Skip to article

ADHD - o boala care se manifesta si la adulti

ADHD - o boala care se manifesta si la adulti
Cu toate ca deficitul de atentie, cunoscut sub numele de ADHD, este o tulburare asociata cu problemele de comportament ale celor mici, atingerea varstei adulte nu inseamna si incetarea manifestarii acestei afectiuni.

Expertii vorbesc despre o incidenta crescuta in ultimii ani a cazurilor de ADHD asumate de oameni in toata firea, ceea ce ne indica faptul ca multi indivizi cu tulburari de personalitate nu si-au constientizat boala de-a lungul timpului.

ADHD inseamna Deficit de Atentie/Hiperactivitate/Impulsivitate si se manifesta prin imposibilitatea unei persoane de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite actiuni.

ADHD-ul, diferit in cazul adultilor

Spre deosebire de alte tulburari mentale precum depresia, ADHD-ul in cazul adultilor nu incepe la varste fragede, ci este o continuare a manifestarilor acestei boli din copilarie.

Principala diferenta intre ADHD-ul infantil si cel adult consta in simptomatologie:

adultii sunt mai putin predispusi catre hiperactivitate in loc de problemele de invatare si studiu, este afectata viata profesionala si personala explozia de energie este inlocuita de stari de agitatie, framantare si panica

Un adult tipic cu ADHD este posibil sa fi trecut prin viata fara sa fie inteles cu adevarat.

comportamentul si actiunile sale au determinat relatii dificile cu profesorii, prietenii si colegii de serviciu trasaturile ce i-au fost atribuite constant au fost ca este neindemanatic, necioplit, lenes, insensibil si iresponsabil.

Cei care sufera de tulburarea hiperkinetica isi schimba locul de munca frecvent, prefera slujbele care presupun mult dinamism si nu agreeaza locurile de munca la birou.

La fel de probabil este ca bolnavii sa aiba iesiri impulsive si agresive in cele mai nepotrivite circumstante, motiv pentru care relatiile interpersonale au avut mult de suferit.

Simptome

La fel ca tulburarea specifica celor de varsta frageda, ADHD-ul adultilor este caracterizat prin lacune ale atentiei, impulsivitate si hiperactivitate. Abundenta de energie devine controlabila odata cu inaintarea in varsta.

Totusi, afectiunea celor maturi are o serie de simptome specifice:

probleme de concentrare amnezii si memorie de scurta durata slaba dezorganizare probleme in respectarea unui program fix lipsa de disciplina comportament impulsiv depresie stima de sine scazuta neliniste proasta gestionare a timpului nerabdare si frustrare aptitudini sociale deficitare

Tratament

Cu toate ca nu exista posibilitatea de vindecare propriu-zisa, anumite tratamente pot ajuta in controlul simptomelor.

Aceste terapii se concentreaza pe inlaturarea dificultatilor provocate de problemele emotionale si de ordin psihic ale celor afectati.

Terapia comportamentala

Terapia comportamentala are ca scop informarea asupra caracteristicilor bolii si asupra metodelor de a le tine in frau.

De pilda, pentru mentinerea unui program zilnic ordonat se poate folosi intocmirea de liste cu prioritati. Sau pentru finalizarea proiectelor majore de la serviciu, fragmentarea lor in mai multe parti poate fi de folos.

Psihoterapia

Psihoterapia urmareste rezolvarea problemelor emotionale si se poate desfasura individual cu un specialist, intr-un grup sau impreuna cu partenerul de viata.

Medicatia

Medicatia este folosita de obicei impreuna cu alt gen de terapie. Stimulentele functioneaza pentru multi adulti, insa o parte dintre acestia au nevoie de antidepresive daca sufera de anxietate sau schimbari frecvente de dispozitie.

Autor: Adelina Dobrin

Articole recomandate

Se poate transmite coronavirusul prin respiratie? Se poate transmite coronavirusul prin respiratie?
Oamenii de stiinta incearca sa descopere daca coronavirusul se poate raspandi prin aerul respirat. Pana acum, s-a stabilit ca aerosolii pot transmite virusul.Rezultatele nu sunt definitive, insa in conditiile actuale nicio precautie nu e prea mult. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca nu sunt
Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil? Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil?
Specialistii avertizeaza ca foarte multe persoane ar fi putut sa fi fost infectate cu noul coronavirus si sa nu fi stiu acest lucru, deoarece nu au fost diagnosticate oficial si nici nu au avut simptome severe sau foarte evidente. Simptomele coronavirusului variaza de la o persoana la alta. Mai
Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore
Un medicament folosit pentru deparazitar omoara coronavirusul in 48 de ore, au descoperit cercetatorii australieni de la Universitatea Monash din Melbourne. Este vorba despre Ivermectina, pusa pe piata in 1975. Medicamentul folosit de australieni, avea pana nu demult un destin modest, fiind
Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru