Skip to article

Cancerul mamar creste cu 39% riscul unei alte tumori

Cancerul mamar creste cu 39% riscul unei alte tumori Cancerul mamar
Femeile diagnosticate cu cancer de san au un risc aproape de doua ori mai mare decat restul populatiei de a dezvolta un al doilea tip de neoplasm intr-o alta zona a corpului, arata un studiu recent al Granada Cancer Register, din Spania.

Femeile cu varsta mai mica de 50 de ani care sufera de cancer la san au un risc de doua ori mai mare de a dezvolta un al doilea tip de cancer decat restul populatiei1. Iar la femeile de peste 50 de ani, aparitia unui al doilea tip de neoplasm (cancer ovarian ori melanom) s-a dovedit a fi cu 29% mai probabila. Acestea sunt rezultatele unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori de la Granada Cancer Register, Spania, ale carui rezultate au fost prezentate in luna octombrie a acestui an in jurnalul Societatii de Oncologie Ginecologica din SUA.

Cercetatorii au afirmat ca riscul unui femei cu cancer de san de a dezvolta un al doilea tip de tumoare este mai mare decat la femeile sanatoase in primii cinci ani de la punerea diagnosticului. Dupa cei cinci ani, riscul scade, fiind asemanator cu cel al femeilor fara diagnostic de neoplasm mamar. Studiul s-a derulat pe 5.897 de femei din provincia Granada, intre 1985 si 2007. 314 femei au dezvoltat un al doilea tip de cancer.

"Nu am facut destul"

In acest context, in luna octombrie, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Liga Romana de Cancer deruleaza, pentru al treilea an consecutiv, campania de informare despre cancerul de san "Nu am facut destul" si trag un semnal de alarma asupra riscului acestei afectiuni.

Acumerandultausaaigrijademama ta!> - este mesajul nostru din acest an. Este timpul sa o sustinem pe cea mai draga femeie din viata noastra, care ne-a fost la randul ei alaturi de-a lungul vietii. Acum ea se afla la varsta cand este mai expusa riscului de imbolnavire. Cancerul de san este mai frecvent in randul doamnelor de peste 45 de ani, ca urmare a schimbarilor prin care trece o femeie. Sa avem grija de mamele noastre si sa le daruim, macar in aceasta luna, o mamografie! Costurile sunt minime, iar faptul ca le stim sanatoase pe cele mai importante femei din viata noastra este de nepretuit, declara Cezar Irimia, presedintele FABC.

Recomandata de Institutul National de Cancer din SUA dupa varsta de 40 de ani, mamografia este o analiza care ajuta la depistarea neoplasmului mamar in absenta simptomelor clasice de boala (dureri, modificari la nivelul pielii, scurgeri) si a nodulilor.

Neoplasmul mamar este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor la nivel global, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In fiecare an, aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate in lume, cu mai mult de 400.000 decat intreaga populatie feminina declarata a Bucurestiului! Iar peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli.

Campania "Nu am facut destul", aflata la cea de-a treia editie, este derulata in perioada 10 - 30 octombrie de catre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Liga Romana de Cancer, in parteneriat cu Roche Romania si cu Europa FM.

Informatii despre cancerul de san si despre campanie vor putea fi regasite pe toata durata campaniei pe site-ul www.invingemcancerul.ro si pe reteua de socializare Facebook.

Articole recomandate

Cancerul de san poate fi prevenit. Octombrie - luna dedicata luptei impotriva acestei maladii Cancerul de san poate fi prevenit. Octombrie - luna dedicata luptei impotriva acestei maladii
Pe 1 octombrie, an de an, este marcata Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului la San. De altfel, toata luna octombrie este o luna speciala de actiuni ce au ca scop constientizarea pericolului pe care inca il reprezinta aceasta maladie peste tot in lume.Centrele de Consiliere pentru Protezarea
10 lucruri pe care femeile trebuie sa le faca pentru a preveni cancerul la san 10 lucruri pe care femeile trebuie sa le faca pentru a preveni cancerul la san
Riscul cancerului de san creste odata cu varsta, iar la femeile purtatoare ale genei BRCA1, cum este cazul faimoasei Angelina Jolie, acesta este si mai mare. Desi acesti factori nu ii poti controla, exista o serie de masuri care iti sunt la indemana, ajutandu-te sa scazi riscul aparitiei acestei
Produsele cosmetice favorizeaza aparitia cancerului de san! Produsele cosmetice favorizeaza aparitia cancerului de san!
Parabenii sunt substante chimice care se gasesc in produsele cosmetice pe care le folosim zilnic. Un studiu recent arata ca deodorantele de corp contin cantitati impresionante de substante chimice nocive pentru organism care pot cauza cancer mamar.Parabenii folositi in produsele cosmetice intervin