Skip to article

Alcoolul consumat cu moderatie ne ajuta sa ramanem sanatosi

Alcoolul consumat cu moderatie ne ajuta sa ramanem sanatosi
Cand ridici un pahar de vin sau sampanie de pe masa si vrei sa tii un toast de sarbatori, ii faci inimii tale un bine.

Potrivit unui nou studiu, alcoolul consumat moderat ajuta la prevenirea unor boli de inima.

Moleculele, numite proteine "notch", sunt vitale pentru dezvoltarea embrionara, iar la adulti ajuta in controlarea unor muschi foarte mici, care au ca sarcina reglarea debitului de sange care circula prin artere. Cand aceste molecule sunt stimulate, prin niveluri ridicate de colesterol, celulele se multiplica si asta duce la formarea unei placi arteriale, declara Eileen Redmond, profesor la Universitatea Rochester Medical Center.

Cand acesti muschi sunt insa expusi la alcool, semnalul Notch este blocat, iar celulele nu se mai multiplica, spune Redmond.

"Consumul moderat si regulat de alcool produce cel mai bun efect", spunea cercetatoarea pentru MyHealthNewsDaily. "Oamenii care beau unu sau doua pahare pe zi au cea mai buna protectie impotriva bolilor de inima".

Totusi, consumul exagerat de alcool este nociv pentru organism si pentru inima in special, potrivit American Heart Association. Studiul a fost publicat in jurnalul "Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology".

Cercetatorii au crescut celule din arterele oamenilor in recipiente, dupa care le-au imbibat de alcool. S-a constatat ca alcoolul a oprit cresterea celulelor. Dupa aceea, cercetatorii au testat alcool pe soareci. Unui grup de soareci i-a fost administratat o doza echivalenta cu doua pahare de bautura pe zi, in timp ce altui grup nu i s-a administrat alcool deloc. Soarecii carora li s-a administrat alcool au emis mai putine semnale Notch si s-a constatat ca aveau vasele de sange mai subtiri.

Acest test demonstreaza ca alcoolul poate ajuta inima si este primul pas spre inventarea unui medicament care sa mimeze efectele alcoolului, spune Redmond.

"Daca putem intelege mecanismul acestui proces, putem dezvolta o terapie care sa inlocuiasca alcoolul".

Dar ce inseamna o doza sanatoasa de alcool?

Clinica Mayo recomanda ca o femeie sanatoasa sa nu bea mai mult de trei bauturi cu o singura ocazie, sau mai mult de sapte bauturi pe saptamana, iar barbatii sanatosti, pana in 65 de ani, sa nu consume mai mult de patru bauturi la o ocazie, sau mai mult de 14 pe saptamana.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există