Oricat ai vrea, gandul la o boala crunta iti incolteste in minte si nu iti da pace zile in sir. Si cu atat mai mult cu cat auzi fel si fel de cazuri tocmai printre rude apropiate. Una dintre bolile care afecteaza anual 10 din 100.000 de romance este cancerul ovarian.
La inceputul acestui an, Angelina Jolie a suferit o interventie de extirpare a ovarelor si a trompelor uterine pentru a preveni dezvoltarea cancerului. Interventia a fost aspru criticata, cu atat mai mult cu cat a fost una extrema, insa celebra actrita a vrut, dincolo de prevenirea acestei maladii, sa traga si un semnal de alarma asupra incidentei tot mai crescute a cancerului ovarian la nivel mondial.
In Europa, 7.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian si 4.300 isi pierd viata. Din acest motiv este extrem de important gradul de constientizare a simptomelor pentru depistarea precoce si pentru cresterea ratei de supravietuire.
Simptomele cancerului ovarian- abdomen crescut / balonare persistenta
- dificultate de a manca / sentimentul de plin rapid
- dureri pelviene sau abdominale
- urinari frecvente
- modificari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie)
- sangerari vaginale neobisnuite
- dureri in timpul contactului sexual
- pierdere in greutate
- oboseala, astenie
Daca prezentati in mod regulat oricare dintre aceste simptome, care nu sunt normale pentru tine, este bine sa te prezinti la medicul de familie. Nu este obligatoriu ca aceste simptome sa fie cauzate de o problema serioasa, dar este important sa verifici.
Diagnosticarea cancerului ovarianDiagnosticarea cancerului ovarian nu este simpla si aproape o treime dintre femei afla rezultatul corect abia dupa sase luni de la primele analize.
Diagnosticarea cancerului ovarian se face prin:
- Ecografie abdominala sau transvaginala
- Tomografie computerizata sau rezonanta magnetica nucleara
- Test de sange pentru masurarea markerului tumoral CA-125
- Laparotomie sau laparoscopie - proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de tesut tumoral
- Biopsie - prelevarea unei probe de tesut tumoral pentru a depista existenta celulelor canceroase
Factorii de risc in cazul cancerului ovarianEste imposibil de prezis faptul ca o femeie va face sau nu cancer ovarian. Doar istoricul familial in ceea ce priveste cazurile de cancer la san sau cancer ovarian ar putea creste gradul de risc.
Riscul dezvoltarii cancerului ovarian creste odata cu varsta. Cele mai multe cazuri apar la femeile care au trecut deja prin menopauza (in jurul varstei de 50 de ani). Cu toate acestea, in fiecare an, peste 1.000 de femei tinere dezvolta cancer ovarian.