5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cancerul ovarian. Simptome subtile pe care nu trebuie sa le ignori!

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cancerul ovarian. Simptome subtile pe care nu trebuie sa le ignori!
  calendar_month   update 31 Aug 2015, ora: 20:48      
Cancerul ovarian este al cincilea cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor si provoaca mai multe decese decat orice alt tip de cancer al aparatului reproductiv feminin. Atentie! Nu este depistat cu ajutorul testului Papanicolau.

Pentru ca simptomele bolii sunt subtile, vagi, cancerul ovarian poate fi numit, pe buna dreptate, ucigasul tacut. Iata insa ce ar trebuie sa sii despre cancerul ovarian:

Statisticile

Cancerul ovarian este relativ rar comparativ cu alte tipuri de cancer, dar este mortal. Se estimeaza ca anual, numai in SUA sunt diagnosticate circa 22.000 de cazuri noi si peste 15.000 de femeie mor din cauza acestei boli. Potrivit statisticilor, una din 72 de femei vor fi diagnosticate cu cancer ovarian. Cancerul ovarian este mai frecvent la femeile albe decat la cele de alta rasa.

Factorii de risc

Cel mai mare risc de a dezvolta cancer ovarian este reprezentat de mostenirea genetica, mai exact daca au existat cazuri in familie. Riscul in cazul unei femei se tripleaza daca o ruda de gradul intai (mama, sora, fiica) a suferit de aceasta cancer ovarian. Cu toate acestea, exista si cazuri care nu au o legatura clara pe linie genetica.
Medicamentele pentru fertilitate, terapia de substitutie hormonala de dupa menopauza si obezitatea au fost, de asemenea, considerate ca factori de risc crescut in dezvoltarea bolii.

Ovulatia si cancerul ovarian

Riscul ca o femeie sa faca cancer ovarian pare sa creasca odata cu numarul de ovulatii de-alungul vietii sale.

In timpul ovulatiei, un ovul este eliberat din ovar si trimis catre trompele uterine. Cercetari recente realizate de Dr. Ronny Drapkin, de la Harvard, sugereaza faptul ca lichidul eliberat din ovar impreuna cu ovulul contine molecule care distrug ADN-ul prezent in celulele din trompele uterine. In plus, cele mai riscante forme de cancer ovarian sunt cele in care celulele canceroase se instaleaza la capetele trompelor uterine. Sarcina, alaptarea si pilulele contraceptive, care opresc temporar ovulatia, scad riscul de cancer ovarian.

Simptomele

Unul dintre motivele pentru care cancerul ovarian este dificil de diagnosticat in fazele sale timpurii este ca simptomele sale sunt similare cu cele ale altor boli, mai comune, precum cele digestive.
Iata care sunt simptomele cancerului ovarian:
- Presiune abdominala, balonare.
- Disconfort sau durere pelviana.
- Indigestie persistenta, gaze sau greata.
- Modificari ale functionarii vezicii urinare sau a intestinului gros cum ar fi o nevoie frecventa de a urina sau constipatie.
- Pierderea poftei de mancare sau senzatie rapida de satietate.
- Cresterea circumferintei abdominala.
- Lipsa constanta de energie.

Testele de screening

Niciun teste de screening nu s-a dovedit a fi eficient in detectarea cancerului ovarian. Examenele pelviene efectuate de medici pot include o verificare a ovarelor, dar acestea nu detecteaza de cele mai multe ori si tumorile decat atunci cand acestea s-au dezvoltat destul de mult. Ecografia transvaginala si testele de sange dau rezultate, insa nici ele nu diagnosticheaza in totalitate cazurile.

Recomandari