Skip to article

Tulburarea bipolara - o boala psihica periculoasa

Tulburarea bipolara - o boala psihica periculoasa
Tulburarea bipolara, cunoscuta si sub numele de depresie maniacala, este o boala psihica ce determina schimbari bruste ale dispozitiei. Bolnavul simte ca traieste intr-un roller coaster: acum se afla in varf, se simte fericit, iar in secunda urmatoare se prabuseste intr-o depresie ce pare fara iesire.

Simptomele fazei depresive

Fara tratament, o persoana care sufera de tulburare bipolara experimenteaza episoade intense de depresie. Simptomele includ: tristete, anxietate, pierderea energiei si a sperantei, plans incontrolabil. Pacientii isi pierd interesul pentru activitati care le erau odata pe plac. Ei se ingrasa sau slabesc, dorm prea mult sau prea putin si se gandesc la suicid.

Simptomele fazei maniacale

In timpul fazei maniacale, pacientii se simt euforici si cred ca pot reusi orice. Sunt foarte increzatori in fortele proprii, nu judeca lucrurile corect, au apetit sporit pentru sex, cheltuie multi bani, comit indiscretii sexuale, conduc cu viteza, abuzeaza de vicii. 3 sau mai multe din aceste simptome manifestate saptamanal indica un episod maniacal.

Bipolar I vs. Bipolar II

Oamenii cu tulburare bipolara I cunosc episoade de manie sustinuta si au adesea episoade depresive. Cei cu tulburare bipolara II trec prin episoade depresive majore, cu manii mai putin severe.

Tulburarea bipolara mixta

Bolnavii cu tulburare bipolara mixta experimenteaza depresia si mania in acelasi timp. Acest lucru duce la un comportament imprevizibil, cum ar fi plansul in timpul realizarii activitatii preferate. Tulburarea bipolara mixta este comuna la varste tinere, mai ales in timpul adolescentei. Insa unele estimari sugereaza ca 70% dintre pacientii bipolari experimenteaza episoade mixte.

Cauzele tulburarii bipolare

Doctorii nu stiu exact care sunt cauzele tulburarii bipolare, insa presupun ca substantele chimice din creier fluctueaza anormal. Cand anumite substante sunt secretate in cantitati prea mari se creeaza mania, iar cand scad sub un anumit prag, rezulta depresia.

Tulburarea bipolara - cine poate fi afectat?

Tulburarea bipolara afecteaza deopotriva barbati si femei cu varste cuprinse intre 15 si 30 ani. Riscurile cresc daca un membru al familiei a fost diagnosticat, insa medicii nu cred ca boala are doar cauze genetice. Poate fi de vina si un eveniment traumatic, stresul, abuzul de droguri sau alti factori necunoscuti pana acum.

Abuz de substante ilicite si risc de suicid

Aproximativ 60% dintre bolnavii cu tulburare bipolara au probleme cu drogurile sau alcoolul. Pacientii recurg la acestea pentru a-si usura simptomele, in special in faza maniacala.

Oamenii care sufera de tulburare bipolara sunt de 10-20 ori mai predispusi la suicid decat un om sanatos. Semnele prevestitoare includ: discutii despre sinucidere, rezolvarea problemelor si comportament riscant. Oricine are un comportament suicidar trebuie luat foarte in serios si dus la specialist.

Diagnosticarea tulburarii bipolare

Un pas crucial in diagnosticarea tulburarii bipolare este excluderea cauzelor posibile a schimbarilor bruste de dispozitie. Acestea includ: rani la cap, alterari tiroidiene, HIV, diabet, ADHD, tulburari de comportament alimentar, schizofrenie, anumite tratamente medicamentoase. Tulburarea bipolara nu se diagnosticheaza printr-un test. Psihiatrul pune de obicei acest diagnostic pe baza unei discutii cu pacientul despre schimbarile sale de dispozitie.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există