Skip to article

Depresia: boala adultului nefericit

Depresia: boala adultului nefericit
Nevrotica, psihotica sau mascata, depresia corespunde intotdeauna unei stari profunde de nemultumire, care se exprima in diverse moduri.

Ce este depresia?

Depresia este o boala psiho-somatica care apare din cauza dereglarii echilibrului emotional. Femeile sunt de doua ori mai atinse de boala decat barbatii.

Exista mai multe tipuri de depresie. Afectiunea nevrotica este de intensitate moderata spre deosebire de depresia psihotica (tulburari maniaco-depresive, de exemplu) care induc pierderea contactului cu realitatea. In unele cazuri se vorbeste despre depresie recurenta, atunci cand boala apare la intervale regulate.

Depresia este o veritabila boala si nu o simpla slabiciune sau o scuza. Este vorba despre o problema medicala reala, ce poate duce la complicatii grave.

Cauze

Nu se poate stabili cu exactitate o cauza a depresiei. Se observa insa multipli factori care favorizeaza sau declanseaza o depresie :

Un traumatism emotional precoce (divortul parintilor, decesul unei rude apropiate) poate duce la o predispozitie.

Stresul poate predispune sau poate sa grabeasca aparitia depresiei.

Un soc emotional in cele 6-12 luni care preced primele simptome depresive.

Alcoolismul: la barbati, acesta poate constitui un element declansator al depresiei, in timp ce la femei alcoolismul va fi o consecinta a depresiei.

Diverse medicamente pot declansa aparitia bolii: corticoterapia, tratamente ce intervin asupra sistemului imunitar, hipertensive.

Anumite boli, cum ar fi scleroza in placi sau poliartirita reumatoida, favorizeaza depresia.

Bolile hormonale sau endocrine constituie un alt factor declansator.

Este dovedit ca nu exista o gena a depresiei. Totusi, ar putea exista un teren ereditar favorabil.

Simptome

Ele sunt multiple si pot varia de la o persoana la alta. Printre simptomele care trebuie sa te ingrijoreze se numara:

Depresia: boala adultului nefericit

Tristete profunda , comparabila cu ceea a unei persoane care este in doliu: senzatie de gol, lipsa interesului pentru orice. Aceasta tristete este, in 80% din cazuri, asociata cu idei suicidare.

Anxietate, senzatie de tensiune interioara, de pericol iminent. Anxietatea se transforma in angoasa atunci cand simptomele somatice se asociaza cu frica, aparand palpitatii si transpiratii.

Greutate de a ramane concentrat.

Tulburari de somn (hipersomnie sau insomnie).

Oboseala generala care duce la un sentiment de paralizie a gandului si a fizicului: orice lucru necesita un efort incomensurabil.

Preocupare pentru sine, respingerea celorlalti si mai ales a persoanelor apropiate.

Complicatii posibile

1. Riscul cel mai important este tentativa de suicid. 5-10% dintre subiectii depresivi mor prin sinucidere daca nu sunt ingrijiti atent. Riscul este cu atat mai important cu cat persoana are antecedente familiale sau personale, este de sex masculin si este trecuta de 60 de ani.

2. Abuzul de substante toxice.

3. Cronicizarea depresiei.

4. Tulburari de comportament alimentar (anorexie, bulimie).

5. Tulburari sociale (pierderea locului de munca, ruptura vietii sociale).

Tratamente

Psihoterapie
Antidepresive
Terapia electroconvulsivanta: tratament prin stimulare electrica, folosit in cazurile extreme.

Articole recomandate

Telemedicina / Teledermatologia Telemedicina / Teledermatologia
Ce este telemedicina? Telemedicina este o ramură a medicinei care permite profesioniștilor din sistemul medical să evalueze, diagnosticheze și să trateze pacienții de la distanță, prin intermediul tehnologiei de telecomunicație (calculator, telefon,
ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii ANPC: Atentie la ciresele toxice! Pot afecta ficatul si rinichii
Ciresele sunt vedetele acestui sezon. Preturile lor sunt destul de piperate, asadar trebuie sa acordam o mare atentie atunci cand le cumparam. ANPC avertizeaza ca pe piata se comercializeaza cirese toxice, care ne pot afecta sanatatea. Pe piata din Romania au ajuns cirese din Turcia tratate cu
Infectia urinara: 4 remedii naturale cu efect rapid Infectia urinara: 4 remedii naturale cu efect rapid
Remediile naturale sunt o optiune buna pentru a completa tratamentul medical al infectiei urinare si recuperarea rapida. Acestea ajuta la consolidarea sistemului imunitar si la cresterea productiei de urina, eliminand bacteriile care provoaca infectia. Cu toate acestea, aceste remedii la domiciliu
5 gene periculoase pe care le putem mosteni de la parinti 5 gene periculoase pe care le putem mosteni de la parinti
Parintii transmit copiilor genele lor. Aproape toate trasaturile noastre fizice si psihice sunt transmise prin gene de la parinti. Nu intotdeauna mostenim insa doar gene bune. Din pacate, parintii ne pot lasa mostenire si gene periculoase, care pot duce la boli grave sau afectiuni psihice. Gena
Helicobacter pylori: dieta care atenueaza durerile Helicobacter pylori: dieta care atenueaza durerile
Helicobacter pylori (H. pylori) este un tip de bacterii. Acesti germeni pot intra in corpul tau si pot trai in tractul digestiv. Dupa multi ani, ele pot provoca afectiuni, numite ulcere, in mucoasa stomacului sau in partea superioara a intestinului subtire. La unele persoane, o infectie poate duce