Skip to article

Vei trai 100 ani? Acum poti sti!

Vei trai 100 ani? Acum poti sti!
Un nou test este capabil sa prezica daca o persoana are predispozitia genetica pentru a trai o viata lunga. Aproximativ 77% din centenari au in comun un anume profil genetic.

Un studiu preliminar sugereaza ca 15% din persoanele cu stramosi europeni au 50% sanse sa-si vada cele 100 lumanari pe tortul aniversar.

Insa genele nu sunt sinonime cu destinul omului... In tarile puternic industrializate, doar 1 din 6 000 oameni (0.016%) ajunge la 100 ani si doar 1 din 7 milioane oameni ajunge un "super-centenar", adica trece de pragul de 110 ani.

"In mod clar drumul in viata, mediul de dezvoltare si chiar si norocul chior au multe de spus in ceea ce priveste longevitatea." spune Thomas T. Perls, coordonatorul studiului desfasurat la Boston University.

"Daca 15% dintre oameni au o probabilitate mare sa ajunga la 100 ani, si nu sunt calcati de masina sau ucisi in razboi, s-ar putea sa ajunga sa-si implineasca destinul."

Un alt factor ce conteaza este sexul: 85% din persoanele care ajung la 100 ani sunt femei!

Genele longevitatii pacalesc genele de boala

Desi surprizele vietii nu le putem evita, totusi semnatura genetica exceptionala a longevitatii este o veste buna. Centenarii saman sanatosi pana la sfarsitul vietilor lor foarte lungi.

Adesea ne gandim: "De ce sa vrem sa traim 100 ani?" Facem greseala sa asociem neaparat batranetea cu senilitatea si trupul slabit de puteri.

"Insa acesti oameni nu sunt bolnavi de Alzheimer. De fapt, 90% dintre ei nu au dizabilitati si o varsta medie de 93 ani. Ei traiesc sanatosi pana la finalul vietii.", spune Dr. Perls.

Faptul ca traiesc sanatosi pana la adanci batraneti nu se datoreaza norocului. Si centenarii au acelasi risc ca toata lumea sa dezvolte dementa, hipertensiune, diabet si atac vascular. Insa genele lor exceptionale de longevitate par sa anuleze aceste riscuri.

Perls si colegii lui au inceput studiul pe 801 centenari, carora le-au analizat genomul, realizand astfel cea mai mare adunare de oameni foarte batrani.

In final, ei au identificat 150 modificari genetice legate de varsta extrem de inaintata.

Cercetatorii spun ca vor sa afle mai departe exact care functii ale organismului sunt ameliorate si care sunt suprimate de genele longevitatii.

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un