Skip to article

Alimentele colorate sunt benefice pentru longevitate

O farfurie cu alimente cat mai diferite in plan cromatic este nu doar mai apetisanta, dar are si un rol benefic pentru sanatate. Specialistii incurajeaza oamenii sa consume alimente cat mai colorate pentru o viata mai lunga.

Conform Asociatiei Dietetice Americane, ar trebui consumate zilnic alimente care se incadreaza in spectrul de 5 culori: rosu, galben/portocaliu, verde, alb si albastru/mov. Aceasta teorie exista si la popoarele asiatice. Principiile asiatice includ recomandari pentru pastrarea unui echilibru in privinta acestor culori, echilibru care ar avea ca rezultat longevitatea.


Persoanele care vor sa traiasca cat mai mult ar trebui, asadar, sa introduca in alimentatia zilnica ingrediente care fac parte din paleta de 5 culori.

Se considera ca fiecare culoare are, in felul ei, anumite beneficii pentru sanatate. Cand mesele zilnice includ alimente (legume, fructe, nuci, cereale) cu aceste culori, organismul beneficiaza de vitamine si nutrienti care il protejeaza de anumite boli.

Rosu - beneficii

Pigmentii care dau culoarea alimentelor rosii contin compusi de flavonoide care lupta impotriva radicalilor liberi si previn deteriorarea celulelor. In pepenele rosu, struguri si rosii se gaseste licopen, un antioxidant despre care studiile arata ca reduce riscul de cancer de prostata. Capsunile, zmeura, rodiile amestecate in salate sau in cereale, sfecla rosie coapta, nectarinele, ciresele, merele, ardeii grasi, rubarba, tomatele sunt alte alimente benefice.

Portocaliu, galben

Pigmentii carotenoizi din dovleac inlatura radicalii liberi, imbunatatesc vederea si sistemul imunitar. Acelasi rol il indeplinesc si acidul folic si vitamina C existente in fructele citrice precum portocalele si lamaile. Alte alimente benefice pentru sanatate sunt cartofii dulci, porumbul, meiul, nautul, fasolea, caisele, mango, morcovii, papaya, piersicile, pepenele galben, rosiile galbene etc.

Verde

Pigmentul verde din legume si fructe reprezinta clorofila, care imbunatateste oxigenarea, circulatia si ajuta in detoxifierea organismului. Legume precum spanacul si broccoli contin luteina, un nutrient care reduce riscul de cataracta si lupta impotriva unei boli oftalmologice, degenerescenta maculara. Foloseste in preparate avocado, lime, seminte de dovleac, coriandru, ulei de masline, kiwi, sparanghel, secara, linte, fasole, struguri verzi, dovlecei, salata verde, castraveti, anghinare, ceapa verde etc.

Albastru, mov

Fructele de padure precum afinele si murele contin flavonoide care pastreaza sanatoase vasele de sange si micsoreaza riscul bolilor de inima. Aceleasi flavonoide impiedica pierderile de memorie pe termen scurt si au un rol in prevenirea cancerului. De aceea, in dieta zilnica este recomandat sa se gaseasca alimente precum: prune, ciuperci, varza rosie, orez negru salbatic, fasole neagra, alge marine, smochine, vinete etc.

Alb

Alimentele de culoare alba contin antioxidanti care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului. Ceapa alba contine quercetina, un flavonoid cu proprietati antiinflamatorii. Este recomandat ca din dieta zilnica sa faca parte alimente precum: seminte de pin, pere, ridichi, usturoi, napi, conopida, ciuperci albe, soia, orez, fasole alba etc.

Autor: Elisa Costache

Sursa foto: agedefyingwomen.com

Articole recomandate

5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020 5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020
Între deadline-uri strânse la serviciu și ședințe cu părinții, încercarea de a găti sănătos pentru familie și toate celelalte sarcini pe care ni le asumăm ca femei, uităm adesea de noi și de sănătatea noastră.
Cum se transmite, de fapt, coronavirusul Cum se transmite, de fapt, coronavirusul
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a facut noi precizari despre modul in care se transmite coronavirusul.  Noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de
Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de
10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord 10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord
Bolile de inima continua sa fie principala cauza de deces atat la barbati, cat si la femei in intreaga lumea. Semnele unui atac de cord pot fi transmise de corp cu mult timp inainte ca acesta sa se produca. Indentificarea acestor semne si intervenirea precoce poate face diferenta intre viata si