Skip to article

Vaccinul impotriva AH1N1

Vaccinul impotriva AH1N1
Vazand isteria care a cuprins populatia de cateva zile, mai precis de la evenimentul nefericit al carui protagonist a fost actorul Toni Tecuceanu, din ce in ce mai multa lume se inghesuie la cozi interminabile sa isi faca vaccinul contra mult temutei gripe provocate de virusul AH1N1.

Pareri pro si contra exista in continuare, fiecare din ele sustinute vehement de adeptii fiecarei tabere. Cu argumente care mai de care mai fanteziste, care tin mai degraba de prejudecati decat de studii medicale.

Si totusi, care este realitatea? Este bine sau rau sa ne vaccinam impotriva virusului AH1N1? Care ar fi riscurile si care beneficiile acestui vaccin?

Ce este vaccinul impotriva gripei porcine?
Vaccinul impotriva virusului AH1N1 reprezinta o substanta creata in laborator, pentru sinteza careia s-a folosit virusul gripei spaniole din 1918 combinat in mod artificial cu tulpina virusului comun H3N2 si H5N1(tulpina gripei aviare).

In componenta acestui vaccin exista material genetic de la doua tulpini de gripa porcina, alte doua tulpini de gripa umana si o singura tulpina de gripa aviara.

Din ce este facut vaccinul impotriva gripei porcine?
Conform informatiilor furnizate de specialistii din Arad, vaccinul Cantgrip, produs de Institutul Cantacuzino ar contine urmatoarele substante:

-(Substanta activa:) Antigen de virus gripal* (cultivat pe oua de gaina, provenite din colectivitati de gaini sanatoase), inactivat, echivalent urmatoarei tulpini:
Tulpina similara cu A/California/7/2009 (H1N1) (X-179A) 15mcg HA/Per doza de 0,5ml
-thimerosal si solutie tampon salina care contine:
-clorura de sodiu
-fosfat monoacid de sodiu dihidrat
-fosfat monopotasic
-aldehida formica
-apa pentru preparate injectabile

In ce forme de prezentare exista vaccinul AH1N1?
Cantgrip arata ca o suspensie usor opalescenta. Ea se administreaza injectabil.

Forme de dozaj:
- Cutii cu o fiola monodoza din sticla incolora a 0,5 ml suspensie injectabila
- Cutii cu 50 fiole monodoza din sticla incolora cate 0,5 ml suspensie injectabila

Din cauza prezentei in suspensia de vaccin a thimerosal-ului (care, potrivit surselor medicale contine mercur), vaccinul este suspectat a cauza cefalee, tulburari ale sistemului nervos central, frisoane si tulburari psiho-motorii.

De asemenea, o posibila reactie adversa a inocularii vaccinului este si declansarea bolii propriu-zise, deoarece vaccinul anti AH1N1, ca orice vaccin, contine secventa de ADN care se poate multiplica ulterior.

Totusi: Oare riscul de imbolnavire in urma administrarii vaccinului, cat si cel de aparitie a efectelor adverse nu este infinit mai mic decat cel al contactarii temutei boli, fara imunizare?

Vaccinul impotriva AH1N1

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un