Skip to article

Muzica te mentine tanar

Muzica te mentine tanar
Persoanele care stiu sa cante la un instrument se mentin tinere, spune un studiu recent.

Cercetatorii au descoperit ca muzicienii cu varste cuprinse intre 45 si 65 ani au memoria si auzul mai bune decat cei fara educatie muzicala.

In timp ce un studiu in curs de desfasurare a scos la iveala faptul ca studentii cu educatie muzicala au note mai bune la scoala fata de cei nepasionati de muzica, un studiu nou a descoperit si ca educatia muzicala amana unele efecte ale imbatranirii.

Unul dintre autorii acestui studiu, Nina Kraus, director la Auditory Neuroscience Laboratory al Universitatii Northwestern din SUA, a declarat:

"Educatia muzicala pe tot parcursul vietii pare a conferi avantaje in cel putin doua functii importante ce se deterioreaza odata cu inaintarea in varsta - memoria si auzul.

Scaderea auzului in timp este un impediment care poate duce la izolare sociala si depresie."

Pentru a afla de ce, cercetatorii au testat 18 muzicieni si 19 non-muzicieni, in varsta de 45 pana la 65 ani, pentru auz si memorie.

Muzicienii care au inceput sa cante la un instrument de la varsta de noua ani sau mai devreme si au cantat la un instrument in mod constant de-a lungul vietii lor au invins grupul de non-muzicieni, in toate domeniile conexe auzului si memoriei, cu exceptia memoriei vizuale, unde ambele grupuri au demonstrat capacitati aproape identice.

Amplificarea neurala care se observa la indivizii cu educatie muzicala nu inseamna doar un volum al auzului mai bun, ci si un auz mai fin.

Muzica dezvolta capacitatea de a extrage stiluri relevante, inclusiv pe cel al propriului instrument, armonii si ritmuri.

Experienta muzicala consolideaza elementele care combat problemele legate de comunicare pe masura ce se inainteaza in varsta.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,