Skip to article

Mudras - yoga degetelor

Mudras - yoga degetelor
Miscari coregrafice ale mainilor, mudras insotesc meditatia. Printr-o stimulare usoara a degetelor, mudras, aceste gesturi simple, au efecte benefice asupra corpului si spiritului.

Termenul "mudra" vine din limba sanscrita si inseamna "sigiliu". Dar daca il descompunem, e interesant de observat cum "mud" inseamna "bucurie", iar "ra" - "a declansa".

Mudras sunt deci o forma de yoga a mainilor care, practicate regulat, ne dau energie, calmeaza corpul si spiritul si trateaza probleme medicale.

Ce simti cand practici mudras?

Pentru a obtine rezultate prin mudras, practica aceasta metoda yoga de 3 ori pe zi - dimineata, la pranz si seara - intre 3 si 5 minute. Daca ai nevoie de mudras intr-un alt moment al zilei, cel mai bine e sa te concentrezi pe miscari timp de 7, 14 sau 21 respiratii.

Mudras pot fi efectuate in picioare, in sezut, culcat sau in timp ce mergi. Ele trebuie realizate cu usurinta, respirand profund pe nas, fara a pune prea multa presiune asupra degetelor. Nu trebuie sa te crispezi si nici sa te obosesti.

Efectul mudras poate fi imediat sau poate sa apara dupa un anumit timp. Vei simti atunci un efect de caldura: durerile se atenueaza, respiratia se calmeaza, spiritul devine mai viu. Insa se poate intampla si contrariul: te poti simti obosita, poti simti frisoane. Nu te ingrijora: in cateva momente, vei simti o relaxare de lunga durata.

Mudras pentru a te elibera de stres

Pregatire: pune spate in spate degetele mainilor si freaca-le unele de altele prin alunecari usoare.

Mudra: pune in contact degetele mari si incovoaie-le pe celelalte in palme. Mainile sunt la nivelul stomacului, iar antebratele la orizontala.

Efecte: aceasta mudra regleaza tiroida, care intervine in maniera noastra de a intelege timpul. Sunt suficiente 5-7 minute de meditatie ca tensiunea sa se transforme in relaxare .

Mudras anti-depresie

Pregatire: intinde bratele in fata, frecand dosul mainilor si incheieturile intre ele. Cu degetul mare drept, maseaza cateva secunde Muntele lui Apollo (situat la baza inelarului) de la mana stanga. Fa la fel si cu cealalta mana.

Mudra: asaza degetele mari pe muntii lui Apollo si pune in contact varfurile inelarelor cu degetele mici. Celelalte degete sunt usor curbate.

Efecte: aceasta mudra a soarelui stimuleaza circulatia si schimburile energetice, ajutand spiritul sa treaca peste senzatiile interioare de gol si peste furtunile sufletesti.

Mudras pentru digestie

Pregatire: freaca usor partea interioara a antebratelor cu ajutorul palmelor.

Mudra: cuprinde cu mana opusa fiecare din antebrate si odihneste-te in aceasta pozitie, fara sa aplici presiune.

Efecte: acest exercitiu stimuleaza usor punctele de presiune care activeaza digestia si limiteaza senzatiile de balonare. Se favorizeaza astfel si eliminarea toxinelor.

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un