Skip to article

Fototerapia - beneficii si contraindicatii

Fototerapia - beneficii si contraindicatii
Fototerapia te ajuta sa combati lipsurile provocate de scaderea intensitatii luminii in anotimpul rece, care este un element favorizant al depresiei. Diminuarea luminozitatii naturale provoaca la unele persoane reducerea vitalitatii, tulburari de somn, stres si depresii sezoniere.

Afla cum se foloseste si care sunt contraindicatiile fototerapiei!

Ce este fototerapia?

Fototerapia este considerata o metoda de terapie alternativa ce are ca scop transformarea luminii in fenomen tehnologic pentru evitarea si tratarea problemelor provocate de lipsa luminii, mai ales iarna.

Principiul: trebuie sa te expui in timpul zilei, de preferinta dimineata, la lumina unei lampi de fototerapie de 2500 lucsi, fie in clinica, fie la domiciliu. Lumina acestei lampi o imita pe cea a soarelui, este o lumina alba cu spectru larg, ce trateaza in principal tulburarile asociate dereglarii ceasului biologic intern.

Pentru a beneficia de efectele ei, trebuie sa ai mereu in campul vizual lampa de fototerapie, astfel ca o poti pune pe un birou, in sufragerie sau in camera unde stai cel mai mult.

In ce cazuri se utilizeaza fototerapia?

Fototerapia este utila in caz de depresie sezoniera, pentru oboseala cronica si insomnii. Totusi, specialistii o recomanda si pentru alte probleme: probleme dermatologice, rahitism.

Care sunt efectele benefice ale fototerapiei?

Fototerapia compenseaza lipsa luminii, vinovata de pierderea vitalitatii si a bunei dispozitii. Ea blocheaza melatonina (hormon ce declanseaza somnul) secretata anormal in timpul zilei datorita lipsei luminii solare si mareste nivelul de serotonina, hormonul energiei si antistres. Se reface deci echilibrul intre starea de veghe si somn.

Contraindicatiile fototerapiei

Fototerapia este nerecomandata persoanelor care au probleme oculare sau sufera de boli ce afecteaza retina, cum este diabetul. De aceea e important sa ceri avizul medicului inainte de a-ti cumpara o lampa.

Tehnica fototerapiei este de asemenea contraindicata si in cazul persoanelor hipersensibile la lumina sau care iau medicamente fotosensibilizante (cu continut de litiu) sau uleiuri esentiale (citrice, bergamota). Fototerapia nu se recomanda nici persoanelor sub tratament antiepileptic.

Cum alegi o lampa buna de fototerapie?

Opteaza pentru o lampa de peste 2500 lucsi (unitatea de masura a intensitatii luminii) pentru a avea parte de un tratament eficient. Aceste lampi se gasesc in magazinele de electrocasnice.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există