Skip to article

Zborul cu avionul dauneaza sanatatii!

Zborul cu avionul dauneaza sanatatii!
Caderea bagajelor, cancer din radiatiile scannerelor, lovirea avionului de fulgere, aerul toxic din cabina si apa murdara sunt doar cateva dintre potentialele probleme care ii pot afecta pe pasagerii avioanelor.

Asadar, daca ai fobie de avion , sa stii ca prabusirea e chiar ultimul lucru de care trebuie sa te ingrijorezi! Sunt alte zeci de accidente care pot avea loc in zbor si care-ti pot dauna grav sanatatii!

Turbulentele

Exista un motiv pentru care ti se cere sa-ti pui centura de siguranta atunci cand sunt turbulente! Din cauza turbulentelor se pot produce accidente serioase, traume si oase rupte, care chiar au loc cu sutele in fiecare an. Anul trecut, 13 oameni care zburau de la Hong Kong la Perth cu compania Qantas au fost raniti grav dupa ce s-au lovit de tavan cand avionul a cazut 250 m din cauza unei turbulente. In SUA, au murit 3 oameni in ultimii ani din cauza turbulentelor si au avut loc sute de accidente.

Bagajele care cad

Bagajele care cad din dulapurile de deasupra capului pasagerilor reprezinta o alta cauza comuna de zgarieturi sau chiar traume severe. Se estimeaza ca aproximativ 10 000 de pasageri sunt loviti anual de bagaje.

Pericol de cancer datorat scannerului din aeroport

Unii cercetatori se tem ca radiatiile scannerelor din aeroporturi sunt subestimate si ca ele pot creste riscul de cancer. Radiatiile acestor aparate sunt dozate in cantitati mici, insa majoritatea sunt concentrate in piele si tesuturile cutanate. David Brenner, directorul Centrului de Cercetari Radiologice de la Universitatea Columbia, sustine totusi ca doza de radiatii in piele este de fapt de 20 ori mai mare decat cea din estimarile oficiale.

Aerul toxic din cabina

Respirarea unui aer contaminat duce la ameteli, dureri de cap, probleme respiratorii sau probleme neurologice. Un studiu din 2009 realizat in unele dintre cele mai populare companii de zbor a scos la iveala nivele ridicate dintr-o toxina in cabine. Problema este foarte raspandita si are loc aproape zilnic. Pasagerul habar nu are ca respira aer venit de la motor, caci uneori motoarele scapa ulei, iar acel ulei este extrem de toxic.

Urechile sufera

Dureri, sangerari si spargerea timpanului sunt accidente care au avut loc la modificarile presiunii aerului in timpul zborului cu avionul. Problemele apar atunci cand presiunea aerului din urechea mijlocie si sinusuri devine mult mai mare sau mai mica decat presiunea exterioara. Asadar, daca suferi de alergii, infectii sau faci hemoragii nazale, ai sanse mari sa ti se sparga timpanul.

Transmiterea de raceli, virusuri

Pasagerii avioanelor au un risc de 100 ori mai mare sa raceasca in timpul zborului decat in viata de zi cu zi, afirma un studiu din 2004. Aerul uscat si reciclat din cabina, inghesuiala si oboseala contribuie la ratele mari de infectie.

Risc de anevrism

Calatoriile cu avionul ne expun la un risc de 3 ori mai mare de formare de cheaguri de sange in vene, in special in picioare. Daca cheagurile se desprind si incep sa calatoreasca prin sistemul sangvin la plamani, ele determina embolie pulmonara, care este fatala.

Apa contaminata

In avioane, apa de la robinet nu este potabila. Butoaiele cu apa de la bordul avioanelor nu sunt aproape niciodata curatate!

Radiatii din fulgere

Fulgerele expun pasagerii la nivele de radiatii gamma foarte puternice, echivalente cu o radiografie de putere 400, afirma un studiu publicat in Journal of Geophysical Research. Insa pasagerii se expun unor nivele ridicate de radiatii doar daca avionul este aproape de locul formarii fulgerului, iar cercetatorii nu stiu cat de des se intampla acest lucru.

Articole recomandate

Se poate transmite coronavirusul prin respiratie? Se poate transmite coronavirusul prin respiratie?
Oamenii de stiinta incearca sa descopere daca coronavirusul se poate raspandi prin aerul respirat. Pana acum, s-a stabilit ca aerosolii pot transmite virusul.Rezultatele nu sunt definitive, insa in conditiile actuale nicio precautie nu e prea mult. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca nu sunt
Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil? Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil?
Specialistii avertizeaza ca foarte multe persoane ar fi putut sa fi fost infectate cu noul coronavirus si sa nu fi stiu acest lucru, deoarece nu au fost diagnosticate oficial si nici nu au avut simptome severe sau foarte evidente. Simptomele coronavirusului variaza de la o persoana la alta. Mai
Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore
Un medicament folosit pentru deparazitar omoara coronavirusul in 48 de ore, au descoperit cercetatorii australieni de la Universitatea Monash din Melbourne. Este vorba despre Ivermectina, pusa pe piata in 1975. Medicamentul folosit de australieni, avea pana nu demult un destin modest, fiind
Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru