Skip to article

Principiile homeopatiei

Principiile homeopatiei
Homeopatia, alternativa viabila la metodele medicale conventionale a fost fondata de catre medicul german Christian Samuel Hahnemann, la inceputul secolului XIX.

Definita ca acea parte a nedicinii care utilizeaza legea similitudinii, homeopatia isi fundamenteaza functionarea pe ideea conform careia orice substanta care, in doze mari, provoaca anumite simptojme la o persoana sanataoasa, poate vindeca aceleasi simptome la o persoana bolnava, daca este aplicata in doze mici.

In homeopatie se pune accentul primordial pe simptomatologia prezentata de bolnav si se incearca canalizarea reactiilor organismului pentru eliminarea bolii si insanatosirea organismului.

Poate de aceea o vizita la cabinetul unui speciazlist homeopat nu va semana cu o vizita medicala obisnuita, la fel cum nici interogatoriul medical nu va semana cu o consultatie clasica.

Pacientul va fi intrebat pe langa chestiunile legate strict de boala declansata, despre modul sau de viata. Despre obiceiuri, alimentatie, despre ce ii place sa faca si ce detesta.

Este foarte important ca pacientul sa ofere raspunsuri concrete si sincere, pentru ca medicul homeopat sa poata intocmi o harta a "organismului" cat mai apropiata de realitate.

Cel mai mare avantaj al remediilor homeopate este lipsa totala a toxicitatii, pacientul nefiind supus nici unui risc, iar remediile homeopate putand fi administrate atat copiilor, cat si gravidelor, persoanelor varstnice sau persoanelor cu afectiuni severe.

Homeopatia se bazeaza pe 4 principii fundamentale:

Principiul similitudinii.
Acest principiu reprezinta cheia practicii homeopatice. Bolnavii vor fi astfel vindecati prin administrarea unei substante care, paradoxal, insa in alta doza, a dus la declansarea in organism, a simptomelor bolii.

Astfel, un pacient cu insomnie va fi tratat homeopatic cu o substanta pe baza de...cafea!

Principiul dilutiei infinitezimale.
Folosirea dilutiilor mari inlatura la pacient reactiile adverse periculoase si permite utilizarea unor substante active chiar foarte toxice, al caror efect agresiv dispare, ramanand doar cel terapeutic.

Principiul dinamizarii.
O substanta trece din starea materiala in cea avansata, de dispersiune corpusculara, in urma dilutiilor succesive, pastrandu-si totusi nealterala informatia inscrisa in camp si efectul terapeutic.

Din acest punct de vedere remediul homeopatic nu mai are nimic in comun cu medicamentul alopat cu care ar putea fi asemanat.

Principiul individualizarii.
Aceeasi substanta, in aceeasi doza, poate avea efecte diferite, aplicata pe pacienti diferiti. De aici si minutioasa "fisa personala" intocmita fiecarui pacient tratat cu ajutorul unui remediu homeopat.

Conturarea precisa a tabloului simptomatic al pacientului respectiv conduce la determinarea organismului, ca intreg, sa vindece afectiunea de care sufera, prin stimularea reactiilor proprii.

Articole recomandate

Busuiocul: ce beneficii are pentru sanatate si contraindicatii Busuiocul: ce beneficii are pentru sanatate si contraindicatii
Busuiocul este o planta medicinala cunoscuta si sub numele de Alhabega, Alfabega, Basilic, iarba regala si este folosit ca un remediu excelent pentru afte, tuse si dureri in gat. Denumirea stiintifica pentru busuioc este Ocimum basilicum L. Busuiocul este un arbust care poate atinge 60 cm pana la 1
5 lucruri intelese gresit despre somnul de dupa-amiaza 5 lucruri intelese gresit despre somnul de dupa-amiaza
Tot mai multe studii sustin ideea ca un pui de somn dupa amiaza aduce o multime de beneficii organismului. Cu toate acestea, sunt si oameni care se indoiesc de evidentele oferite de oamenii de stiinta legate de un somn scurt dupa amiaza. Poate si pentru ca exista o multime de mituri gresite despre
Gestul banal care te poate feri de coronavirus Gestul banal care te poate feri de coronavirus
Cercetatorii vin cu noi informatii despre raspandirea infectiei cu coronavirus. Potrivit ultimei descoperiri, zonele in care zgomotul este reudus in spatiile inchise sunt mai sigure in ceea ce priveste posibilitatea infectarii cu noul coronavirus.  Scăderea volumului vocii contribuie la
Cum dezinfectezi corect telefonul mobil Cum dezinfectezi corect telefonul mobil
Telefonul mobil este unul dintre obiectele pe care le folosim foarte mult pe parcursul zilei. Cercetarile realizate pana acum au demonstrat ca pe acest gadget se strang foarte multe bacterii, de aceea este foarte important sa il dezinfectam corect, de mai multe ori pe zi.  In plus, potrivit
Leguma care absoarbe toate toxinele din corp Leguma care absoarbe toate toxinele din corp
Varza este una dintre cele mai sanatoase legume! Este supranumita chiar leguma aspirator de toxine, de aceea este recomandat sa o introduci in meniul tau cat mai des. Te poate ajuta sa slabesti in mod natural si sanatos, dar absoarbe si toate toxinele din organism. Are multe beneficii pentru