Skip to article

Avem dezordinea in gene!

Avem dezordinea in gene!
Oamenii care strang lucruri si le depoziteaza apoi in casa, creand un mediu dezordonat si aglomerat, pot da vina pe mostenirea genetica pentru problema lor, potrivit unui studiu britanic.

Cercetatorii de la King's College din Londra au efectuat doua studii in paralel si au descoperit ca predispozitia genetica explica in mare parte acumularea compulsiva de bunuri - o boala mintala care se manifesta prin dorinta bolnavilor de a strange lucruri considerare in mod normal nefolositoare, cum sunt ziarele vechi sau junk mail-urile.

Din cei peste 5000 gemeni studiati, 2% au prezentat simptome ale acumularii compulsive de bunuri, iar genele lor au explicat pe jumatate boala.

Cercetatorii spun ca se stia de multa vreme ca aceasta boala se transmite in familie, insa pana acum nu era clar daca erau de vina genele sau ceva din mediul de viata al acelor oameni, ca de exemplu educatia data de parinti.

Studiul, publicat in American Journal of Psychiatry, a inclus atat gemeni identici, cat si fraternali. Gemenii identici au acelasi ADN, in timp ce fraternalii impartasesc doar jumatate din gene, practic similari cu fratii care nu sunt gemeni.

Daca genele reprezinta cel mai important factor, mai important ca mediul de viata pentru aceasta boala, atunci gemenii identici ar trebui sa fie mai afectati de aceasta tulburare compulsiva decat gemenii fraternali.

Cercetatorii au descoperit in randul gemenilor identici de sex feminin ca ori de cate ori unul dintre ei arata simptome ale acumularii compulsive, si celalalt se manifesta in 52% din timp. La gemenii fraternali, acest lucru se intampla in doar 27% din cazuri.

Alte studii au mai aratat ca multi oameni cu probleme de acumulare compulsiva au un istoric de evenimente traumatice, printre care abuz sexual sau pierderea unei fiinte dragi.

Astfel, cercetatorii subliniaza faptul ca genele sunt importante, dar ca probabil si evenimentele vietii au un rol declansator in aceasta problema.

Antidepresivele reprezinta in acest moment optiunea de tratament pentru aceasta boala psihica, insa succesul medicatiei este din pacate limitat.

Articole recomandate

Oamenii de stiinta au reusit sa faca soareci paralizati sa mearga din nou Oamenii de stiinta au reusit sa faca soareci paralizati sa mearga din nou
Oamenii de stiinta din Germania au reusit sa faca soareci paralizati sa mearga din nou. Paralizia acestora animale a fost cauzata de leziuni ale coloanei vertebrale.  Cercetatorii nemti au reusit sa restabileasca o legatura neuronala care era pana acum considerata ireparabila. Tratamentul s-a
Cum sa te bucuri de un somn odihnitor Cum sa te bucuri de un somn odihnitor
Un somn bun in timpul noptii este la fel de important ca exercitiile fizice regulate si o dieta sanatoasa. Studiile au aratat ca o calitate slaba a somnului are efecte negative imediate asupra hormonilor si functiilor cerebrale. Mai mult decat atat, poate fi cauza cresterii in greutate si a
Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri