Skip to article

Un nou proiect european de incurajare a consumului de fructe si legume

PRAIS Corporate Communications, alaturi de partenerii sai locali, lanseaza oficial, astazi, proiectul pilot european Cresterea consumului de fructe si legume proaspete in randul grupurilor vulnerabile, sub sloganul Mai mult gust, mai multa savoare. Obiectivele campaniei aA€A" o initiativa a Directiei Generale Sanatate si Consumatori din cadrul Comisiei Europene - DG Sanco aA€A" sunt promovarea si stimularea consumului de fructe si legume proaspete in cadrul a trei categorii sociale vulnerabile: copii, persoane varstnice si femei insarcinate.

Proiectul pilot se deruleaza in perioada iulie 2012 aA€A" iunie 2013 in trei tari: Romania (orasele Medgidia si Roman), Bulgaria si Slovacia, fiind coordonat la nivel european de catre compania LIGARIS. in Romania, managementul si implementarea acestuia este coordonata de catre PRAIS Corporate Communications, prin angrenarea a 20 de parteneri locali: autoritati locale si organizatii non-guvernamentale din cele doua orase implicate.

In cadrul a peste 140 de interventii directe, participantii vor fi stimulati sa redescopere gustul, diversitatea (forme, gusturi, culori) si modul de preparare a fructelor si legumelor, avand totodata acces la o varietate de retete.

Din decembrie se vor desfasura 120 de sesiuni de gatit

Astfel, peste 500 de beneficiari, din care 350 de copii, 40 de femei insarcinate si peste 110 persoane varstnice din cele doua orase, vor avea acces direct la activitati de informare si activare. In luna noiembrie, s-au organizat 20 de caravane mobile cu demonstratii de gatit, in cadrul carora, toti beneficiarii au interactionat cu un nutritionist, care le-a prezentat beneficiile pentru sanatate ale consumului zilnic de fructe si legume, iar un bucatar a facut demonstratii de gatit, urmate de o degustare. in acelasi timp, a fost lansat un concurs de retete ce ii implica direct pe participanti, urmand ca retetele cele mai gustoase sa fie premiate lunar. Timp de sase luni, incepand cu luna decembrie, se vor desfasura si 120 de sesiuni de gatit in cadrul celor 20 de organizatii.

Beneficiarii vor prepara retete variate, avand de fiecare data alaturi de ei un medic nutritionist. O alta componenta importanta a campaniei o reprezinta distributia lunara, in cadrul sesiunilor de gatit, a fructelor si legumelor proaspete necesare pregatirii acasa a retetelor propuse de nutritionisti. Astfel, peste 2.000 de kilograme de legume si fructe vor fi distribuite pana la finele lunii decembrie. Dupa fiecare etapa sunt efectuate raportari, evaluari cantitative si calitative care vor masura impactul proiectului.

Consumul de fructe si legume din Romania este la cel mai redus nivel din Europa

Organizatia ONU pentru Agricultura si Alimentatie indica in 2010 ca, in Bulgaria, Romania si Slovacia, furnizarea de fructe si legume destinate consumului se situa sub 80 kg /persoana /an, adica sub 220g / persoana/ zi, fiind la cel mai redus nivel din Europa. Totodata, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) in 2012, Romania se afla pe ultimul loc la consumul de fructe, cu doar 7 kg de portocale, 5 kg de mere si 2 kg de pere pe locuitor pe an, fata de consumul mediu european de fructe care este de 57 kg pe cap de locuitor. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum mediu zilnic de 400g de fructe si legume de diferite culori deoarece contin nutrienti si componente bioactive cu un rol esential in mentinerea sanatatii.

Campania initiata de Comisia Europeana raspunde nevoii reale de a stimula si la noi in tara consumul de fructe si legume proaspete, in cadrul unei diete echilibrate. Acest proiect este o oportunitate pentru noi, deoarece putem contribui direct la schimbarea obiceiurilor alimentare ale celor trei categorii vulnerabile: copii, femei gravide si varstnici. Faptul ca Romania face parte din grupul de 3 tari, care beneficiaza de acest nou proiect sustinut de Comisia Europeana, este pentru noi toti, o mare reusita!, a declarat Silvia Bucur, Director General PRAIS Corporate Communications.

Obiectivul pe termen lung urmarit de proiectul Cresterea consumului de fructe si legume proaspete in randul grupurilor vulnerabile - Mai mult gust, mai multa savoare este imbunatatirea reala a nivelului de cunostinte ale beneficiarilor in ceea ce priveste avantajele consumului de fructe si legume, precum si modificarea comportamentelor de consum ale acestora, prin includerea lor in alimentatia zilnica.

Articole recomandate

Colesterol HDL: 8 sfaturi sa cresti colesterolul bun Colesterol HDL: 8 sfaturi sa cresti colesterolul bun
Colesterol HDL (colesterolul bun) este un factor important pentru bolile cardiovasculare. Nivelul scazut de colesterol HDL (mai putin de 40 mg/dL) creste riscul bolilor de inima. Rolul colesterolului bun este de a duce colesterolul din sange inapoi in ficat, unde este eliminat din organism. Iar un
10 alimente de evitat daca ai tensiunea arteriala ridicata 10 alimente de evitat daca ai tensiunea arteriala ridicata
Daca ai probleme cu tensiunea arteriala ridicata trebuie sa tii o dieta scazuta in sodiu si grasimi, asa ca urmatoarele 10 alimente ar trebui sa le eviti cu orice pret. 1. Muraturile Sunt scazute in calorii, ceea ce e bine, dar sunt incarcate cu sodiu. O muratura medie (de aprox. 10 cm) poate avea
Barbatii NU exagereaza. Simptomele gripei si racelii sunt mai puternice la ei decat la femei Barbatii NU exagereaza. Simptomele gripei si racelii sunt mai puternice la ei decat la femei
Barbatii nu exagereaza cand spun ca au dureri si simptome puternice atunci cand sunt raciti sau au gripa. Potrivit unui studiu publicat in British Medical Journal, gripa barbatilor sau gripa barbateasca chiar exista si are simptome mult mai puternice la acestia decat la femei, care sunt mai imune
Ebola ar putea fi vindecata. Noile descoperiri facute de oamenii de stiinta Ebola ar putea fi vindecata. Noile descoperiri facute de oamenii de stiinta
Ebola ar putea fi vindecata, sustin oamenii de stiinta dupa ce doua dintre cele patru medicamente pe care le-au folosit experimental intr-un focar din Republica Democratica Congo au avut rezultate si s-a inregistrat o rata de deces mai mica dupa administrarea lor, noteaza The Guardian. 
Zona zoster. 6 remedii naturale pe care sa le incerci Zona zoster. 6 remedii naturale pe care sa le incerci
Zona zoster este o infectie virala ce cauzeaza o iritatie dureroasa. Infectia virala este rezultatul actiunii virusului ce cauzeaza si varicela. Daca te-ai confruntat cu aceasta boala in copilarie, ar trebui sa stii ca virusul se afla in stare latenta in organismul tau si se poate reactiva oricand
Link-uri recomandate:designer interior onlinedesigner interior bucurestinikydecor.romobilier living preturiclassic interior design
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.
Ele.ro iti recomanda