Skip to article

Vei trai 100 ani? Acum poti sti!

Vei trai 100 ani? Acum poti sti!
Un nou test este capabil sa prezica daca o persoana are predispozitia genetica pentru a trai o viata lunga. Aproximativ 77% din centenari au in comun un anume profil genetic.

Un studiu preliminar sugereaza ca 15% din persoanele cu stramosi europeni au 50% sanse sa-si vada cele 100 lumanari pe tortul aniversar.

Insa genele nu sunt sinonime cu destinul omului... In tarile puternic industrializate, doar 1 din 6 000 oameni (0.016%) ajunge la 100 ani si doar 1 din 7 milioane oameni ajunge un "super-centenar", adica trece de pragul de 110 ani.

"In mod clar drumul in viata, mediul de dezvoltare si chiar si norocul chior au multe de spus in ceea ce priveste longevitatea." spune Thomas T. Perls, coordonatorul studiului desfasurat la Boston University.

"Daca 15% dintre oameni au o probabilitate mare sa ajunga la 100 ani, si nu sunt calcati de masina sau ucisi in razboi, s-ar putea sa ajunga sa-si implineasca destinul."

Un alt factor ce conteaza este sexul: 85% din persoanele care ajung la 100 ani sunt femei!

Genele longevitatii pacalesc genele de boala

Desi surprizele vietii nu le putem evita, totusi semnatura genetica exceptionala a longevitatii este o veste buna. Centenarii saman sanatosi pana la sfarsitul vietilor lor foarte lungi.

Adesea ne gandim: "De ce sa vrem sa traim 100 ani?" Facem greseala sa asociem neaparat batranetea cu senilitatea si trupul slabit de puteri.

"Insa acesti oameni nu sunt bolnavi de Alzheimer. De fapt, 90% dintre ei nu au dizabilitati si o varsta medie de 93 ani. Ei traiesc sanatosi pana la finalul vietii.", spune Dr. Perls.

Faptul ca traiesc sanatosi pana la adanci batraneti nu se datoreaza norocului. Si centenarii au acelasi risc ca toata lumea sa dezvolte dementa, hipertensiune, diabet si atac vascular. Insa genele lor exceptionale de longevitate par sa anuleze aceste riscuri.

Perls si colegii lui au inceput studiul pe 801 centenari, carora le-au analizat genomul, realizand astfel cea mai mare adunare de oameni foarte batrani.

In final, ei au identificat 150 modificari genetice legate de varsta extrem de inaintata.

Cercetatorii spun ca vor sa afle mai departe exact care functii ale organismului sunt ameliorate si care sunt suprimate de genele longevitatii.

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,