De la bazaitul mustelor si zgomotul asurzitor produs de utilajele care repara drumurile si pana la bipaitul ceasului care ne trezeste dimineata, suntem inconjurati de zgomote intreaga zi. Care sunt efectele zgomotelor asupra sanatatii?
Zgomotul este nociv pentru sanatate si mai ales pentru auz, care este un simt pretios al omului. Celulele ciliate ale urechii interne, care fac posibil auzul, sunt produse in intregime inainte de nastere si nu se pot regenera apoi. Asadar, orice distrugere a lor este ireversibila. Aparatele auditive amplifica sunetele, dar beneficiile lor sunt nule daca auzul este pierdut in intregime (daca este afectata urechea interna).
Oboseala auditiva
Dupa un concert sau o seara in club, se fac simtite efectele oboselii auditive: apar zgomote in urechi, senzatia de "vata in urechi". Acestea sunt semnalele epuizarii sistemelor noastre senzoriale, care se refac in timp.
Acufene
Acufenele sunt zgomote pe care le auzim in urechi, dar care nu provin din exterior, ci din capul nostru. In functie de originea lor, acufenele se pot vindeca sau trata, insa in unele cazuri ele lasa sechele permanente.
Riscuri de surditate
Surditatea nu este rezervata doar persoanelor in varsta, ci poate afecta si persoanele confruntate cu zgomote intense pe o durata lunga de timp, ca de exemplu la locul de munca.
Zgomotul provoaca stres si probleme cardiace
In afara efectelor auditive, zgomotul poate fi responsabil si de efecte non-traumatice asupra sanatatii, in principal datorita stresului provocat care, la randul sau, are efecte negative asupra sanatatii. Astfel pot aparea modificari cardiovasculare, hormonale si metabolice.
Perturbari ale somnului si riscuri de accident
Zgomotul suportat la locul de munca are consecinte ulterioare asupra calitatii somnului. La angajatii care suporta zgomote importante se observa reducerea numarului de ore si a duratei ciclurilor de somn.
Nu numai zgomotul profesional are consecinte importante asupra somnului, ci si zgomotele nocturne (sforait, ventilatie, circulatie) sunt vinovate de:
modificarea duratelor stadiilor somnului
accelerarea frecventei cardiace
agitatie in somn (schimbarea frecventa a pozitiei corporale)
cresterea timpului de adormire si de trezire
Orice fel de zgomot, fie el suportat la locul de munca sau in timpul somnului, interfereaza cu functia reparatoare a somnului.
Tot zgomotul este considerat si un factor potential de risc de accident sau cel putin un factor favorizant al erorii umane, din mai multe motive:
el actioneaza ca un fel de masca asupra semnalelor de alarma ale organismului
pertuba comunicarea si mascheaza mesajele de avertizare asupra pericolelor
scade capacitatea functiei de invatare
deturneaza atentia.