Skip to article

Dr. Andrei Manu Marin, urolog ne spune despre rolul lactobacililor in prevenirea cistitei

Dr. Andrei Manu Marin, urolog ne spune despre rolul lactobacililor in prevenirea cistitei
Flora microbiana sau microbiota?

De mai multi ani este tot mai folosita notiunea de flora/microflora bacteriana, incorect utilizata intrucat aceasta reprezinta ansamblul microorganismelor de natura vegetala. Termenul corect ar fi cel de microbiota care defineste ansamblul microorganismelor comensale, simbiotice, sau patogene care populează un habitat.

De aici au aparut si termenii derivati, utilizati in terapia de echilibrare a microbiotei, prebiotice si probiotice, recent postbiotice.

La om microbiota este formata din microorganisme specifice fiecarei locatii: piele, ochi, tract gastrointestinal, cai respiratorii, tract urogenital realizand populatii cu o densitate foarte mare de bacterii (Lactobacillus, Bacteriodes, Streptoccocus, Candida, Escherichia).

La femei exista si o microbiota vaginala, dar si una urinara.

Asa cum se poate observa in uroculturi, termenul de urina sterila a disparut. In prezent o urocultura considerata normala, este cea care are mai putin de 1000 germeni pe mililitru. Exista o urobiota (microbiota urinara) ce include o populatie de germeni nepatogeni care asigura echilibrul florei urinare. Se pare ca germenul cheie al echilibrului este Lactobacilul, acelasi care este si principalul element al microbiotei vaginale.

Deci microbiota vaginala si cea vezicala sunt in relatie stransa, fapt dovedit recent de un studiu care a folosit ovule cu lactobacili. Acestea introduse vaginal au ameliorat simptomele de cistita.

Flora vaginala a femeii reprezinta o bariera importanta in calea germenilor patogeni. Formata din miliarde de tipuri de bacterii utile, producatoare de acid lactic (lactobacili), asigura un ph vaginal acid, mediu in care bacteriile patogene si fungii nu se pot dezvolta. Acest echilibru este important pentru mentinerea sanatatii sistemului urogenital.

Produse cu Lactobacili

Produsele cu Lactobacili sunt in prezent folosite pentru reechilibrarea microbiotei urinare, la persoanele cu cistite repetate, dar si pentru mentinerea echilibrului florei vaginale la femeile la menopauza. Lactobacilul (in special Lactobacilul Crispatus) este dovedit ca poate antagoniza cu succes dezvoltarea germenilor patogeni care produc infectii urinare, ca de exemplu E.Coli.

Aceste produse pot fi administrate local sau oral intrucat intestinul are un rol important drept sursa a microorganismelor care colonizeaza zona vaginala. Suplimentarea orala cu lactobacili ajuta la mentinerea normala a florei vaginale si la prevenirea tulburarilor functionale vaginale si vezicale.

In concluzie popularea perineului, vaginului, uretrei cu lactobacili pare a fi cheia prevenirii recidivei cistitelor.

Mai multe informatii puteti citi pe www.evo-med.ro , www.cistita.ro

Referinte: 1. The Vaginal Microbiota and Urinary Tract Infection ANN E. STAPLETON Microbiol Spectr. 2016 December ; 4(6): . doi:10.1128/microbiolspec.UTI-0025-2016

Astarte este un produs care contine o combinatie fiziologica de lactobacili, specific selectionati, administrati oral pentru refacerea si mentinerea echilibrului florei vaginale si intestinale.

Fiind unul din cele mai inovative produse probiotice, cu rezultate excelente confirmate de catre studii, Astarte a fost inclus in competitia organizata de NutraIngredients Awards 2019, devenind castigator al categoriei Produsul probiotic al anului.

Astarte contine 4 tulpini de lactobacili (Lactobacillus Crispatus, L.Jensenii, L.Gasseri si L.Rhamnosus) specific destinate pentru confortul femeilor. Acesta contribuie la refacerea si mentinerea echilibrului florei intestinale si vaginale astfel sustinand functionarea normala a sistemului uro-genital.

Astarte este un supliment alimentar si nu trebuie sa inlocuiasca o dieta variata si echilibrata si un stil de viata sanatos. Disponibil in farmacii. Pentru mai multe informatii cititi prospectul din interior sau adresati-va medicului sau farmacistului. https://www.montavit.ro/ro/produse/suplimentealimentare/astarte


Dr. Andrei Manu Marin, urolog ne spune despre rolul lactobacililor in prevenirea cistitei

Articole recomandate

Se poate transmite coronavirusul prin respiratie? Se poate transmite coronavirusul prin respiratie?
Oamenii de stiinta incearca sa descopere daca coronavirusul se poate raspandi prin aerul respirat. Pana acum, s-a stabilit ca aerosolii pot transmite virusul.Rezultatele nu sunt definitive, insa in conditiile actuale nicio precautie nu e prea mult. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca nu sunt
Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil? Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil?
Specialistii avertizeaza ca foarte multe persoane ar fi putut sa fi fost infectate cu noul coronavirus si sa nu fi stiu acest lucru, deoarece nu au fost diagnosticate oficial si nici nu au avut simptome severe sau foarte evidente. Simptomele coronavirusului variaza de la o persoana la alta. Mai
Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore
Un medicament folosit pentru deparazitar omoara coronavirusul in 48 de ore, au descoperit cercetatorii australieni de la Universitatea Monash din Melbourne. Este vorba despre Ivermectina, pusa pe piata in 1975. Medicamentul folosit de australieni, avea pana nu demult un destin modest, fiind
Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru