Skip to article

Interviu Profesor dr. Silviu Constantinoiu - fibroadenomul mamar

Interviu Profesor dr. Silviu Constantinoiu - fibroadenomul mamar Fibroadenomul mamar.
Tumorile mamare sunt afectiuni foarte frecvente si de obicei apar la femeia in plina activitate sexual si reproductiva.

Tumorile benigne sunt mai frecvente la femeile tinere. Cu cat varsta creste incidenta lor tinde sa fie luata de cancerul mamar.

Profesor dr. Silviu Constantinoiu, Seful clinicii de chirurgie generala Sf. Maria, Coordonator proiect Breast Care Clinic, ne ofera informatii esentiale despre aceasta afectiune specific feminina.

Ce este fibroadenomul mamar?

Profesor dr. Silviu Constantinoiu: O tumoare se diferentiaza in benigna si maligna in functie de tipul de celule din care este formata. Daca celulele au caracter malign se incadreaza in cancer.

Tumorile care sunt bine delimitata, care nu au tendinta de a se dezvolta anarhic, sunt tumori benigne. Fibroadenomul mamar este o tumora esentialmente benigna si se intalneste la femeile tinere, deci in plina activitate de reproducere.

In principiu, orice tumora mamara, pana la proba contrarie, trebuie considerata un cancer. Elementul indiscutabil care spune ca nu e cancer este rezectia tumorii cu examen histologic.

Medicul anatomopatolog are o mare raspundere in ceea ce priveste diagnosticul fiindca sunt tumori care impun scoaterea intregului san. In cazul unei erori de diagnostic cazul devine medico legal cu implicatii deosebite.

Care ar fi cauzele aparitiei fibroadenomului mamar?

Profesor dr. Silviu Constantinoiu: De obicei sunt cauze hormonale, disfunctii hormonale, dezechilibru intre estrogen si progesteron sau traumatisme repetate. In principiu, este o disfunctie hormonala iar mastoza chistica, care este o boala foarte frecventa la femeia in a doua parte a activitatii reproductive este considerata cea mai frecventa stare pre-canceroasa a sanului, deci trebuie urmarita permanent.

Sanul are patru stari pre-canceroase - mastoza firbrochistica (cea mai frecventa), chistul solitar de san, mastita cu plasmocite si tumora dendritica intracanaliculara. Dintre starile pre-canceroase ale sanului, mastoza fibrochistica este de departe cea mai frecventa. Acesti noduli de fibroadenom pot aparea frecvent pe leziuni de mastoza fibrochistica si este o boala care prinde ambii sani.

Femeia romanca are o incidenta asemanatoare a tumorilor mamare si a cancerului de san. Suntem in urma europenilor cu depistarea precoce si tratamentul, urmarirea post-operator. Incidenta cea mai mare de mortalitate este cancerul de san si cancerul de col uterin.

Ce este crioablatia?

Profesor dr. Silviu Constantinoiu: Metoda este de inspirata din SUA iar colegii de la Breast Care Clinic au facut un training sub indrumarea unor medici israelieni care sunt specializati in aceasta problema. Metoda este foarte buna dar trebuie sa aiba indicatia corecta.

Prin aceasta metoda nu se trateaza cancerul de san de aceea un specialist trebuie sa fie un bun diagnostician si sa spuna ca tumora este sigur un fibroadenom. In prezent fibroadenomul se trateaza cu tratamente hormonale care amelioreaza dar nu face tumora sa dispara. Odata aparuta un fibroadenom nu dispare.

Are o singura tendinta: sa stea pe loc sau de obicei sa creasca. Femeia, palpand nodului respectiv, chiar daca acest diagnostic nu este important pentru noi, pentru ea disconfortul psihologic este extraordinar.

Solutia clasica este sa mearga intr-un centru chirurgical, unde se face o anestezie generala, face o serie de analize, presupune cel putin o zi de internare, un disconfort, o cicatrice mare care se vede la examenele ecografice si mamografice ulterioare care poate sa dea senzatia unei recidive.

De ce crioablatie?

Profesor dr. Silviu Constantinoiu: La aceasta manevra se face un control ecografic si tot timpul chirurgul are controlul ecografic la ceea ce supune inghetarii tisulare. Nu ramane nici un fel de cicatrice, nici exterioara nici interioara.

Daca metoda se va dovedi utila se duce vorba. Cred ca mijloacele de informare au un rol important in promovarea sa. In alte state interventia a trecut deja proba timpului. Daca americanii spun ca metoda este buna, dupa ce au facut studii pe loturi mari de pacienti, noi nu avem de ce sa-i contrazicem.

Credeti in aceasta tehnica?

Profesor dr. Silviu Constantinoiu: Pentru tumori mici, deranjante mai ales psihologic pentru fibroadenoame care sunt sigur benigne eu cred ca metoda are un viitor clar si cred in ea. Ea nu rezolva orice tumoare de san.

Eu cred ca metoda va castiga un loc binemeritat in terapeutica. Aceasta congelare a tesuturilor cu azot lichid prin resorbtia tisulara a enzimelor locale nu lasa cicatrice, iar la examenul mamografic in timp nu se mai vede ca a fost ceva.

Nodulul este congelat apoi resorbit in intregime. Se face o mica incizie la piele sub anestezie locala si procedura tine 10-15 minute. A doua zi poate sa se duca la serviciu, deci reinsertia sociala este perfecta. Dupa cateva saptamani daca se face un control clinic mamografic si ecografic apare ca o zona neumblata.

Le recomand femeilor sa vina la clinca pentru a vedea daca aceasta procedura le este recomandata sau nu. Se face o investigatie clinica si un medic cu experienta isi da seama de la inceput daca se preteaza pentru Ice Cure sau nu.

Articole recomandate

Veste crunta! Anastacia diagnosticata din nou cu cancer! Veste crunta! Anastacia diagnosticata din nou cu cancer!
In 2003, cantareata Anastacia era invingatoare in lupta cu cancerul mamar si in acelasi timp un model si o speranta pentru femeile din intreaga lume. Reusise sa scape de aceasta boala cumplita, diagnosticata in urma unui control de rutina insa, din pacate, astazi se confirma faptul ca o minune nu
Beneficiile consumului de sfecla: previne cancerul si alte boli grave Beneficiile consumului de sfecla: previne cancerul si alte boli grave
Cu un gust dulceag si o culoare care iti imbie vazul, sfecla rosie este o adevarata comoara pentru sanatatea ta. O poti consuma cruda, sub forma de suc, o poti prepara la cuptor sau poti face o minunata salata cu sfecla rosie fiarta, stropita din belsug cu suc de lamaie. Sa nu mai vorbim despre