12 sfaturi folositoare in cazul depresiei
history_edu ele.ro calendar_month 19 Apr 2017, 15:05
Depresia iti da viata peste cap? De multa vreme nu mai traiesti asa cum iti doresti? Ai obosit cu atatea medicamente si terapii conventionale? Incearca si recomandarile de mai jos. Suntem siguri ca te vor ajuta.
Atunci cand suferi de depresie, terapia sub supravegherea unui specialist te poate ajuta. Dar mai exista si alte forme de terapie pe care le poti aplica singur acasa, fara sa fie nevoie sa ai vreo diploma in domeniu. Se cheama terapii comportamentale si prespun sa analizezi gandurile si actiunile care te fac sa fii depresiv. Practic te ajuta sa intelegi ce se petrece cu tine si cum poti iesi din cercul vicios al depresiei.
Schimbarea modului de gandire
- Nu exagera. Nimeni nu neaga ca ocazional ni se intampla si lucruri rele. Dar nu trebuie sa facem din ele o sursa permanenta de stres si tristete. Daca sa zicem ca ti-ai pierdut locul de munca din cauza crizei economice, nu trebuie sa incepi sa crezi ca esti un incompetent profesional si nu trebuie sa ajungi sa suferi de depresie din cauza asta.
- Nu te mai gandi obsesiv. Sa te gandesti la lucrurile care ti se petrec peste zi e normal si folositor. Te ajuta sa gasesti solutii. Dar daca te gandesti la ele in mod obsesiv si repetitiv, nu-ti mai e de niciun ajutor. Dimpotriva, te impinge mai rau in depresie.
- Nu trai in trecut. Gandurile acelea care incep cu "ce bine ar fi fost daca" nu-ti sunt deloc de folos acum. Ele tin de trecut si te tin si pe tine tot acolo. Trebuie sa traiesti in prezent.
Socializarea si stima de sine
- Nu te izola de lume. O carateristica a suferinzilor de depresie este izolarea de lume. Dar tocmai acest lucru ii trage in problema si mai rau. Nu proceda asa. Iesi in societate, fa-ti prieteni, fii apropiat de familia ta. Cand esti aproape de oameni, acestia te vor incuraja, te vor ajuta sa zambesti din nou si sa te bucuri de viata.
- Nu-ti nega depresia "> depresia" target="_blank" rel=" noopener">depresia>depresia" target="_blank" rel="noopener ">depresia "> depresia. Accepta ca exista, ca e o problema. Dar accepta si ca exista solutii, ca ai familia alaturi si ca tocmai ai gasit un terapeut gata sa te ajute. Sa nu fugi de realitate, lupta pentru viata ta.
- Trateaza-te bine. Nu ne referim la tratament medicamentos, ci la stima de sine. Fa-ti mici placeri, adu in viata ta lucruri care te bucura si oameni care iti lumineaza ziua. Trateaza-te cu respect si cu o doza sanatoasa de ingaduinta.
Depresia si organizarea eficienta
- Tine-te de program. Chiar daca nu ti-e foame, mergi la masa la aceeasi ora, la somn la aceeasi ora. Altfel vei zace ore in sir pe canapea sau poate ca vei manca in mod inconstient. Risti sa te ingrasi din cauza asta.
- Fa lucruri concrete (planuri bune). Atunci cand faci planuri cotidiene incearca sa le faci concrete, practice, masurabile. De exemplu: sa faci piata si sa gatesti, sa iei copiii de la scoala, etc. Daca iti vei propune ca in weekend sa fii la Barcelona cu cea mai buna prietena din liceu, s-ar putea sa nu fie un plan bun.
- Afla cat ai pierdut din cauza depresiei. Scrie toate lucrurile la care a trebuit sa renunti din cauza depresiei. Cand o sa tragi linie iti vei dai seama ca te-a consumat nepermis de mult. Recapata-ti viata, bucuria fiecarei zile si apuca-te sa faci toate lucrurile pe care ti le-ai dorit.
Alte sfaturi folositoare daca te supara depresia
- Nu mai gandi in alb si negru. Depresivii au tendinta de a gandi in extreme: nu ma iubeste nimeni, o sa fiu depresiv toata viata, n-o sa am niciodata serviciul pe care mi-l doresc, etc. Adu-ti aminte ca sunt oameni care te iubesc, ca depresia are tratament si ca esti bun profesionist la munca.
- Gandurile negre si lipsa fundamentului. Gandurile negre vin la pachet cu depresia, dar au rar un fundament. Cand iti vine un gand incearca sa-l ancorezi in realitate. Gaseste dovezi in sprijinul acelui gand.
- Nu stii cu exactitate ce se va intampla! Ni se intampla frecvent sa stim, in functie de anumite variabile, ce urmeaza sa se intample in vietile noastre. Dar, nu avem un soi de glob de cristal care sa ne ofere raspunsuri 100% sigure. Deci, cand iti spui "stiu ca viata mea o sa fie mereu marcata de depresie" nu stii exact ce spui.
In speranta ca aceste recomandari si trucuri chiar iti vor fi de ajutor, iti dorim recuperare rapida din depresie. In caz ca ai nevoie de ajutor, poti solicita o programare la cabinetul psihologic "> cabinetul psihologic" target="_blank" rel=" noopener">>cabinetul psihologic" target="_blank" rel="noopener ">cabinetul psihologic "> cabinetul psihologic.
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Secretul siluetei Iuliei Fratila
- person
"insemnari personale privind cele mai bune exercitii fitness."