Skip to article

Vinul fiert, contraindicat pe vreme geroasa. Vezi la ce pericole te expui!

Vinul fiert, contraindicat pe vreme geroasa. Vezi la ce pericole te expui!
Vinul fiert este una dintre cele mai apreciate bauturi din sezonul rece. Dupa o sesiune de sport de iarna, nimic nu se compara cu gustul unei cani de vin fiert, indulcit cu miere sau zahar si parfumat cu scortisoara ori nucsoara.

Indiferent de modul in care este pregatit, vinul fiert este un deliciu iarna, dar medicii ne avertizeaza ca poate fi periculos daca este consumat pe vreme geroasa.


Pericolele din spatele vinului fiert iarna

Specialistii recomanda consumul de vin fiert in special in locurile in care temperatura este optima pentru corp, adica intr-un spatiu inchis si incalzit. Daca mergi in vizita la cineva si bei vin fiert, este bine sa te opresti la 2 pahare sau cani. O cantitate prea mare de vin fiert va duce la cresterea tensiunii, spun medicii.

Vinul fiert poate fi inselator si iti poate da impresia ca nu te va ameti, dar lucrurile stau exact invers. Prin fierbere, cantitatea de alcool din vin se reduce cu aproape o treime, insa acest lucru nu inseamna ca nu te poti imbata.

Aromele din vinul fiert si zaharul mascheaza concentratia de alcool, ceea ce te poate determina sa exagerezi cu consumul si sa te imbeti mai repede decat daca ai consuma o alta bautura alcoolica.

Pe vreme geroasa, in aer liber, medicii nu recomanda consumul de vin fiert. Delicioasa bautura te poate face sa crezi ca te incalzesti. Sub acest efect, nu mai simti gerul de afara si risti sa te alegi cu degeraturi, mai spun expertii.

Daca tii la silueta ta, ai grija cat vin rosu bei in sezonul rece, deoarece acesta bautura alcoolica creste pofta de mancare si te poti trezi cu cateva kilograme in plus fara sa-ti dai seama ce s-a intamplat.

Beneficiile vinului fiert

In afara de pericolele mentionate, vinul fiert este considerat un aliat al sanatatii de fier, desigur, daca este consumat cu moderatie.

Specialistii spun ca o cana de vin fiert este un remediu excelent in cazul in care suferi de anemie sau epuizare fizica. In plus, are un efect revigorant si nutritiv. Daca suferi de raceala, bea un pahar de vin fiert si vei reduce efectele bolii.

Substantele continute de vinul fiert cresc rezistenta sistemului imunitar si reduc infectiile si inflamatiile. Daca in vin adaugi si scortisoara, efectul bauturii asupra racelii aproape ca se dubleaza, deoarece condimentul este recunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii.

Medicii spun ca vinul fiert previne cancerul, datorita resveratrolului. Acesta este unul dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti, insa in fiecare pahar de vin fiert se gaseste o cantitate mica de resveratrol. De aceea, medicii recomanda sa consumi regulat licoarea calda a lui Bachus, cel putin in sezonul rece.

Vinul fiert reduce nivelul de colesterol rau din sange, previne infarctul si bolile de inima si contribuie la inlesnirea digestiei.

Cu ce "asezonezi" vinul fiert

In mod traditional, vinul fiert sau izvarul se prepara cu un adaos de zahar si piper negru, dar fiecare il prepara dupa preferinte cu scortisoara, nucsoara, cuisoare, anason, ienibahar si coaja de portocala sau lamaie. Fiecare condiment pe care il folosesti in vin ii va conferi o savoare deosebita, insa pentru a te putea bucura de gustul vinului, este indicat sa folosesti doar 3 mirodenii. Altfel, gustul vinului va fi acoperit de cel al condimentelor si va deveni greoi.

Autor: Laura Galan

Articole recomandate

Simptomele coronavirusului pe zile. Cum se manifesta boala zi de zi Simptomele coronavirusului pe zile. Cum se manifesta boala zi de zi
Simptomele coronavirusului apar in medie la 5 zile de la contractarea virusului.  Principalele simptome sunt febra, tuse seaca, probleme de respiratie. Potrivit studiilor realizate, persoanele care au contractat virusul dar nu asimptomatice timp 12 zile este putin probabil sa mai prezinte
Cum se pot degrada in trei zile plamanii in infectia cu coronavirus Cum se pot degrada in trei zile plamanii in infectia cu coronavirus
Un medic pneumolog din Spania a postat pe pagina sa de Twitter cum se degradeaza plamanii pacientilor cu coronavirus in numai trei zile.  Plamanii din imagini sunt ai unui tanar in varsta de 28 de ani cu o forma grava de Covid-19.  "Pentru cei care cred că sunt nemuritori și
Hantavirus, un nou virus in China Hantavirus, un nou virus in China
Hantavirus este un nou virus care provoaca alerta in China. Dupa ce a fost epicentrul raspandirii epidemiei de coronavirus in lumea intreaga, China se confrunta cu o noua panica: hantavirusul. Este vorba despre un virus care a ucis luni o persoana, starnind teama ca acesta poate fi un nou patogen
Simptomele coronavirusului incep lent si se agraveaza rapid, spun medicii Simptomele coronavirusului incep lent si se agraveaza rapid, spun medicii
Pe masura ce noul coronavirus se raspandeste, medicii pot vedea mult mai clar cum se manifesta aceasta boala si cum reactioneaza organismul dupa infectarea cu SARS CoV-2. Cercetarile medicilor au aratat ca pacientii infectati cu coronavirus prezinta mai intai simptome usoare, cum ar fi o tuse
Coronavirusul rezista 17 zile pe suprafete Coronavirusul rezista 17 zile pe suprafete
Coronavirusul poate supravietui pe o suprafata timp de 17 zile, a anuntat Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC), dupa ce in cadrul unui studiu recent au fost gasite urme ale coronavirusului in cabinele de pe vasul de croaziera Diamond Princess la mai mult de doua saptamani