Skip to article

Cum alegi un terapeut bun

Cum alegi un terapeut bun
Daca tocmai ai trecut printr-un eveniment traumatic - moartea cuiva drag, pierderea jobului, despartirea de iubit - te afli intr-un punct de tranzitie si ai nevoie de un profesionist de incredere care te poate asculta si care te poate ajuta sa-ti tii in frau sentimentele.

Iata cateva sfaturi pentru a te ajuta sa gasesti terapeutul, psihologul sau psihiatrul potrivit.

Daca ai o asigurare de sanatate, afla daca aceasta acopera si problemele ce tin de sanatatea mentala. Daca da, afla ce fel de tratament asigura si cate sendinte.

Intreaba daca trebuie intai sa vezi un doctor pentru o trimitere.

Verifica acreditarea terapeutului ales

Verifica daca terapeutul are licenta si aviz de libera practica sau, daca face practica supervizata, cine il supervizeaza. Pentru mai multe informatii, consulta site-ul Asociatiei Psihologilor din Romania.

Fa-ti o programare. La prima consultatie roaga terapeutul sa-ti explice orientarea teoretica predominanta si discutati metodele favorite. Vorbiti deschis despre orice probleme ai putea avea si felul in care acestea iti afecteaza capacitatea de a munci, a dormi, a manca, a te concentra, a relationa cu familia si asa mai departe. Stabilirea unui raport bun este esential pentru o terapie eficienta. Roaga terapeutul sau consilierul sa-ti explice tratamentul propus.

Cum alegi un terapeut bun

Asigura-te ca terapeutul sau consilierul pe care il alegi este membru al Consiliului Psihologilor. Orice persoana care vrea sa profeseze dupa terminarea facultatii si a unui masterat trebuie sa se inscrie in Consiliul Psihologilor cu o anumita specializare. Verifica pentru a te asigura ca specializarea pe care el sustine ca o are este aceeasi cu cea acreditata de Consiliul Psihologilor.

Psihoterapeut, psiholog sau consilier

In cazul psihoterapeutilor asigura-te ca este licentiat inainte de a plati o sesiune. Pana la urma, oricine poate pretinde ca este unul, insa Asociatia Psihologilor cere anumite certificari inainte de a putea lua numele de psihoterapeuti. Altfel se pot intitula doar psihologi sau consilieri. Si ultimul lucru pe care il cauti in reatia terapeut-pacient este minciuna sau inselarea increderii.

Eticheta de consilier este destul de evaziva. Adesea au diploma de master, sau de finalizare a unui curs de formare continua, pot trata probleme precum abuzul de substante, crize pe termen scurt si tulburari legate de stres, dar nu sunt pregatiti pentru a se ocupa de probleme mai serioase.

Psihologii clinici sunt specializati in testare si diagnosticare a problemelor mentale. Sunt profesionisti licentiati, in general cu un doctorat sau o diploma de masterat plus cel putin 2 ani de experienta clinica supervizata si pregatire specializata avansata.

In functie de problema pe care o ai, ca treci printr-un episod depresiv major sau pur si simplu simti nevoia sa vorbesti cu cineva, poti alege intre un psihoteraput , un psiholog sau un consilier.

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un