Skip to article

Ziua fertila: stii s-o calculezi?

Ziua fertila: stii s-o calculezi?
Daca vrei sa vina barza, nu e niciun mister, un ovul trebuie sa intalneasca un spermatozoid, prin procesul numit fecundatie. Insa aceasta intalnire trebuie sa aiba loc intr-un anumit moment al ciclului menstrual, mai precis in momentul ovulatiei, spre cea de-a 14-a zi a ciclului. Cum sa reperezi acest moment precis, care variaza de la o femeie la alta?

In principiu, nu e foarte complicat. Ciclul menstrual dureaza 28 zile. El debuteaza in prima zi a sangerarilor, in timp ce ovulatia are loc la mijlocul ciclului, teoretic in a 14-a zi. Insa in realitate e un pic mai complicat.

Fiecare femeie este unica si durata ciclului poate varia, unele femei avand cicluri de 25 zile, altele de 34. Nu trebuie sa pierzi din vedere nici faptul ca unele evenimente din viata curenta pot incetini sau grabi momentul ovulatiei, cum este de exemplu stresul generat de o sarcina care nu mai apare.

Cea mai buna cale de a pune toate sansele de partea ta este determinarea propriei date de ovulatie . La unele femei, ea este semnalata de durerea abdominala.

Curba temperaturilor

Cu ajutorul acestei curbe poti determina, fara nicio indoiala, data ovulatiei, si poti prevedea deci data probabila de ovulatiei a ciclului urmator.

Pentru a realiza aceasta curba trebuie sa-ti masori temperatura in fiecare dimineata, la trezire, pe stomacul gol si chiar inainte de a te scula din pat, incepand cu prima zi a ciclului.

Inainte de ovulatie, temperatura corporala se afla sub 37 o C. In momentul ovulatiei, ea creste si ajunge usor deasupra acestei valori, ramanand ridicata pana la finele ciclului.

Daca cresterea este brutala (de la o zi la alta), ziua ovulatiei este usor de determinat: era in ajunul cresterii temperaturii. Daca ea are insa loc progresiv, in doua sau trei zile, se considera ca ovulatia are loc in ziua in care temperatura a inceput sa urce.

In orice caz, atunci cand se observa cresterea temperaturii, e deja prea tarziu pentru fecundare. In schimb, este foarte posibil ca schema sa se reproduca luna viitoare, asa ca poti lua masuri atunci.

Testele de ovulatie

Un test de ovulatie realizat in laboratorul de analize medicale iti indica data de ovulatie cu 24-48 ore inainte. Testul se bazeaza pe dozarea hormonului luteinizant (LH), hormon produs pe toata durata ciclului menstrual, dar a carui secretie este marita in orele care preced ovulatia. Dozarea se face dintr-un esantion de urina (prima urina a diminetii, caci aceasta e mai concentrata in hormoni).

Daca in ciuda calculelor bebelusul tot nu vine, nu astepta prea mult sa mergi la un consult. Ginecologii si obstetricienii recomanda cuplurilor sa consulte medicul dupa 1 an de tentative nereusite sau la 6 luni in caz de antecedente ginecologice sau pentru femeile trecute de 35 ani.

Articole recomandate

De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există
Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie
Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atentia ca tot mai multe persoane ajung la spital din cauza alergiei la ambrozie. Doctorul spune ca aceasta reactie se poate agrava si uneori poate fi fatala. Pentru a ajuta cat mai multe persoane care sufera de aceasta afectiune, medicul a facut cateva recomandari
Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide
Acneea este o afecțiune a pielii care apare din păcate în diferite părți ale corpului, atat pe fața, cat si piept, umeri sau spate. Pentru acneea de pe spate, care este cel mai dificil de tratat, exista mai multe solutii naturale, pe care le poti aplica chiar tu