Skip to article

Ceasul biologic al femeilor, mai avansat decat cel al barbatilor

Barbatii se culca mai tarziu, femeile sufera de insomnii: noile studii confirma ca aceste diferente intre sexe au o baza stiintifica.

Se pare ca ceasul biologic al femeilor ar fi mai avansat decat cel al barbatilor.


Sincronizat la o zi de 24 ore si definit prin alternanta zilei cu noaptea, ceasul biologic circadian este indispensabil pentru viata oricarui organism viu.

Numeroase functii sunt controlate, direct sau indirect, de acest sistem: ciclul veghe - somn, sistemele cardiovascular, digestiv si imunitar, dar si secretiile hormonale sau performantele cognitive.

Viteza acestui ceas intern este reglata in creierele oamenilor intre orele 23:30 si 24:30. In fiecare zi, ceasul se corecteaza cu ajutorul ciclului lumina-intuneric.

Intr-un laborator american (Harvard Med School, Boston, USA), cercetatorii au masurat lungimea ciclului ceasului biologic in cazul a 52 femei si 105 barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 74 ani. Participantii la studiu au fost observati intre 2 si 6 saptamani, intr-un mediu special, in absenta informatiilor temporale, pentru a determina viteza ciclului ceasului lor intern.

Rezultatele studiului au aratat ca:

Durata medie a ciclului circadian este usor superioara fata de 24 ore la barbati si femei, indiferent de varsta.

Ceasul biologic circadian al femeilor este mai rapid decat cel al barbatilor: durata ciclului circadian al femeilor este, in medie, cu 6 minute mai scurta fata de cea a barbatilor.

Femeile au de 2.5 ori mai multe sanse decat barbatii sa aiba un ritm circadian mai mic de 24 ore. Asta inseamna ca, in cazul acestora, ziua definita de ceasul biologic se termina inainte de scurgerea celor 24 ore. Acest decalaj necesita o recalibrare a ceasului in fiecare zi.

Acest rezultat ar putea explica de ce femeile se trezesc in medie mai devreme. Daca recalibrarea nu se realizeaza, ceasul biologic al femeilor o ia inainte in fiecare zi, iar ele simt nevoia sa se culce si sa se trezeasca mai devreme decat in ziua precedenta.

Insa in viata de zi cu zi, femeile se culca mai tarziu decat le recomanda ceasul lor biologic, insa acesta suna tot devreme. Aceasta desincronizare intre ora biologica si ora reala de culcare duce la o scadere a duratei de somn si dificultati de adormire. Aceasta ar fi o explicatie pentru prevalenta mult mai mare a insomniei in cazul femeilor.

Descoperirea ar putea avea implicatii terapeutice. Cunoasterea acestei diferente intre barbati si femei permite adaptarea strategiilor terapeutice (fototerapie, melatonina) folosite in prezent pentru tratarea tulburarilor de ritm biologic si de somn. De exemplu, se poate modifica ora de administrare si doza in functie de sex.

Autor: Nuage

Articole recomandate

5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020 5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020
Între deadline-uri strânse la serviciu și ședințe cu părinții, încercarea de a găti sănătos pentru familie și toate celelalte sarcini pe care ni le asumăm ca femei, uităm adesea de noi și de sănătatea noastră.
Cum se transmite, de fapt, coronavirusul Cum se transmite, de fapt, coronavirusul
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a facut noi precizari despre modul in care se transmite coronavirusul.  Noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de
Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de
10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord 10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord
Bolile de inima continua sa fie principala cauza de deces atat la barbati, cat si la femei in intreaga lumea. Semnele unui atac de cord pot fi transmise de corp cu mult timp inainte ca acesta sa se produca. Indentificarea acestor semne si intervenirea precoce poate face diferenta intre viata si