Skip to article

Zaharul, prieten sau dusman?

Zaharul, prieten sau dusman?
E greu sa ne hotaram printre atatia indulcitori artificiali. Si totusi, zaharul "adevarat" se pare ca este un rau mai mic. Iata de ce.

Crezi ca indulcitorii artificiali reprezinta drumul cel mai scurt spre o talie de viespe? Gandeste-te de doua ori: cu exceptia cazului in care suferi de diabet, este mai bine sa adopti un regim alimentar sanatos - care presupune o doza mica de zahar "adevarat" - decat sa te umpli de indulcitori.

Indulcitorii sunt substante chimice produse prea recent pentru a se cunoaste toate efectele lor pe termen lung. Cu toate acestea, este destul de complicat sa ii eviti deoarece sunt prezenti peste tot: in sucurile dietetice pana la unele medicamente.

Pentru a face o alegere in cunostinta de cauza, citeste randurile de mai jos.

Sucraloza

Este prezenta in produsele cu continut redus in glucide, in sucurile dietetice, in gelatina, in bauturile cu fructe "usoare" si in produsele de patiserie cu continut redus in calorii.

Este compusa din: zahar obisnuit (zaharoza) clorurat.

Inocuitate: sigura. In ultimii 15 ani, sucraloza a fost intens studiata, iar concluzia a fost ca nu pune nicio problema, pe termen scurt sau lung.

AspartamulZaharul, prieten sau dusman?Este prezent in bauturile dietetice, in produsele cu continut redus in calorii, in bomboanele fara zahar si in guma de mestecat.

Este compus din: aminoacizi.

Inocuitate: probabil sigura. Nu a fost niciodata dovedit ca aspartamul provoaca o crestere a riscului de cancer, dar s-au observat cateva cazuri de apoplexie, cefalee si agravare a simptomelor de depresie la subiectiii care au consumat cantitati mari (mai mult de 20 cani de suc pe zi).

Polizaharidele (sorbitol, manitol, lactitol)

Sunt prezente in bomboanele si in produsele cu continut redus de substante grase, mai ales in batoanele pentru slabit.

Sunt compuse din: zahar obisnuit hidrogenat.

Inocuitate: sigura, dar cu efecte secundare. Majoritatea oamenilor care consuma polizaharide, chiar in cantitati foarte mici, se plang de: diaree, crampe, balonare.

Acesulfam K (sau acesulfam de potasiu)

Este prezent in bauturile dietetice, in bomboanele fara zahar, in guma de mestecat, in deserturile congelate si in biscuitii cu un continut slab de calorii.

Este compus din: produsi de sinteza legati cu potasiul prin legatura chimica. Zaharul, prieten sau dusman?Inocuitate: efecte pe termen lung necunoscute. Studiile au demonstrat inocuitatea pe termen scurt, insa pe termen lung nu se cunoste inca daca poate favoriza aparitia cancerului.

Zaharina

Este utilizata ca substitut direct al zaharului obisnuit.

Este compusa din: o substanta sintetica pe baza de toluen.

Inocuitate: de consumat cu precautie. Un studiu american a demonstrat existenta unei legaturi intre consumul in cantitati mari de zaharina si un risc usor crescut de cancer al vezicii.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există