Skip to article

Anorexia - remedii naturale

Anorexia - remedii naturale
Anorexia reprezinta scaderea pana la pierderea totala a poftei de mancare. Este adeseori semnul de inceput al unor boli cronice, de exemplu al tuberculozei. Exista o anorexie mentala care se insoteste de o serie de manifestari psihice si glandulare.

Se recomanda miscarea in aer liber, alternarea rationala a muncii cu odihna, mese la ore regulate si suprimarea tutunului.

O serie de legume au rol adjuvant in combaterea anorexiei precum: ridichea neagra, telina, morcovii, hreanul, ardeiul iute, leusteanul, pPatrunjelul si tarhonul. Se prepara salate servite inainte de mese. Ele sunt totusi contraindicate in hiperaciditate gastrica, ulcer gastric si afectiuni renale grave.

Pentru copii este indicat siropul preparat din hrean ras la care se adauga zahar in cantitate egala si doua linguri de apa. Se lasa la macerat timp de 6 ore dupa care se consuma una sau doua lingurite inainte de fiecare masa.

Tot din hrean se poate prepara pentru adulti un vin tonic: se macereaza 40 g hrean ras intr-un litru de vin timp de 24 ore. Se strecoara prin tifon si se pastreaza la frigider. Se ia cate un paharel inaintea meselor principale.

Pentru stimularea secretiei salivare si gastrice se folosesc plantele numite "tonic amare" si speciile aromatice. Pentru cei care suporta mai greu gustul amar al ceaiurilor medicinale se pot folosi tincturile, pulberile, iar la copii, siropurile amare.

Radacina de ghintura
Substantele amare din ghintura intaresc rezistenta organismului prin stimularea inmultirii leucocitelor si hematiilor, actioneaza asupra sistemului nervos central, stimuleaza celulele glandulare ale tuturor organelor digestive, grabesc tranzitul intestinal, avand efecte bacteriostatice si antihelmitice.

Pentru adulti se face infuzie sau decoct, cu jumatate de lingurita de planta la o cana cu apa. Se bea cate un sfert de cana cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.

In loc de infuzie se poate folosi tinctura preparata cu 20 g de radacini la 100 ml alcool de 70 grade, macerate timp de 8 zile. Se iau cate 10-15 picaturi in putina apa, inaintea meselor principale. Copii peste 8 ani pot consuma aceasta tinctura in doze mai mici.

Adultii pot folosi un vin tonic preperat din trei linguri de radacini macerate timp de 24 ore in 60 ml alcool. Se adauga apoi un litru de vin vechi si se macereaza timp de inca 10 zile. Dupa filtrare se adauga 100 grame de zahar si 10 ml de glicerina de uz intern. Se pastreaza la rece si se iau doua linguri cu o jumatate de ora inainte de mese.

Pentru copiii slabi si fara pofta de mancare se recomanda un sirop preparat cu o lingura de radacini peste care se toarna 150 ml de apa clocotita. Se lasa la macerat timp de 6 ore, apoi se strecoara. La lichidul obtinut se adauga 200 grame de zahar si se fierbe la foc domol pana capata consistenta siropoasa. Se iau 3-4 lingurite pe zi inainte de mese.

Remarca: bolnavii de gastrita hiperacida si ulcer gastric vor evita preparatele din ghintura.

Tintaura
Actioneaza la fel ca si radacina de ghintura, fiind indicata atat in anorexie cat si pentru regenerarea sangelui in anemii. Se recomanda sub forma de infuzie, tinctura sau vin.

Se prepara o infuzie dintr-o lingura de planta la o cana cu apa din care se bea cate un sfert de cana inaintea meselor principale.

Tinctura se foloseste pentru adulti. Ea se prepara din 20 g de planta macerata in 100 ml alcool de 70 grade, timp de 7 zile. Se iau cate 30-40 de picaturi, in putina apa inaintea meselor principale.

Tot pentru adulti se poate folosi vinul de tintaura preparat din 60 de grame de planta maruntita si uscata macerata timp de 8 zile intr-un litru de vin negru vechi.

Pentru copii se poate prepara un sirop de tintaura. Se iau cate 3 paharele pe zi inainte de mesele principale.

Remarca:tintaura este contraindicata in ulcerul gastric.


Lichenul de piatra
Stimuleaza pofta de mancare. Se prepara un decoct din doua lingurite de planta la o cana cu apa. Pentru neutralizarea aciditatii se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se bea cate un sfert de cana inaintea meselor principale.

Intrucat ceaiul este amar, se prefera tinctura preparata din 20 de grame de lichen macerat timp de 8 zile in 100 ml alcool de 70 grade. Se iau 15-20 picaturi, in putina apa inaintea meselor principale.

Frunze de Anghinare
Stimuleaza pofta de mancare si este recomandata in special celor care au afectiuni biliare (insuficienta biliara, colecistite etc) sau hipercolestelolemie.

Se face infuzie cu o lingurita de planta la o cana cu apa. Se bea cate o jumatate de cana inaintea meselor principale.

Rizomi de obligeana
Se face decoct sau macerat la rece (8 ore) dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa, cantitate care se bea in cursul unei zile inainte de mese.

Tinctura se prepara din 20 grame de rizomi la 100 ml de alcool de 70 grade, prin macerare timp de 8 zile. Se iau cate 20 de picaturi in putina apa inaintea meselor principale.

Vinul tonic pentru adulti (interzis copiilor) se prepara cu 100 grame de rizomi macerati timp de 8 zile in vin vechi alb sau negru. Se strecoara si se adauga 100 grame de zahar. Se pastreaza la rece si se bea cate un paharel inaintea meselor principale.

Se mai recomanda infuzii din urmatoarele plante: papadie, flori de coada soricelului, unguras , flori de albastrele. Se pun 1-3 lingurite de planta la o cana cu apa clocotita. Se bea cate o jumatate de cana inaintea meselor principale.

Printre stimulatoarele secretiilor gastro-intestinale se remarca fructele de anason, fructele de fenicul si fructele de coriandru. Se face infuzie cu o lingurita de fructe la o cana cu apa. Se bea cate o cana calduta inainte de masa.

Pentru proprietatile sale sedative se recomanda infuzia din conuri de hamei, preparata cu o lingura de planta la o cana cu apa. Se bea cate o cana inaintea meselor principale.

Articole recomandate

Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care
Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator
Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile. Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari