Skip to article

Abc-ul controlului emotional

Abc-ul controlului emotional
Inteligenta emotionala - abilitate profitabila

Astazi inteligenta emotionala castiga din ce in ce mai mult teren, mai ales in domeniul business.

Tot mai multi lideri constientizeaza importanta "peisajului emotional" al companiei. Daniel Goleman numea neglijarea acestei abilitati in organizatii "eroarea de un miliard de dolari". Si pe drept cuvant.

O organizatie in care angajatii sunt instruiti si antrenati cu privire la aceasta deprindere de viata este mai productiva, deoarece comunicarea intre ei decurge lin si eficient, gradul de satisfactie in munca este mare, iar aceasta ii motiveaza sa isi faca treaba bine.

Controlul emotional reprezinta una dintre componentele acestei complexe abilitati. Numai ca el este adesea subiectul unor prejudecati: multi cred ca a-ti controla emotiile inseamna sa le inabusi, sa nu le mai simti.

Astfel, anesteziati emotional, oamenii ajung sa nu mai stie ce simt, mintindu-se pe sine si pe ceilalti si ajungand pana la a percepe un sentiment de instrainare fata de ei insisi.Abc-ul controlului emotionalGandurile genereaza emotiile

Studiile stiintifice arata ca emotiile provin din ceea ce gandim. Nu ceea ce ni se petrece ne face sa ne simtim veseli, tristi, entuziasti sau furiosi. Ci modul in care interpretam mental situatia respectiva. Zece oameni plasati in aceeasi situatie vor avea emotii variate, pentru ca gandesc diferit.

Viata copiata

Ceva ce se stie mai putin si se aplica si mai putin este ca avem libertatea de a opta pentru interpretarea pe care o dam realitatii. Mult prea des insa, preluam inconstient de la parinti si/sau prieteni moduri de a filtra mintal evenimentele.

Conferim acestora sensuri care de fapt nu ne apartin si apoi doar le "jucam" - uneori fiind chiar foarte convinsi ca e reactia noastra. Cat de des nu auzim comentarii de genul: "Semeni cu mama/tatal tau"? Devenim astfel niste marionete ale obiceiurilor de gandire si simtire transmise mecanic de-a lungul generatiilor. Uitam ca avem libertatea de a da lumii si vietii propria semnificatie si a extrage astfel propriile invataminte.Persoanele suferinde emotional sunt cele care au optat inconstient pentru procesari dureroase ale realitatii, in care ele se percep ca fara alegeri sau fara putere.

Astfel rezulta sentimente de tristete, revolta, neputinta etc., iar resursele lor de adaptare sunt astfel subminate. Din contra, persoanele sanatoase emotional sunt flexibile mintal si isi propun constient sa schimbe interpretarea situatiilor pe care le traverseaza intr-una care mai degraba ii mobilizeaza sa rezolve problemele.

Creativitate egal sanatate emotionala

De aici rezulta importanta cultivarii creativitatii, spontaneitatii si umorului - ca resurse tot mai mult necesare de adaptare la stilul de viata la care suntem expusi astazi. A gandi creativ inseamna a-ti asuma si o alta perspectiva decat cea unanim acceptata si promovata.

Inseamna a avea puterea sa-ti definesti realitatea in termeni care iti sunt proprii. Inseamna a avea curajul noului acolo unde totul pare cunoscut, catalogat, clasat. Inseamna a nu-ti lasa mintea sa "rugineasca" in tipare, ci a o imbogati mereu si mereu, a-i permite sa se deschida spre necunoscutul fascinant al vietii.

Vino 18-20 aprilie 2008, la Sala Palatului, pentru a participa la BODY MIND & SPIRIT FESTIVAL - cea mai completa manifestare dedicata unui stil de viata in care calitatea vietii se celebreaza pe toate planurile: trup, minte si suflet!
Pentru detalii intra pe www.bodymindspiritfestival.ro !

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există