Fibromul uterin este o tumora benigna a uterului care nu poate fi prevenita. Intre 70 si 80% dintre femeile aflate la varsta reproductiva vor dezvolta fibrom. Din fericire, aproape niciodata nu se transforma in cancer, sustin specialistii. Dar totusi, cum stii ca ai si cum te tratezi?Semnele care indica un fibrom uterin sunt comune cu ale alteor boli, motiv pentru care sunt usor de confundat si, astfel, de ignorat. Doar o treime dintre femeile care au dezvoltat o astfel de excrescenta a uterului vor resimti aceste simptome si, de obicei, medicul ginecolog descopera fibromul la un control de rutina.
Cele mai frecvente simptome de fibrom uterin includ:
1. Sangerari menstruale abundente, dar si prelungite, care depasesc 6-7 zile. Este un semnal ca pe pereteleu terului se dezvolta o formatiune atipica. Hormonii estrogeni sunt cei care provoaca fibrom uterin.
2. Urinare frecventa. Aceasta problema este cauzata in special de fibroamele care se dezvolta pe partea exterioara a uterului. Fibroamele pot varia in forma si dimensiune, dar si ca pozitionare.
3. Senzatia de presiune pelvina sau durere in zona pelvina. Din cauza dimensiunii uneor fibroame, acestea pot cauza suferinta fizica, putand chiar rotunji abdomenul precum cel al unei femei insarcinate.
4. Dureri in timpul actului sexual. Aceste excrescente in uter, pot transforma partidele de amor intr-un calvar mai ales daca sunt localizate in apropierea colului uterin. Acestea pot provoca inclusiv sangerari in timpul actului sexual.
5. Constipatie. Tot in functie de pozitionare, fibroamele pot apasa zona rectala, astfel incat sa provoace consitpatie sau greutati la defecare. Poate fi un semnal al prezentei fibromului, dar mai exista si alte cauze ale acestei probleme.
6. Dureri de spate sau dureri de picior. Cand sunt destul de mari si pozitionate in apropierea coloanei vertebrale pot cauza presiune destul de mare creand dureri musculare sau ale coloanei si vor fi diagnosticate prin intermediul unui RMN.
Astazi, mijloacele moderne de investigatie permit depistarea fibroamelor in stadii incipiente, inainte de aparitia oricarui simptom. In aceste cazuri, medicii recomanda monitorizarea atenta a evolutiei tumorii pe care unii specialisti nici nu o considera periculoasa daca este de dimensiuni mici.