Skip to article

De ce multitasking-ul poate dauna sanatatii?

Citesti acest articol in timp ce tastezi mesaje pe telefonul mobil , iti notezi ceva in agenda sau butonezi telecomanda televizorului?

Nu te felicita. Chiar daca majoritatea persoanelor cred ca aparatele tehnologice ii fac mai ageri, mai concentrati sau mai eficienti, aceasta conceptie este eronata.


De fapt, creierul uman nu este conceput pentru a performa mai mult de doua activitati in mod simultan. Activitati simultane precum mersul si mestecarea unei gume, alte activitati precum sofatul si vorbitul la telefonul mobil sunt mai greu de realizat in acelasi timp.

Cercetatorii sunt de parere ca mai multe activitati realizate in mod simultan te vor incetini, indiferent de ceea ce faci. Persoanele "multitasking" sunt mai putin eficiente, pentru ca au nevoie de mai mult timp pentru a realiza anumite activitati, in special atunci cand acestea sunt mai complexe.

Activitatile desfasurate simultan pot produce numeroase intreruperi, care incetinesc treaba. Astfel de intruruperi fac parte din ce in ce mai des din rutina zilnica. Aceste intreruperi sunt cauzate de telefoanele mobile sau calculatoare si ne pot afecta in mod serios atentia si concentrarea.

Persoanele care realizeaza activitati multitasking intampina mai multe probleme atunci cand trebuie sa filtreze informatiile relevante, fiind mult mai neatenti. Acestia au probleme de concentrare si au mai multe dificultati atunci cand trec de la o activitate la alta.

Problematic la orice varsta

Multitasking-ul este problematic la orice varsta, insa afecteaza in special creierul persoanelor in varsta. Persoanele in varsta reactioneaza mai greu la schimbarea sarcinilor, iar intreruperile au un impact mult mai mare asupra acestei categorii de varsta. De asemenea, persoanele in varsta intampina dificultati atunci cand trebuie sa retina anumite informatii pentru perioade scurte de timp.

Tinerii care au crescut cu telefoane mobile, calculatoare personale si alte aparate tehnologice sunt adeptii activitatilor multitasking. Cu toate acestea, cercetatori sunt de parere ca tinerii nu pot realiza bine mai mult de o activitate.

Adolescentii si tinerii petrec in medie 7 ore pe zi la calculator, telefonul mobil sau televizor. Acestia sunt expusi astfel informatiilor media o mare parte din zi. Tinerii din zilele noastre sunt mult mai creativi si energici, astfel ca indeplinirea unor sarcini multitasking reprezinta o provocare pe care o indeplinesc cu brio.

Totusi, tinerii sunt mult mai stresati decat persoanele in varsta. Copiii si adolescentii dorm mai putine ore pe noapte, lipsa somnului fiind astfel un factor cauzator de stres. Pentru adolescenti este foarte tentant sa petreaca cat mai multe ore in fata calculatorului sau a televizorului.

Cercetatorii sunt de parere ca activitatile multitasking, realizate pe o perioada indelungata de timp pot duce la stres cronic.

De asemenea, atunci cand incerci sa inveti in timp ce faci altceva, acest proces transmite informatii catre o parte gresita a creierului. Informatiile gresite merg catre striatum, o parte a creierului implicata in invatatea de noi lucruri. De aici insa informatiile sunt insa mai greu de procesat.

Cercetatorii sunt de parere ca oamenii nu au fost conceputi sa actioneze multitasking. Ei au fost conceputi sa se concentreze.

Autor: Mihaela Rotaru

Articole recomandate

8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de
10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord 10 semne pe care le transmite corpul inaintea unui atac de cord
Bolile de inima continua sa fie principala cauza de deces atat la barbati, cat si la femei in intreaga lumea. Semnele unui atac de cord pot fi transmise de corp cu mult timp inainte ca acesta sa se produca. Indentificarea acestor semne si intervenirea precoce poate face diferenta intre viata si
Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient Efectele devastatoare ale privarii de somn. Ce se intampla in creier cand nu dormi suficient
Atunci cand nu dormi nu doar tu ai de suferit ci si pielea ta, job-ul tau, precum si relatia ta. De ce? Iata ce efecte devastatoare are privarea de somn. Anatomia somnului Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte. Nu doar
Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik
Ne petrecem aproape o treime din viata dormind, iar calitatea somnului ne influenteaza starea de bine si sanatatea. Cercetarile au demonstrat ca un somn insuficient poate avea efecte negative nu doar pe termen scurt, cand poate cauza instabilitate emotionala si cresterea nivelului anxietatii, ci si
Pietrele la rinichi: cum pot fi prevenite Pietrele la rinichi: cum pot fi prevenite
Pietrele la rinichi sunt o afectiune foarte frecventa. Sunt bucati solide de materiale multiple care se formeaza in rinichii nostri din cauza mineralelor din urina. Acestea apar de obicei din cauza consumului redus de apa si depunerea de minerale in interiorul rinichilor.  Corpul genereaza