Skip to article

Zgomotele dauneaza sanatatii!

De la bazaitul mustelor si zgomotul asurzitor produs de utilajele care repara drumurile si pana la bipaitul ceasului care ne trezeste dimineata, suntem inconjurati de zgomote intreaga zi. Care sunt efectele zgomotelor asupra sanatatii?

Zgomotul este nociv pentru sanatate si mai ales pentru auz, care este un simt pretios al omului. Celulele ciliate ale urechii interne, care fac posibil auzul, sunt produse in intregime inainte de nastere si nu se pot regenera apoi. Asadar, orice distrugere a lor este ireversibila. Aparatele auditive amplifica sunetele, dar beneficiile lor sunt nule daca auzul este pierdut in intregime (daca este afectata urechea interna).

Oboseala auditiva

Dupa un concert sau o seara in club, se fac simtite efectele oboselii auditive: apar zgomote in urechi, senzatia de "vata in urechi". Acestea sunt semnalele epuizarii sistemelor noastre senzoriale, care se refac in timp.

Acufene

Acufenele sunt zgomote pe care le auzim in urechi, dar care nu provin din exterior, ci din capul nostru. In functie de originea lor, acufenele se pot vindeca sau trata, insa in unele cazuri ele lasa sechele permanente.

Riscuri de surditate

Surditatea nu este rezervata doar persoanelor in varsta, ci poate afecta si persoanele confruntate cu zgomote intense pe o durata lunga de timp, ca de exemplu la locul de munca.

Zgomotul provoaca stres si probleme cardiace

In afara efectelor auditive, zgomotul poate fi responsabil si de efecte non-traumatice asupra sanatatii, in principal datorita stresului provocat care, la randul sau, are efecte negative asupra sanatatii. Astfel pot aparea modificari cardiovasculare, hormonale si metabolice.

Perturbari ale somnului si riscuri de accident

Zgomotul suportat la locul de munca are consecinte ulterioare asupra calitatii somnului. La angajatii care suporta zgomote importante se observa reducerea numarului de ore si a duratei ciclurilor de somn.

Nu numai zgomotul profesional are consecinte importante asupra somnului, ci si zgomotele nocturne (sforait, ventilatie, circulatie) sunt vinovate de:

modificarea duratelor stadiilor somnului
accelerarea frecventei cardiace
agitatie in somn (schimbarea frecventa a pozitiei corporale)
cresterea timpului de adormire si de trezire

Orice fel de zgomot, fie el suportat la locul de munca sau in timpul somnului, interfereaza cu functia reparatoare a somnului.

Tot zgomotul este considerat si un factor potential de risc de accident sau cel putin un factor favorizant al erorii umane, din mai multe motive:

el actioneaza ca un fel de masca asupra semnalelor de alarma ale organismului
pertuba comunicarea si mascheaza mesajele de avertizare asupra pericolelor
scade capacitatea functiei de invatare
deturneaza atentia.

Articole recomandate

8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de
10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord 10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord
Bolile de inima continua sa fie principala cauza de deces atat la barbati, cat si la femei in intreaga lumea. Semnele unui atac de cord pot fi transmise de corp cu mult timp inainte ca acesta sa se produca. Indentificarea acestor semne si intervenirea precoce poate face diferenta intre viata si
Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient
Atunci cand nu dormi nu doar tu ai de suferit ci si pielea ta, job-ul tau, precum si relatia ta. De ce? Iata ce efecte devastatoare are privarea de somn. Anatomia somnului Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte. Nu doar
Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik
Ne petrecem aproape o treime din viata dormind, iar calitatea somnului ne influenteaza starea de bine si sanatatea. Cercetarile au demonstrat ca un somn insuficient poate avea efecte negative nu doar pe termen scurt, cand poate cauza instabilitate emotionala si cresterea nivelului anxietatii, ci si
Pietrele la rinichi: cum pot fi prevenite Pietrele la rinichi: cum pot fi prevenite
Pietrele la rinichi sunt o afectiune foarte frecventa. Sunt bucati solide de materiale multiple care se formeaza in rinichii nostri din cauza mineralelor din urina. Acestea apar de obicei din cauza consumului redus de apa si depunerea de minerale in interiorul rinichilor.  Corpul genereaza