Skip to article

6 mituri medicale

6 mituri medicale
Carnea de curcan te face somoros. Lumina slaba iti strica ochii. Bea cel putin opt pahare de apa pe zi. Exista unele mituri pe care chiar si doctorii le cred.

Iata sase mituri care sunt raspandite de media si de unii doctori. Nu exista suport stiintic pe care, aceste mituri, sa se sprijine.

Trebuie sa bem cel putin 8 pahare de apa pe zi

Sursa acestei afirmatii se afla intr-un articol din 1945 din National Research Council in care se zice ca este indicat sa consumam 2,5 litri de apa pe zi. Fraza continua cu faptul ca mare parte din aceasta apa este continuta in alimentele pe care le mancam.

Ne folosim doar 10% din creier

Aceasta afirmatie ne-a bantuit mai bine de un secol deja. Cateodata, afirmatia ii este atribuita lui Albert Einstein. Totusi numeroase studii arata ca aproape nicio parte din creier nu este pasiva sau nefolosita.
6 mituri medicale


Parul si unghiile continua sa creasca si dupa ce murim

Mitul acesta a fost propagat cu ajutorul filmelor si al talk-show-urilor. Cresterea parului si a unghiilor cere o functionare hormonala normala. Unul dintre motivele pentru care unii cred acest lucru este ca organismul se deshidrateaza si se micsoreaza si de aceea parul sau unghiile pot parea mai mari.

Daca iti razi parul, acesta va creste mai repede si mai inchis la culoare

Si acest lucru este repetat in media. Parul pare mai negru, pentru ca nu a fost expus la soare ca cel anterior.

Daca citesti pe lumina slaba iti strici ochii

Lumina proasta iti poate afecta gradul de concentrare, te va face sa clipesti rar ceea ce va duce la uscarea ochilor. Intr-adevar este obositor pentru ochii tai, dar nu-ti va afecta vederea.

Carnea de curcan te face somnoros

Acest lucru vine de la triptofan, un amino-acid continut in carnea de curcan. Cercetarile stiintifice arata ca aceasta substanta are legatura cu somnul. Acet amino-acid este esential pentru creier.
Totusi carnea de curcan nu contine o cantitate suficieta de triptofan pentru a ne induce somnul. La fel si carnea de pui si cea de vita contin cam aceeasi cantitate.

Afirmatia reiese si din faptul ca toata lumea se simte somnoroasa dupa o masa copioasa.

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care