si comunicare, constituirea prin Ordinul Ministrului Sanatatii a Comisiei Nationale de Supervizare a aplicarii PNCT si a Grupului de Lucru pentru Laboratoare, care si-au inceput activitatea din cursul anului 2010.

"Intentionam ca prin aplicarea de catre PNCT si in anii urmatori a acestor masuri, completate de noi activitati care vizeaza in special limitarea extinderii TB MDR/XDR, sa mentinem in continuare tendinta de reducere a endemiei de tuberculoza din Romania, pana la eliminarea ei ca problema de sanatate publica, in concordanta cu viziunea globala a OMS privind aceasta boala" declara Dr. Elmira Ibraim, coordonator tehnic national al PNCT.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există