Skip to article

Avem dezordinea in gene!

Avem dezordinea in gene!
Oamenii care strang lucruri si le depoziteaza apoi in casa, creand un mediu dezordonat si aglomerat, pot da vina pe mostenirea genetica pentru problema lor, potrivit unui studiu britanic.

Cercetatorii de la King's College din Londra au efectuat doua studii in paralel si au descoperit ca predispozitia genetica explica in mare parte acumularea compulsiva de bunuri - o boala mintala care se manifesta prin dorinta bolnavilor de a strange lucruri considerare in mod normal nefolositoare, cum sunt ziarele vechi sau junk mail-urile.

Din cei peste 5000 gemeni studiati, 2% au prezentat simptome ale acumularii compulsive de bunuri, iar genele lor au explicat pe jumatate boala.

Cercetatorii spun ca se stia de multa vreme ca aceasta boala se transmite in familie, insa pana acum nu era clar daca erau de vina genele sau ceva din mediul de viata al acelor oameni, ca de exemplu educatia data de parinti.

Studiul, publicat in American Journal of Psychiatry, a inclus atat gemeni identici, cat si fraternali. Gemenii identici au acelasi ADN, in timp ce fraternalii impartasesc doar jumatate din gene, practic similari cu fratii care nu sunt gemeni.

Daca genele reprezinta cel mai important factor, mai important ca mediul de viata pentru aceasta boala, atunci gemenii identici ar trebui sa fie mai afectati de aceasta tulburare compulsiva decat gemenii fraternali.

Cercetatorii au descoperit in randul gemenilor identici de sex feminin ca ori de cate ori unul dintre ei arata simptome ale acumularii compulsive, si celalalt se manifesta in 52% din timp. La gemenii fraternali, acest lucru se intampla in doar 27% din cazuri.

Alte studii au mai aratat ca multi oameni cu probleme de acumulare compulsiva au un istoric de evenimente traumatice, printre care abuz sexual sau pierderea unei fiinte dragi.

Astfel, cercetatorii subliniaza faptul ca genele sunt importante, dar ca probabil si evenimentele vietii au un rol declansator in aceasta problema.

Antidepresivele reprezinta in acest moment optiunea de tratament pentru aceasta boala psihica, insa succesul medicatiei este din pacate limitat.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există