Skip to article

9 alimente delicioase, dar otravitoare

9 alimente delicioase, dar otravitoare
In fiecare zi consumam alimente produse din plante sau animale ce contin otravuri periculoase. De cele mai multe ori, reusim sa evitam aceste toxine, insa accidente se intampla periodic. Iata care sunt cele mai comune otravuri de care ne lovim in bucatarie!

1. Ciupercile

9 alimente delicioase, dar otravitoare

Ciupercile otravitoare se pot recunoaste dupa anumite caracteristici de culoare si forma, insa ele nu constituie repere sigure. De cele mai multe ori, ciupercile otravitoare au culori aprinse, palarii de forme neregulate, lamele albe (fata de cele neotravitoare care sunt roz sau negre) si excrescente pe codite. Aceste caracteristici sunt adevarate pentru multe tipuri de ciuperci, insa nu pentru toate. Atentie de unde le cumperi!



9 alimente delicioase, dar otravitoare



2. Pestii fugu

Pestii fugu sunt atat de otravitori incat in Japonia bucatarii sunt special instruiti si testati inainte de a se apuca de gatit. Trainingul lor dureaza doi sau chiar trei ani, si doar 30% dintre cursanti trec testul final. Daca pestele nu este curatat bine, riscul de moarte imediata este foarte mare.


9 alimente delicioase, dar otravitoare


3. Uleiul de ricin

Uleiul de ricin este folosit pe scara larga la producerea bomboanelor, ciocolatei si a altor mancaruri. Din fericire, acest ulei este bine purificat pe cale industriala, caci este de ajuns numai o singura boaba de ricin sa omoare un om, si 4 boabe pentru un cal. Toxina se numeste ricina, si este atat de toxica incat angajatii care culeg boabele de ricin sunt instruiti foarte bine pentru prevenirea accidentelor.

9 alimente delicioase, dar otravitoare

4. Migdalele

Migdalele sunt cele mai apreciate seminte in intreaga lume datorita gustului lor unic. Cele mai aromate si mai pretioase sunt considerate migdalele amare, insa au o problema: sunt pline de cianuri. Inainte de a putea fi consumate, migdalele amare trebuie sa fie procesate termic pentru indepartarea toxinelor. In ciuda acestui regulament, unele tari tot nu legalizeaza consumul lor, precum este cazul Noii Zeelande.

9 alimente delicioase, dar otravitoare

5. Ciresele

Ciresele sunt fructe foarte populare, folosite in prepararea dulciurilor, lichiorurilor, sau consumate in stare cruda. Ele fac parte din aceeasi familie cu prunele, caisele si piersicile. Toate aceste fructe contin substante foarte otravitoare in frunze si samburi. Atunci cand samburii de cirese sunt zdrobiti sau mestecati, ei elibereaza acid prusic (sau acid cianhidric), extrem de toxic.

9 alimente delicioase, dar otravitoare


6. Merele

Semintele de mar contin de asemenea cianuri, insa in cantitati mai mici. Ele sunt adesea inghitite accidental, dar trebuie sa consumi o cantitate mare ca sa te imbolnavesti. Un singur mar nu este de ajuns pentru a te intoxica.



9 alimente delicioase, dar otravitoare

7. Rubarba

Rubarba, una din plantele preferate ale occidentalilor pentru prepararea gemurilor si placintelor, contine in frunzele sale o toxina neidentificata inca si un acid coroziv. Daca amesteci frunzele cu apa si sucuri carbogazoase, otravurile devin si mai potente. Din nefericire, chiar frunzele sunt utilizate in alimentatie. Radacinile plantei sunt folosite ca laxativ.

9 alimente delicioase, dar otravitoare




8. Rosiile

Frunzele si tulpina rosiei contin o substanta chimica numita "glico-alcaloid", care provoaca nervozitate extrema si probleme la stomac. Uneori, aceste parti toxice ale plantei sunt folosite in alimentatie, pentru potentarea gustului.



9 alimente delicioase, dar otravitoare



9. Cartofii

Ca si rosiile, cartofii contin otravuri in tulpina si frunze, si chiar si in cartoful insusi daca acesta are culoarea verde (culoarea verde este data de concentratia mare de glico-alcaloid). Intoxicatiile cu cartofi sunt rare, dar se intampla, si se manifesta prin stari de confuzie, slabiciune, coma si moarte.

Articole recomandate

Vaccinul antigripal: cine trebuie sa il faca si ce efecte adverse poate avea Vaccinul antigripal: cine trebuie sa il faca si ce efecte adverse poate avea
Vaccinul antigripal protejează împotriva diferitelor tipuri de virusuri gripale, responsabile de dezvoltarea gripei. Cu toate acestea, deoarece acest virus suferă mutații în timp, devine din ce în ce mai rezistent, astfel încât vaccinul trebuie refăcut
Arnica: ce utilizari are si cand este contraindicata Arnica: ce utilizari are si cand este contraindicata
Arnica este o plantă medicinală utilizată pe scară largă pentru tratarea vânătăilor, durerilor reumatice și durerilor musculare, datorită potențialului său antiinflamator și proprietăților analgezice semnificative. Numele
Decizia istorica care poate facilita trecerea fumatorilor adulti de la tigarile clasice la alternative mai bune Decizia istorica care poate facilita trecerea fumatorilor adulti de la tigarile clasice la alternative mai bune
Cel mai bun lucru pe care îl pot face fumătorii este să renunțe la fumat, dar realitatea este că mulți nu o fac. Fumătorii adulți, bărbați și femei, care continuă să fumeze pot alege o alternativă mai bună la fumat,
Busuiocul: ce beneficii are pentru sanatate si contraindicatii Busuiocul: ce beneficii are pentru sanatate si contraindicatii
Busuiocul este o planta medicinala cunoscuta si sub numele de Alhabega, Alfabega, Basilic, iarba regala si este folosit ca un remediu excelent pentru afte, tuse si dureri in gat. Denumirea stiintifica pentru busuioc este Ocimum basilicum L. Busuiocul este un arbust care poate atinge 60 cm pana la 1
5 lucruri intelese gresit despre somnul de dupa-amiaza 5 lucruri intelese gresit despre somnul de dupa-amiaza
Tot mai multe studii sustin ideea ca un pui de somn dupa amiaza aduce o multime de beneficii organismului. Cu toate acestea, sunt si oameni care se indoiesc de evidentele oferite de oamenii de stiinta legate de un somn scurt dupa amiaza. Poate si pentru ca exista o multime de mituri gresite despre