Skip to article

Ce nu stiai despre implantul dentar

Ce nu stiai despre implantul dentar
Multi se sperie cand aud ca au nevoie de un implant dentar. Din cauza procedurii, ce pare complicata si dureroasa, dar si a costurilor. Medicii stomatologi spun insa ca este cea mai buna varianta pentru a avea o dantura impecabila, dar mai ales complet functionala. Cateva mituri spulberate vizavi despre impantul dentar, intr-un interviu cu Claudiu Lupascu, medic coordonator la Clinica LLL Dental din Bucuresti. 

În termenii cei mai simpli, ce este un implant dentar?
           
Implantul dentar reprezintă un șurub de titan de cea mai înaltă calitate care este introdus în osul alveolar. El va ține locul rădăcinii dintelui pierdut. Datorită suprafeței sale speciale, celulele osoase realizează o legatură între ele și implant, fenomen ce poartă denumirea de osteointegrare. Fiind rezistent și stabil, implantul dentar devine fundația pentru viitoarele lucrări protetice. Acesta  susține coroane din porțelan sau din zirconiu și, împreună cu alte implanturi, punți dentare ce înlocuiesc un grup de dinți extrași.  

Care este diferenţa dintre implantul dentar și puntea dentară?
Ambele constituie variante de tratament. Dacă dinții pierduți nu sunt înlocuiți, acest lucru poate să ducă la apariția unor complicații, inclusiv la resorbție osoasă. Osul alveolar are funcția de a susține dinții pe arcade. În lipsa dinților, dacă această funcție nu este îndeplinită, osul își pierde din densitate și se resoarbe. Din acest motiv, și dacă situația medicală permite, este de preferat a alege implantul dentar.Realizarea unei punți dentare implică tratarea dinților alăturați spațiului lipsă. Astfel, este necesară devitalizarea (scoaterea nervului) și șlefuirea unor dinți sănătoși folosiți drept stâlpi pentru a putea susține puntea dentară. Implantul în schimb, permite refacerea integrității arcadelor dentare și păstrarea intactă a dinților vecini care nu necesită tratarea lor pe canal. Tratamentul cu implant dentar se întinde pe o perioadă de câteva luni (în funcție de procesul de osteointegrare), spre deosebire de realizarea unei punți dentare, care este finalizată mai repede. Pe termen lung însă, este cea mai bună opțiune deoarece, cu o îngrijire corespunzătoare, implanturile pot rezista toată viața.  

Este recomandat femeilor însărcinate?
Este de preferat ca în timpul sarcinii să nu fie efectuate operații sau tratamente stomatologice care necesită anestezie sau medicație postoperatorie. Din acest motiv, recomandăm ca înainte de a rămâne însărcinate, pacientele șă-și verifice starea de sănătate a dinților și să-și rezolve toate problemele, iar pe durata sarcinii să vină la medicul stomatolog doar pentru controale regulate și detartraj. Dacă totuși apare o urgență, este bine de știut că se pot face anumite tratamente și anestezie, dar numai sub atenta îndrumare a medicului ginecolog care monitorizează sarcina.

Ce nu stiai despre impantul dentar

Dar celor care alăptează?
Orice medicament ia mama, orice anestezic i se administrează, trece în laptele matern și ajunge la bebeluș, astfel încât nici această perioadă nu este una propice pentru intervenții de inserare a implantului dentar. Dacă apar probleme care necesită o intervenție urgentă, recomandăm mamelor să întrerupă alăptarea cât timp iau medicamente sau li se fac anestezii. Fie stabilesc împreună cu medicul pediatru cea mai bună variantă pentru alimentația copilului, fie stochează din timp laptele matern necesar celui mic.  

După operația de inserare a implantului dentar, igiena orală se realizează la fel?
Implanturile dentare și lucrările protetice care le acoperă trebuie îngrijite la fel ca dinții naturali, poate chiar puțin mai mult. Deși implanturile nu sunt afectate de procese carioase, țesuturile din jurul lor sunt la fel de expuse la invazia microbiană ca cele ale dinților sănătoși. Sunt necesare controlul periodic la maxim șase luni, detartraj și periaj profesional de două ori pe an (sau cum este indicat de către igienistul dentar) și, bineînteles, un program zilnic și riguros de igienă orală.  De asemenea, recomandăm folosirea dușului bucal, ca instrument auxiliar de curățare. Este un dispozitiv care eliberează un jet puternic de apă către dinți și gingii. Elimină resturile alimentare iar jetul de apă acționează în zonele în care periuța și ața dentară nu pot pătrunde.  

Există anumite alimente care trebuie evitate după inserarea implantului dentar?
După intervenția de inserare a implantului dentar, când gingia este expusă și afectată de operație, pacientul poate consuma doar alimente moi, pasate, iar masticația trebuie facută pe dinții din zona opusă, pentru  protejarea gingiei și pentru o vindecare mai ușoară și fără complicații. După câteva zile, pacientul poate reveni la un regim alimentar normal, dat fiind că gingia se vindecă în aproximativ o săptămână, însă zona trebuie protejată în continuare de alimentele tari, crocante și masticația trebuie făcută cu grijă.Pe termen lung, alimentația unei persoane care a avut un tratament cu implant dentar se modifică în sens pozitiv. Poate consuma alimentele cu încredere și fără durere. Bineînțeles, este contraindicat să spargă nuci sau să scoată capacele de la sticle cu coroanele de pe implanturi, după cum nu era recomandat să facă acest lucru nici cu dinții naturali. Pacienții pot mânca la fel de bine și cu lucrări protetice și implanturi, la fel cum o fac și având dinți sănătoși. 

Cât de des trebuie să meargă pacientul la control dupa această intervenţie?
După inserarea implantului dentar, primul control se face la nevoie sau după aproximativ una-trei săptămâni pentru îndepărtarea firelor de sutură. Urmează apoi perioada de osteointegrare, care poate dura, după caz între patru și șase luni de la inserare. Următoarea etapă din planul de tratament implică descoperirea implanturilor  (fiind acoperite de gingie) și fixarea bonturilor de vindecare, pentru a face loc viitoarei coroane dentare. După câteva săptamâni, se ia amprenta pentru lucrările definitive, iar după câteva probe, sunt fixate pe implanturi. Bineînțeles, în tot acest timp, pacientul este încurajat să revină la cabinet ori de câte ori simte că are nevoie.

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care