Acum, in prag de toamna, pregateste-ti corpul sa infrunte orice vijelie! Aceste plante au grija ca sistemul imunitar sa fie in cea mai buna forma, pentru ca virusurile sa nu se prinda de tine!
1. Chiparosul, campionul contra herpesului
Chiparosul este benefic pentru sistemul circulator, are efecte antivirale, contine taninuri ce actioneaza ca antitusive si decongestionante. O echipa de cercetatori iranieni a demonstrat efectul antiviral al extractului alcoolic de chiparos contra oribilului Herpex Simplex.
2. Sofranul, are grija de corpul tau zi de zi
Sofranul este utilizat ca antiinflamator datorita curcuminei, principiului sau activ, care protejeaza tesuturile, detoxifica ficatul si are actiune antioxidanta contra elementelor care agreseaza organismul.
Precautii: interzis femeilor insarcinate si persoanelor care iau tratament cu anticoagulante.
3. Echinaceea, vedeta imunitatii
Echinaceea ajuta la reducerea duratei racelii cu 1.4 zile in medie, fiind o adevarata aliata a sistemului imunitar. Ea nu ne protejeaza 100% de boli, insa ne ajuta sa ne imbolnavim mai rar si mai putin grav.
Precautii: interzisa persoanelor alergice si care sufera de astm, al caror sistem imunitar este deja suprastimulat.
4. Ginsengul pentru regasirea puterilor
Aceasta radacina chinezeasca este binecunoscuta pentru beneficiile sale anti-oboseala. El potenteaza capacitatea de adaptare la stresul fizic si amelioreaza recuperarea in caz de convalescenta. In plus, ginsengul stimuleaza si producerea dopaminei, si deci a serotoninei, hormonul fericirii.
Precautii in caz de: hipertensiune, cancer la san, tratament cu anticoagulante, hipoglicemiante.
5. Ginseng siberian - regele tonicelor
Pe vremea URSS-ului, rusii foloseau aceasta planta pentru sporirea capacitatilor sportive a atletilor lor. S-a demonstrat actiunea sa contra virusurilor care provoaca raceli. Planta trebuie evitata daca suferi de hipertensiune arteriala.
6. Lemnul dulce in caz de bronsita si angina
Radacina acestei leguminoase mediteraneene este folosita in bucatarie datorita proprietatilor sale antivirale si antiinflamatorii.
Cum functioneaza? Organismul secreta natural cortizol atunci cand detecteaza amenintarea unui virus. Cand ne tratam cu lemn dulce, durata de actiune a cortizolului se mareste. Atentie: lemnul dulce favorizeaza hipertensiunea!
7. Cimbrul contra virusurilor ORL
Cimbrul este planta antiseptica prin excelenta, dandu-i o mana de ajutor sistemului nostru imunitar mai ales in caz de probleme bronsice sau de tuse.
Precautii: in caz de alergii la polen, sarcina, hipertiroidie.
8. Urzica pentru combaterea oboselii
Aceste plante sunt remineralizante, frunzele lor fiind bogate in fier, siliciu, magneziu si numeroase alte oligoelemente. Mananca urzici daca ai anemie.
9. Coacazele contra alergiilor
Coacazele sunt folosite in principal pentru efectele lor circulatorii, insa si actiunea lor antiinflamatorie este din ce in ce mai mult exploatata. De curand, un studiu a demonstrat actiunea antiastmatica a coacazelor. Secretul lor: epigalocatechina, un antioxidant aliat al sistemului imunitar.
10. Ginkgo pentru memorie
Acest arbore originar din China este cunoscut in special pentru beneficiile sale asupra capacitatii de concentrare si memoriei. Insa el este la fel de eficace si in caz de surmenaj psihic.
Unele din principiile sale active par ca hranesc neuronii, ajutandu-i sa capteze mai bine oxigenul. Rezultatele apar in doar 10 zile de la inceperea tratamentului. Atentie: planta este interzisa femeilor insarcinate sau celor care urmeaza a fi operati.