Skip to article

Avem dezordinea in gene!

Avem dezordinea in gene!
Oamenii care strang lucruri si le depoziteaza apoi in casa, creand un mediu dezordonat si aglomerat, pot da vina pe mostenirea genetica pentru problema lor, potrivit unui studiu britanic.

Cercetatorii de la King's College din Londra au efectuat doua studii in paralel si au descoperit ca predispozitia genetica explica in mare parte acumularea compulsiva de bunuri - o boala mintala care se manifesta prin dorinta bolnavilor de a strange lucruri considerare in mod normal nefolositoare, cum sunt ziarele vechi sau junk mail-urile.

Din cei peste 5000 gemeni studiati, 2% au prezentat simptome ale acumularii compulsive de bunuri, iar genele lor au explicat pe jumatate boala.

Cercetatorii spun ca se stia de multa vreme ca aceasta boala se transmite in familie, insa pana acum nu era clar daca erau de vina genele sau ceva din mediul de viata al acelor oameni, ca de exemplu educatia data de parinti.

Studiul, publicat in American Journal of Psychiatry, a inclus atat gemeni identici, cat si fraternali. Gemenii identici au acelasi ADN, in timp ce fraternalii impartasesc doar jumatate din gene, practic similari cu fratii care nu sunt gemeni.

Daca genele reprezinta cel mai important factor, mai important ca mediul de viata pentru aceasta boala, atunci gemenii identici ar trebui sa fie mai afectati de aceasta tulburare compulsiva decat gemenii fraternali.

Cercetatorii au descoperit in randul gemenilor identici de sex feminin ca ori de cate ori unul dintre ei arata simptome ale acumularii compulsive, si celalalt se manifesta in 52% din timp. La gemenii fraternali, acest lucru se intampla in doar 27% din cazuri.

Alte studii au mai aratat ca multi oameni cu probleme de acumulare compulsiva au un istoric de evenimente traumatice, printre care abuz sexual sau pierderea unei fiinte dragi.

Astfel, cercetatorii subliniaza faptul ca genele sunt importante, dar ca probabil si evenimentele vietii au un rol declansator in aceasta problema.

Antidepresivele reprezinta in acest moment optiunea de tratament pentru aceasta boala psihica, insa succesul medicatiei este din pacate limitat.

Articole recomandate

Cat rezista coronavirusul in lift Cat rezista coronavirusul in lift
Liftul poate fi un loc periculos de raspandire a coronavirusului. Virusul poate rezista in aceasta incapere pana la o jumatate de ora daca usile sunt inchise, a aratat un experiment realizat de expertii de la Universitatea din Amsterdam. In urma testului a rezultat ca particulele infectate rezista
Macesele, beneficii uimitoare pentru sanatate Macesele, beneficii uimitoare pentru sanatate
Macesele au numeroase beneficii pentru sanatate. Pulpa si semintele acestui fruct contin foarte multi nutrienti si vitamine precum A, B1, B2, B5, C, E, P, K, dar și minerale sau antioxidanți. Culoarea rosie a maceselor este data de pigmentii carotenoizi numiți licopen și
Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre