Skip to article

Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

Ziua Internationala de Constientizare a Autismului
Natiunile Unite au declarat in decembrie 2007 ziua de 2 aprilie Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, fiind sarbatorita anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza si coagula eforturile mondiale de promovare a unei mai bune intelegeri a autismului si de a creste nivelul de constientizare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism si ale familiilor acestora.

Cand parintii afla ca au un copil autist, majoritatea si-ar dori ca problema sa dispara in mod magic. Este important pentru familie sa depaseasca durerea si socul si sa faca fata situatiei, sperand la un viitor cat mai bun pentru copilul lor. Astazi, mai mult decat inainte, persoanele cu autism pot fi ajutate.

O combinatie intre interventia timpurie, educatia speciala, sprijinul familiei si, in unele cazuri, medicatia ajuta la cresterea numarului de copii cu autism care traiesc o viata normala. Interventiile speciale si programele educationale pot mari capacitatea lor de a invata, comunica si relationa cu altii, in timp ce se reduc severitatea si frecventa comportamentelor nedorite.

Cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Austimului, Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism impreuna cu Asociatia Nationala pentru Copiii si Adultii cu Autism din Romania si compania Houston NPA organizeaza in perioada 1-2 aprilie a.c. in Bucuresti Conferinta Nationala "Terapii si interventii in autism" care se va desfasura la Universitatea Titu Maiorescu (Calea Vacaresti, nr. 187, sector 4, Bucuresti).

Conferinta Nationala "Terapii si interventii in autism" este conceputa sub forma unui eveniment umbrela special, ce urmareste sa marcheze o colaborare semnificativa intre specialistii implicati in managementul autismului din Romania si familiile persoanelor cu autism, alaturi de asociatiile care lupta pentru respectarea drepturilor celor cu autism.

Scopul Conferintei este de a prezenta informatii cu privire la depistarea precoce, evolutia, terapiile, standardele de ingrijire specifice persoanelor cu autism, atat catre specialistii din domeniu, cat si catre persoanele care au in grija copii cu autism, urmarindu-se o colaborare cat mai buna intre cele 2 parti.

Vineri, 1 Aprilie - Zi dedicata profesionistilor care impartasesc aceleasi interese si obiective legate de terapia si recuperarea persoanelor cu autism, specialistilor care pot depista manifestarile precoce din spectrul autismului, precum si organizatiilor care lupta pentru apararea drepturilor persoanelor cu autism. Sunt asteptati psihologi, psihiatri, medici de familie, pediatri, educatori, autoritati, presa, reprezentanti ai ONG-urilor de profil si parinti sau apartinatori. Coordonarea zilei de vineri ii revine Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism - A.I.T.A. Manifestarea este creditata de Colegiul Psihologilor din Romania cu 5 puncte.

Program: vineri intre 9:00 si 18:00.

Sambata, 2 Aprilie - Zi dedicata familiilor persoanelor cu autism. Scop: cooperarea dintre membrii asociatiilor de pacienti, parinti si specialisti pentru gasirea celor mai eficiente modalitati de ingrijire, educatie, orientare, formare, integrare in comunitate in vederea dezvoltarii maxime a potentialului persoanelor diagnosticate cu manifestari din spectrul autist. Sunt asteptati parinti ai copiilor cu autism, specialisti, reprezentanti si membri ai asociatiilor (dizabilitati mentale, spectrul autist, etc), public larg, presa. Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania - A.N.C.A.A.R. va coordona aceasta zi.

Program: sambata intre 10:00 si 16:00.

Printre invitatii care au confirmat participarea: Conf. univ. dr. Viorel Iulian TANASE (Universitatea Titu Maiorescu - Facultatea de Psihologie), Dr. Rodica URZICEANU (Spitalul Gorgos), Psih. Iulia PANTAZI (Centrul Educational pentru Copii si Parinti Iulia Pantazi), Psih. Anca NEAGU (acreditare BCBA), psih. Daniela MARTINESCU (AITA), Jurist Luminita GHEORGHIU (Parlamentul Romaniei), Ella LOBREGT - invitat special (Institutul Leo Kanner) si multi altii. (lectorii si temele se regasesc in programul atasat).

"Calitatea vietii persoanelor cu TSA si a familiilor acestora este mai putin conditionata de severitatea deficientei, ci mai degraba de masura in care autismul este inteles si cum se intervine. Interventiile si supravegherea persoanelor cu autism trebuie sa se faca pe toata durata vietii, de aceea sunt absolut necesare strategii de interventii la toate categoriile de varsta, iar accesul la servicii sa nu fie discriminatoriu. Lipsa centrelor de respiro fac din parintii acestor persoane victime sigure (stari de axietate, depresie, epuizare fizica si psihica).

In Romania nu exista statistici oficiale, estimarile sunt undeva la 30.000 de persoane. La adulti nu exista estimari pentru ca diagnosticul nu este recunoscut de lege, adica nu exista in criteriile medico-sociale pentru incadrarea intr-o categorie de persoana cu handicap. Acum in tara sunt centre doar pentru copii cu TSA. Acestea sunt proiecte ale ONG-urilor, initiative ale parintilor, cu suport de la organizatii europene sau finantari europene.

Pentru adulti nu exista nimic, cativa dintre ei sunt prinsi in centrele pentru persoane cu dizabilitati psihice" a declarat Georgeta Crisu, presedinte ANCAAR (Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania).

"De aproximativ 7 ani in Romania copiii cu autism pot beneficia de programe eficiente de terapie care duc la recuperarea si integrarea lor la gradinita si scoala si ulterior in societate. La aceasta conferinta vor fi prezenti cei mai buni practicieni in domeniul recuperarii copiilor cu autism, care vor prezenta teme de interes major pentru terapia si recuperarea persoanelor cu autism. In prezent se fac demersuri pentru acreditarea terapiei ABA si terapeutilor, au fost construite centre pentru copii cu autism, iar acest lucru ne face sa privim mai optimist spre viitor. Participand la conferinta din 1 si 2 aprilie ne vom putea crea o imagine clara asupra problematicii autismului, terapiilor si interventiilor in autism im momentul de fata in Romania" a declarat psiholog Daniela Martinescu, presedinte AITA (Asociatia Pentru Interventie Terapeutica in Autism)

Specialistii care doresc sa participe la eveniment platesc o taxa de inregistrare. Pentru parinti, apartinatori etc intrarea este libera, pe baza de inscriere.

Informatii si inscrieri la: mihai.giuvelea@houston.ro ; telefon 0733.076.383.

Autismul este o tulburare de dezvoltare care inregistreaza o crestere alarmanta la nivel international. In toata lumea este estimat la ora actuala ca exista 1 copil cu tulburare de spectru autist la 150 de copii.

Cu cat mai repede un copil incepe sa primeasca ajutor, cu atat mai mare este posibilitatea de a invata. Mai mult, deoarece creierul unui copil este in dezvoltare, specialistii cred ca interventia timpurie ofera copilului cea mai buna sansa pentru a-si dezvolta potentialul maxim. Copiii cu autism sunt rar diagnosticati inainte de 3-4 ani!

Cum diagnosticam? Privim cu atentie copii si, daca au urmatoarele manifestari comportamentale, ii indreptam spre specialist:
atasament straniu pentru obiecte
se joaca indelungat in mod bizar
plang, rad sau manifesta nelinisti din motive neclare
impotrivirea la atingerile sociale (imbratisari)
dificultati de interactiune cu alte persoane
gesturi repetitive (alinierea de obiecte, de exemplu) si/sau miscari stereotipe (agitarea mainilor, saritul, mersul pe varfuri)
lipsa intrebarilor (pe care le pun de obicei copiii despre tot ceea ce ii inconjoara)
neputinta de a se orienta cand e strigat pe nume, de a copia miscarile altor persoane, de a arata obiecte altor persoane
contact vizual redus sau inexistent
vorbire saraca, limbaj redus
baietii sunt pasibili de 4 ori mai mult la autism decat fetele

Copilul cu autism introdus intr-un program de terapie intensiv inaintea varstei de 3 ani are sanse foarte mari sa recupereze intarzierile in dezvoltare si sa isi formeze abilitati si comportamente adecvate social. Terapia care si-a dovedit eficacitatea in recuperarea copiilor cu autism este terapia comportamentala aplicata, ABA.

Nu exista o statistica oficiala in Romania privind incidenta/prevalenta autismului. Statisticile din Statele Unite ale Americii arata o crestere a numarului de cazuri de pana la 1/150 de copii.
In luna iulie 2010 a fost aprobata Legea 151 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate. Legea pune accent pe diagnosticarea precoce a autismului si prevede ca screening-ul se efectueaza la copiii cu varsta 0-3 ani, in conformitate cu standardele stabilite prin norme. Normele au fost afisate pe sitel Ministerului Sanatatii la sfarsitul lunii ianuarie 2011.

Aceste norme nu sunt in masura sa asigure un sistem integrat de servicii pentru persoanele cu autism. Trebuie avuta in vedere necesitatea unei legi care sa functioneze dincolo de contextul politic, o lege de strategie nationala, cu norme aplicabile in folosul tuturor copiilor cu TSA, indiferent de varsta. Legea 151/2010 si normele de aplicare nu asigura cadrul necesar respectarii drepturilor persoanelor cu autism din Romania, stabilite prin Carta drepturilor persoanelor cu autism adoptata de Parlamentul European la data de 9 Mai 1996. ONG-urile au fost consultate numai formal la intocmirea normelor de aplicare a "Legii autismului", iar forma elaborata de oficialitati modifica esential sensul legii, devenind "aproape inaplicabila".

In Romania este imperios necesara o strategie nationala pentru autism, o abordare integrata a TSA cu stabilirea si respectarea atributiilor institutiilor statului, de profesionisti si paraprofesionisti bine pregatiti si cu roluri bine stabilite si de adoptarea unei legi a autismului dupa modelul american, in care sa se stipuleze metodele de identificare ale persoanelor cu autism, cum se intervine si in ce consta tratamentul timpuriu, existenta unor programe pentru adultii cu autism si prezentarea unor oportunitati sociale pentru dezvoltarea si asigurarea viitorului acestora.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există