Skip to article

Vitamina D - ai nevoie de suplimentare iarna?

Vitamina D - ai nevoie de suplimentare iarna?
Vitamina D este benefica pentru oase, asta stim cu totii, dar se cunosc mai putin efectele ei contra infectiilor, cancerelor si diabetului. Iarna soarele lipseste, deci vitamina D nu mai este sintetizata natural in organism. E nevoie sa iei suplimente?

Vitamina D - suplimentare de iarna

Acum 50 ani, vitamina D era prescrisa mai ales in tratamentul rahitismului. Astazi, aceasta boala a disparut pentru ca cei mici o iau preventiv dupa nastere. Insa mai tarziu in viata se pune problema daca avem destula. Din ce in ce mai multe studii sugereaza ca binefacerile acestei vitamine nu se opresc asupra scheletului.

Putin prezenta in alimentatie, vitamina D este in principal fabricata prin piele, sub efectul soarelui. De aceea populatiile nordice sufera mai mult de osteoporoza. Functia sa esentiala este aceea de a asigura, prin facilitarea absorbtiei calciului, o buna mineralizare a oaselor si dintilor. Sinteza sa cutanata scade odata cu varsta, iar medicii recomanda suplimentarea pe timp de iarna, mai ales la varsta menopauzei.

Vitamina D - o arma anticancer

Efectele vitaminei D contra cancerelor sunt dovedite prin studii si prin date statistice: cancer de san mai rar la femeile care au mai multa vitamina D in organism, mai putine cancere in Florida (insorita) decat in Montana sau New York, mortalitate dupa un cancer de colon redusa in cazul persoanelor vitaminizate.

Ceea ce niciun studiu n-a demonstrat pana acum e posibilitatea reducerii riscului de cancer prin suplimentarea cu vitamina D, poate pentru ca dozele utilizate pana acum sunt prea mici.

Vitamina D - contra infectiilor

Alti experti exploreaza actiunea imunomodulatoare a vitaminei D (in reglarea imunitatii), cu scopul prevenirii diabetului si bolilor inflamatorii ale intestinului. Cercetatorii austrieci si germani au aratat ca si o doza mica reduce riscul de infarct. Vitamina D ajuta organismul sa lupte contra infectiilor, deci si contra gripei.

Vitamina D - contraindicatii

Concentratia vitaminei D in sange trebuie sa fie minimum 30 nanograme/ ml. Suplimentarea cu vitamina D trebuie prescrisa de medic, deoarece vitamina este contraindicata in caz de calculi renali sau hiperparatiroidie.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există