Skip to article

Caderea nervoasa: cum o recunosti si cat de grava este

Caderea nervoasa: cum o recunosti si cat de grava este
Caderea nervoasa este o boala temporara, dar acuta, care da peste cap activitatile si starea psihica a unei persoane. Este bine sa stii ca o cadere nervoasa defineste un spectru larg de tulbururari psihice, insa medicii nu folosesc acest termen pentru diagnostic. De obicei, caderea nervoasa este asociata cu depresia si anxietatea.

Orice persoana care traieste intr-un stres continuu este predispusa la o cadere nervoasa.

In momentul in care acea persoana se simte singura, neajutorata si neputincioasa in fata problemelor, tinde sa capete o stare de nervozitate care o face sa se comporte anormal, sa fie agitata si sa aiba in permanenta o stare de neliniste.

Manifestarile caderii nervoase

Caderea nersoasa se manifesta diferit de la individ la individ si poate degenera din alte afectiuni pe fond nervos. Caderea nervoasa poate afecta viata personala si profesionala a unei persoane.

Schimbari bruste de dispozitie

Schimbarile bruste de dispozitie pot semnala o tulburare bipolara si de aici o cadere nervoasa. Unele persoane au initial o stare euforica, se simt implinite si fericite, dupa care isi amintesc de problemele de la serviciu sau de cele de acasa si isi schimba comportamentul. Devin nervoase, agitate si aproape ca nu te mai poti intelege cu ele.

Anxietatea

Anxietatea poate si ea sa degenereze intr-o cadere nervoasa. Expertii spun ca aproximativ 25% din populatie sufera de anxietate, adica de o stare permanenta de neliniste si o frica nejustificata fata de diverse lucruri, fie ele palpabile (insecte), fie ele abstracte (frica de a tine un discurs).

Tremuratul, ameteala, tensiunea ridicata, muschii incordati, maxilarul inclestat sau transpiratia excesiva in palme pot fi semnele unei caderi nervoase.

Atacuri de panica

Atacurile de panica sunt o alta manifestare a caderii nervoase. Acestea apar ca o frica intensa si brusca. Unele persoane au sentimentul ca pierd controlul asupra lucrurilor, respira greu si se tem sa nu isi provoace singure rau.

Depresia

Caderea nervoasa se poate manifesta si sub forma de depresie. O persoana depresiva are adesea ganduri de suicid, de automutilare, nu mai are chef de viata si isi pierde orice speranta ca problemele se vor rezolva.

Schimbarile in stilul de viata

Schimbarile nejustificate in stilul de viata al unei persoane pot semnala o cadere nervoasa. Persoana respectiva slabeste sau se ingrasa intr-un timp scurt, nu se mai ingrijeste corespunzator, nu doarme bine, este obosita si nervoasa. Orice persoana care prezinta astfel de schimbari are nevoie de o perioada de repaus, meditatie si recuperare.

Cat de grava este caderea nervoasa

Gravitatea unei caderi nervoase este diferita de la individ la individ, in functie de manifestarile ei. Orice lucru poate declansa o stare si mai acuta de nervozitate si neliniste, de aceea ar trebui luate masuri de la primele manifestari ciudate. Cu ajutor specializat, sansele ca o persoana sa-si trateze caderea nervoasa sunt mari. Acest lucru inseamna ca persoana respectiva poate reveni la un stil de viata normal si isi poate recapata viziunea pozitiva asupra lucrurilor.

Este important sa se caute ajutor specializat in primele faze ale caderii nervoase, cand tratamentul este mai usor. Medicul va sti cel mai bine ce fel de tratament trebuie urmat pentru vindecarea pacientului.

Autor: Laura Galan

Articole recomandate

Cum iti dai seama ca esti infectat cu virusul West Nile. Medicul Virgil Musta a explicat simptomele Cum iti dai seama ca esti infectat cu virusul West Nile. Medicul Virgil Musta a explicat simptomele
Autoritatile au anuntat clar ca in Capitala exista tantari purtatori ai virusului West Nile. Pentru ca foarte multe persoane sunt deja in panica, medicul Virgil Musta, seful sectiei de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, a explicat care sunt simptomele ce pot aparea in urma infectiei cu
Ce nu stiai despre stomatologie si merita sa stii Ce nu stiai despre stomatologie si merita sa stii
Medicii stomatologi practica una dintre cele mai vechi specializari medicale din lume. In Italia este expus un dinte care a fost curatat partial cu un instrument de silex, ce dateaza de peste 14.000 de ani si care este considerat ca fiind cea mai veche lucrare stomatologica cunoscuta, in timp ce
Medicul Virgil Musta, avertisment. Ce trebuie sa faci imediat daca esti muscat de o capusa Medicul Virgil Musta, avertisment. Ce trebuie sa faci imediat daca esti muscat de o capusa
Medicul Virgul Musta atrage atentia ca in ultimele saptamani au ajuns la spital foarte multe persoane muscate de capuse. Seful sectiei de Boli Infectioase din Timisoara avertizeaza ca acestea sunt foarte periculoase si a explicat ce trebuie sa faci imediat ce ai fost muscat de o capusa. 
8 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre alimentatia fara gluten 8 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre alimentatia fara gluten
Cu toate că doar 1% din populaţia globului suferă de boala celiacă, se pare că aproape 30% dintre oameni încearcă să evite glutenul. Dacă la început erau disponibile puţine alimente şi produse fără gluten, şi mai puţine
Spirulina, ajutorul perfect pentru intarirea imunitatii Spirulina, ajutorul perfect pentru intarirea imunitatii
In ce forma poate fi gasita spirulina? Sanatatea este unul dintre cele mai importante aspecte din viata unui om, motiv pentru care trebuie avut tot timpul in vedere. Din fericire, in ultima perioada, oamenii sunt tot mai preocupati de acest aspect, incercand sa aiba o viata activa si sa consume