Skip to article

9 alimente delicioase, dar otravitoare

In fiecare zi consumam alimente produse din plante sau animale ce contin otravuri periculoase. De cele mai multe ori, reusim sa evitam aceste toxine, insa accidente se intampla periodic. Iata care sunt cele mai comune otravuri de care ne lovim in bucatarie!

1. Ciupercile

9 alimente delicioase, dar otravitoare

Ciupercile otravitoare se pot recunoaste dupa anumite caracteristici de culoare si forma, insa ele nu constituie repere sigure. De cele mai multe ori, ciupercile otravitoare au culori aprinse, palarii de forme neregulate, lamele albe (fata de cele neotravitoare care sunt roz sau negre) si excrescente pe codite. Aceste caracteristici sunt adevarate pentru multe tipuri de ciuperci, insa nu pentru toate. Atentie de unde le cumperi!



9 alimente delicioase, dar otravitoare



2. Pestii fugu

Pestii fugu sunt atat de otravitori incat in Japonia bucatarii sunt special instruiti si testati inainte de a se apuca de gatit. Trainingul lor dureaza doi sau chiar trei ani, si doar 30% dintre cursanti trec testul final. Daca pestele nu este curatat bine, riscul de moarte imediata este foarte mare.


9 alimente delicioase, dar otravitoare


3. Uleiul de ricin

Uleiul de ricin este folosit pe scara larga la producerea bomboanelor, ciocolatei si a altor mancaruri. Din fericire, acest ulei este bine purificat pe cale industriala, caci este de ajuns numai o singura boaba de ricin sa omoare un om, si 4 boabe pentru un cal. Toxina se numeste ricina, si este atat de toxica incat angajatii care culeg boabele de ricin sunt instruiti foarte bine pentru prevenirea accidentelor.

9 alimente delicioase, dar otravitoare

4. Migdalele

Migdalele sunt cele mai apreciate seminte in intreaga lume datorita gustului lor unic. Cele mai aromate si mai pretioase sunt considerate migdalele amare, insa au o problema: sunt pline de cianuri. Inainte de a putea fi consumate, migdalele amare trebuie sa fie procesate termic pentru indepartarea toxinelor. In ciuda acestui regulament, unele tari tot nu legalizeaza consumul lor, precum este cazul Noii Zeelande.

9 alimente delicioase, dar otravitoare

5. Ciresele

Ciresele sunt fructe foarte populare, folosite in prepararea dulciurilor, lichiorurilor, sau consumate in stare cruda. Ele fac parte din aceeasi familie cu prunele, caisele si piersicile. Toate aceste fructe contin substante foarte otravitoare in frunze si samburi. Atunci cand samburii de cirese sunt zdrobiti sau mestecati, ei elibereaza acid prusic (sau acid cianhidric), extrem de toxic.

9 alimente delicioase, dar otravitoare


6. Merele

Semintele de mar contin de asemenea cianuri, insa in cantitati mai mici. Ele sunt adesea inghitite accidental, dar trebuie sa consumi o cantitate mare ca sa te imbolnavesti. Un singur mar nu este de ajuns pentru a te intoxica.



9 alimente delicioase, dar otravitoare

7. Rubarba

Rubarba, una din plantele preferate ale occidentalilor pentru prepararea gemurilor si placintelor, contine in frunzele sale o toxina neidentificata inca si un acid coroziv. Daca amesteci frunzele cu apa si sucuri carbogazoase, otravurile devin si mai potente. Din nefericire, chiar frunzele sunt utilizate in alimentatie. Radacinile plantei sunt folosite ca laxativ.

9 alimente delicioase, dar otravitoare




8. Rosiile

Frunzele si tulpina rosiei contin o substanta chimica numita "glico-alcaloid", care provoaca nervozitate extrema si probleme la stomac. Uneori, aceste parti toxice ale plantei sunt folosite in alimentatie, pentru potentarea gustului.



9 alimente delicioase, dar otravitoare



9. Cartofii

Ca si rosiile, cartofii contin otravuri in tulpina si frunze, si chiar si in cartoful insusi daca acesta are culoarea verde (culoarea verde este data de concentratia mare de glico-alcaloid). Intoxicatiile cu cartofi sunt rare, dar se intampla, si se manifesta prin stari de confuzie, slabiciune, coma si moarte.

Articole recomandate

Ai fost intepat de Tigrul Plantan? Iata cat de periculoase sunt Ai fost intepat de Tigrul Plantan? Iata cat de periculoase sunt
Insectele numite tigri platani au invadat Bucurestiul si zonele aproapiate. Acestea fac parte din familia plosnitelor si au dimensiuni intre 3-5 milimetri. Tigrul platanului lasa pe locul intepaturii o mica pata rosie, insotita de mancarime, la copii fiind mult mai intensa. „La om produc o
Atentionarea Directiei de Sanatate Publica din Constanta pentru turistii de pe Litoral: Marea Neagra, infestata cu bacteria E.coli! Atentionarea Directiei de Sanatate Publica din Constanta pentru turistii de pe Litoral: Marea Neagra, infestata cu bacteria E.coli!
Directia de Sanatate Publica din Constanta a anuntat ca in mai multe statiuni de pe Litoral este prezenta bacteria E.coli. Analizele au fost realizate la sfarsitul saptamanii trecute si au fost publicate rezultatele analizei calitatii apei de pe litoralul romanesc.   Iata care este
Cea mai rapida si eficienta metoda naturala de a scapa de E.coli Cea mai rapida si eficienta metoda naturala de a scapa de E.coli
Foarte multe femei se confrunta de-a lungul vietii cu infectii urinare cu bacteria E.coli. De multe ori, chiar si dupa tratarea acestora cu antibiotice, pot aparea recidive. Recomandat este ca in asociere cu tratamentul primit de la medic sa consumi si merisor, un remediu recunoscut pentru cistite
De ce este mai buna pentru sanatate sarea roz de Himalaya! 5 beneficii uriase care te vor face sa inlocuiesti sarea iodata De ce este mai buna pentru sanatate sarea roz de Himalaya! 5 beneficii uriase care te vor face sa inlocuiesti sarea iodata
Sarea Himalaya roz este adesea considerată a fi cea mai curată sare de pe această planetă. Are tot felul de proprietăți nutriționale și terapeutice, ca să nu mai vorbim despre utilizările culinare. Din punct de vedere istoric, oamenii din Himalaya
Slabeste cu suc de portocale proaspete: 6 beneficii pentru sanatate Slabeste cu suc de portocale proaspete: 6 beneficii pentru sanatate
Este delicios si racoritor in zilele toride de vara. Iti schimba rapid starea de spirit si te energizeaza. Il poti servi la micul dejun, dupa efortul fizic sau cand esti foarte obosit. Pe langa toate acestea, sucul de portocale are numeroase beneficii pentru sanatate: de la pierderea in greutate
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.
Ele.ro iti recomanda