Atat unele studii cat si miturile populare spun ca luna ne poate influenta sanatatea mintala, poate cauza insomnii si ne face parul sa creasca. Iata care sunt explicatiile potentialelor efecte ale fazelor lunii asupra sanatatii noastre!
1. Luna stimuleaza cresterea parului
Pentru a avea un par viguros si pentru a creste repede la loc (1.5 - 1.8 cm pe luna), se spune ca trebuie sa-l tai cand e luna plina sau luna in crestere. In acelasi mod in care creeaza mareele, forta de atractie a lunii actioneaza si asupra lichidelor noastre interne, dar mai ales asupra sangelui. Sanatatea parului depinde de circulatia sangvina de la nivelul scalpului, pentru aportul de nutrimente. Luna plina determina vasodilatarea capilarelor scalpului, marind deci debitul de sange in zona.
2. Luna se joaca cu sanatatea noastra mintala?
Potrivit unui studiu american, 81% dintre specialistii in sanatate mintala cred ca fazele lunii au efect asupra comportamentelor umane. Unele spitale psihiatrice adopta chiar masuri de securitate speciale in preajma lunii pline! Pana acum niciun studiu nu a demonstrat insa legatura dintre luna plina si agresivitatea crescuta, numarul mai mare de sinucideri si de omucideri, ci toate sunt simple observatii.
3. Luna favorizeaza problemele venoase
Ei bine, da! La fel cum forta de atractie a lunii ridica nivelul apei oceanice, ea "umfla" fluidele corporale si le accelereaza circulatia. Daca peretii venelor sunt fini si fragili, acest fenomen ar putea sa mareasca simptomele picioarelor grele, varicelor si hemoroizilor.
4. Luna este la originea insomniilor?
In noptile cu luna plina, unele persoane sunt mai nervoase, au dificultati sa adoarma, au chef sa faca tot felul de activitati fizice. Astrofizicienii de la un institut din Geneva au descoperit in 1992 ca luna actioneaza asupra electronilor diferit, in functie de fazele ei. Astfel, luna emite radiatii electromagnetice diferite in functie de ziua din calendar. Aceste "microunde" actioneaza asupra electronilor din celulele vii, iar in perioadele cu luna plina aceste radiatii au un efect electric si excitant.
5. Luna influenteaza infectiile urinare
40% din femei au avut o cistita macar o data in viata, provocata adesea de colibacilii (E. Coli) prezenti natural in organism. Cand este luna plina, ei se inmultesc foarte mult, putand duce, daca organismul este slabit, la inflamarea vezicii. Se pare ca E.coli se inmulteste mai usor in urina alcalina, iar pH-ul urinei scade in perioadele cu luna noua si creste cand e luna plina.
6. Luna actioneaza asupra reumatismului
Se pare ca durerile articulare se manifesta mai mult in perioadele cu luna plina sau luna descrescatoare. Artrita este o inflamatie ce-si poate avea originea in excesul de aciditate din lichidul sinovial. Potrivit unor cercetari, fluidele din organism devin mai acide (cu un pH mai scazut) cand este luna plina si luna descrescatoare.
7. Luna are un efect detoxifiant
O zi de cura de detoxifiere desfasurata in perioadele cu luna plina, cu peste pe gratar, fructe si legume, favorizeaza eliminarea rapida a toxinelor din organism. Datorita fortei ei de atractie, luna provoaca un fel de "micro-maree" interioare, care favorizeaza o circulatie sangvina mai buna, genereaza drenarea ficatului si purificarea rinichilor. Corpul functioneaza mai bine si mai repede.
8. Luna nu influenteaza nasterile
Toate studiile realizate pana azi se contrazic in acest domeniu: unele afirma ca nasterile sunt mai multe in perioadele cu luna plina, in timp ce altele au demonstrat contrariul. Cercetarile continua insa!
Te simti mai nervoasa in noptile cu luna plina? Din contra, nu crezi in efectele lunii asupra sanatatii? Comenteaza!