Skip to article

Contraceptia ca factor de risc in cancer - mit sau realitate?

Contraceptia ca factor de risc in cancer - mit sau realitate?
Exista numeroase controverse legate de pilulele contraceptive si riscul crescut de cancer pe care il au, in special pentru femeile care le utilizeaza o perioada indelungata de timp.

Aceasta metoda contraceptiva a fost dezvoltata in 1955 si a suferit de-a lungul timpului numeroase imbunatatiri, in functie de efectele adverse pe care cercetatorii le-au descoperit.

Studiile recente nu demonstreaza in mod cert un risc crescut de cancer, ci semnaleaza favorizarea anumitor tipuri de cancer in anumite situatii, dar si preventia altora.

Contraceptivele orale si cancerul mamar

Un studiu realizat in 1996 la nivel global a descoperit ca femeile care luau pilule anticonceptionale (in special incepand cu perioada adolescentei) aveau un risc putin mai ridicat de a se imbolnavi de cancer mamar. Cu toate acestea, acest risc disparea la un interval de 10 ani dupa ce pacientele renuntau la aceste pastile.

Un alt studiu (desfasurat in perioada 1989 - 2010) a depistat ca riscul de cancer la san era favorizat in special de pilula trifazica, prin care dozele de hormoni erau schimbate in trei etape pe perioada unui ciclu menstrual.

Nu s-a stabilit inca o legatura directa intre contraceptivele orale si cancerul mamar. De asemenea, compozitia lor s-a schimbat semnificativ in ultimele decenii, avand o concentratie mult mai mica de hormoni (estrogenii au acum o concentratie cu 50% mai mica fata de 1975)., explica Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala si doctor in stiinte medicale, in cadrul Donna Medical Center.

Contraceptivele orale si cancerul ovarian si endometrial

Numeroase studii arata o scadere a riscului de cancer ovarian datorita pilulelor contraceptive. Pentru o perioada de administrare de trei ani, riscul poate scadea cu pana la 30-50% si poate scadea si mai mult daca medicatia continua. De asemenea, chiar si o perioada de sase luni de contraceptive orale poate avea un efect protector impotriva acestui tip de cancer.

Un studiu din anul 2009, realizat pe un esantion de aproximativ 3300 de femei, a subliniat o descoperire importanta: pastila contraceptiva previne cu pana la 50% riscul de cancer ovarian in cazul femeilor care au o mutatie a genelor BRCA1 si BRCA2, responsabile de dezvoltarea de tumori maligne la nivelul ovarelor si sanilor.

Statisticile sunt imbucuratoare si in cazul cancerului endometrial. Prin scaderea ciclurilor ovulatorii, pastilele protejeaza atat ovarele cat si endometrul, iar efectul lor benefic continua cativa ani dupa ce medicatia a fost oprita.

Contraceptivele orale si cancerul de col uterin

Numeroase studii au aratat ca pilulele contraceptive sunt un factor de risc pentru cancerul cervical, dar un studiu mai recent, din anul 2002, a demonstrat ca riscul este de fapt determinat de favorizarea contractarii virusului HPV si nu de imbolnavirea de cancer de col uterin in sine. Hormonii administrati pot determina modificari prin care celulele din aceasta zona sa aiba o reactie de aparare mai scazuta impotriva HPV, care, la randul sau, poate determina dezvoltarea cancerului.

Leziunile canceroase de la nivelul cervixului evolueaza lent, pe parcursul mai multor ani si pot fi vindecate complet, daca sunt descoperite in stadiu precoce. De aceea, controalele periodice si screening-ul prin testul Babes Papanicolau sunt esentiale., detaliaza Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Contraceptivele orale si cancerul la ficat

Contraceptivele orale au efecte asupra ficatului, iar femeile care iau pilule contraceptive timp indelungat (peste doi ani) pot dezvolta tumori benigne la nivelul ficatului numite adenoame. In majoritatea cazurilor pacienta cu adenom hepatic nu prezinta simptome. Insa, atunci cand adenomul este mare, pacienta poate resimti dureri sub coaste; exista si situatii in care adenomul se poate rupe si provoca hemoragii interne. Pentru depistarea a acestor adenoame, specialistii recomanda evaluarea ecografica periodica a ficatului, cel putin o data pe an.

Donna Medical Center este o clinica dedicata sanatatii femeilor specializata in depistarea cancerului mamar, precum si in diagnosticarea afectiunilor ginecologice si endocrinologice.

Articole recomandate

Planul de back-up: pilula contraceptiva de urgenta Planul de back-up: pilula contraceptiva de urgenta
Ca sa fie de neuitat, o partida de sex trebuie sa inceapa bine si se termine excelent. Si chiar daca ne-a luat valul si am uitat sa luam pilula contraceptiva sau el nu era pregatit cu un prezervativ, dar cu toate acestea contactul sexual a avut loc, putem trece la planul B.Adica, la pilula de a
Contraceptie: alimente si medicamente pe care trebuie sa le eviti Contraceptie: alimente si medicamente pe care trebuie sa le eviti
Atunci cand sunt consumate in cantitati moderate, alimentele nu interactioneaza cu pilulele contraceptive.Insa, in ultima perioada, tot mai multe femei sunt ingrijorate de numeroase interactiuni dintre alimente, medicamente si pilulele contraceptive.Ce sunt contraceptivele?Contraceptivele sunt
Sex: pilula vinovata de disparitia libidoului? Sex: pilula vinovata de disparitia libidoului?
Pilula ne permite sa avem o sexualitate mult mai liber exprimata, eliberandu-ne de angoasa unei sarcini nedorite. Dar ce efecte are pilula contraceptiva asupra sexualitatii noaste? Multe femei se plang de disparitia libidoului: adevar sau impresie gresita?Iritatia dupa raportul sexual: pilula de