Aspirina reduce riscul de cancer ovarian!

Aspirina reduce riscul de cancer ovarian!
  calendar_month        
Un medicament banal ar putea fi factorul cheie in reducerea riscului de cancer ovarian.

Un nou studiu realizat de cercetatorii din Danemarca arata ca administrarea regulata a anumitor medicamente pentru calmarea durerilor reduce riscul cancerului ovarian la femei.

Pentru acest studiu, cercetatorii au folosit date de la un alt stiu legat de cancerul ovarian. Echipa a strans date de la 756 de femei cu cancer ovarian, cu varste cuprinse intre 35 si 79.

Femeile care au participat la studiu si care au luat de doua ori pe saptamana, timp de cel putin o luna aspirina au avut cu 40% mai putine sanse de a dezvolta cancer ovarian, in comparatie cu femeile care nu au luat in mod regulat acest medicament.

In plus, cercetatorii au descoperit o reducere de 28% in riscul de a face cancer la femeile care iau in mod regulat orice fel de medicament de calmare a durerilor, de genul anti-inflamatoarelor precum ibuprofen si naproxen.

Totusi administrarea in mod regulat a aspirinei creste riscul de ulcer si sangerari ale tractului gastrointestinal, asa ca e nevoie de studii adiacente si nu este recomandat sa luati aspirina inainte de a vorbi cu doctorul.

In cazul cancerului ovarian este nevoie de strategie de preventie, in special pentru faptul ca nu exista o metoda eficienta pentru a vedea daca ai cancer, boala fiind diagnosticata de regula in ultimile faze.

Studii anterioare au aratat ca una din 70 de femei dezvolta cancer de-a lungul vietii, varsta la care se diagnosticheaza fiind in general la femeile peste 40 de ani, in special la cele de 60.

Cancerul ovarian este cel mai mortal cancer ginecologic si a cincea cauza a mortii in tarile dezvoltate.

Revenind la studiu, aceasta descoperire nu este suficient de puternica pentru a sugera ca femeile ar trebui sa inceapa sa ia aspirina pentru a reduce riscul de cancer ovarian.

Acelasi efect ca aspirina il au si contraceptivele luate pe o perioada intre 3 si 6 ani.

Recomandari