Skip to article

Ceapa si usturoiul - minuni pentru sanatate!

Ceapa si usturoiul - minuni pentru sanatate!
Usturoiul si ceapa sunt condimente specifice regimului mediteranean, continand substante benefice pentru sanatate. Se cunosc puterile diuretice si antibacteriene ale cepei si usturoiului, dar ele fac mult mai multe pentru sanatate noastra.

Usturoi pentru protectia arterelor

Studiile au aratat ca usturoiul ajuta la scaderea tensiunii persoanelor hipertensive (cu tensiunea de peste 140 mmHg). In schimb, el nu are niciun efect asupra tensiunii persoanelor sanatoase. Organizatia Mondiala a Sanatatii indica usturoiul ca ajutor in tratarea hipertensiunii moderate.


Reteta anti-tensiune: pune un catel de usturoi zdrobit intr-un pahar cu apa peste seara si bea zeama obtinuta in dimineata urmatoare.

Actiunea anti-cancer a usturoiului si cepei

Alimentele din familia liliaceelor (usturoi, ceapa, prazul, arpagicul) au proprietati anti-cancer gratie continutului lor mare in compusi organo-sulfurati si in flavonoide. Un studiu chinez a aratat ca riscul de cancer se diminueaza cu pana la 60% la marii mancatori de ceapa si usturoi.

Usturoiul nu este eficace asupra tuturor formelor de cancer. S-a demonstrat impactul pozitiv al consumului de usturoi in cancerele de: colon, prostata, esofag, laringe, cavitatea bucala si ovare.

Ceapa si sistemul cardiovascular

Ceapa cruda inhiba formarea placilor de aterom, evitandu-se astfel formarea cheagurilor de sange, si protejeaza de riscurile de obstructie a vaselor si de tromboza. Un studiu a relevat ca aceste efecte sunt vizibile mai ales in cazul unui consum zilnic de 200 g ceapa cruda. Chair daca aceasta cantitate e greu de consumat zilnic, se recomanda consumul regulat, si el benefic.

Liliaceele au si puternice efecte anticolesterolemiante, cu o actiune tintita asupra colesterolului rau. Prin puterea lor antioxidanta, ele protejeaza organismul e radicalii liberi implicati in evolutia bolilor cardiovasculare.

Ceapa rosie contra osteoporozei

Ceapa rosie (si doar ea!) este foarte bogata in quercetina, un polifenol cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Quercetina reduce pierderile osoase datorate menopauzei.


Autor: Nuage

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un