Luna decembrie este asociata in mintea tuturor cu sarbatorile de iarna - Craciunul, cadourile, casele decorate, copiii imbujorati de fericirea implinirii dorintelor, masa plina de bunatati.
Nimic din cele de mai sus nu pare a fi asociat firesc cu tristetea, indoiala, depresia. Si totusi, un numar din ce in ce mai mare de oameni se simt coplesiti de apropierea Craciunului.
Cum se explica faptul ca tocmai aceasta luna a anului, menita sa aduca atata bucurie, surprize, petreceri si jovialitate pe toate planurile, este cea care aduce cu sine si depresia?
Craciunul vine cu asteptari atat din partea noastra, cat si din partea celor din jur
"In nebunia pregatirilor, uitam deseori cat de multe si de mari sunt asteptarile legate de ceea ce se va intampla in perioada festiva, atat ale noastre, cat si ale celor dragi. Cadouri pentru copii, familie, prieteni, pentru fiecare ceea ce isi doresc cu adevarat (chiar daca simbolic), daca s-ar putea, nu doar ceva frumos impachetat sub bradul de Craciun", spune doctorul Simona Radu-Rauta, medic primar psihiatrie.
"Uitam ca timpul si banii fiecaruia sunt limitati, incercam sa facem mai mult, mai frumos, mai deosebit. Dar toate acestea inseamna stress, timp, oboseala. Mai mult, chiar si momentele de fericire sunt percepute la nivel subiectiv tot ca evenimente stresante", este de parere doctorul Simona Radu-Rauta, medic primar psihiatrie.
Pentru cei singuri in aceasta periaoda, toate pregatirile intentionate unei reuniri in familie agraveaza starea de singuratate si izolare.
Fie ca suntem constienti sau nu, de Craciun ne pregatim sa ne revedem familia, sa petrecem "in familie" sau macar intre prieteni. Pentru cei singuri, in varsta, sau care au avut pierderi in familie (fie recente, fie in aceasta perioada a anului, dar in trecut), pentru cei recent divortati, ca si pentru cei care au pierdut un copil - sentimentul izolarii precum si cel al absentei este accentuat.
Bucuria celorlati nu are efectul de remontare, ci mai degraba agraveaza senzatia de singuratate sau de ireparabil. Efortul pe care il facem de a nu ii intrista si pe ceilalti sau de a nu atrage atentia asupra starii noastre nu face decat sa agraveze situatia, ceea ce poate conduce chiar la depresie.
Cum recunoastem depresia din preajma sarbatorilor Craciunului?
"Depresia de sarbatori poate imbraca forme variate. Cel mai adesea nu o recunoastem ca atare. Resimtim mai degraba un grad crescut de oboseala, o dificultate in a ne trezi dimineata, amanam cumpararea cadourilor, desi Craciunul se apropie cu pasi repezi, devenim brusc mai iritabili, ne "sare tandara" mai usor sau fara motiv, ne simtim deconectati de la ceea ce se intampla in jurul nostru. Unele dintre aceste manifestari apar chiar si fata de copiii nostri", spune doctorul Simona Radu-Rauta, medic primar psihiatrie.
Toate cele descrise mai sus sunt semnale ca o forma mai usoara sau mai grava de depresie s-a instalat deja.
Ce putem face?
Vestea buna este ca majoritatea cazurilor de depresie ivite in aceasta perioada nu reprezinta forme grave. De multe ori este suficienta o mai buna organizare a timpului si a resurselor financiare, o mai buna evaluare a resurselor proprii si o trasare mai realista a asteptarilor legate de sine si de ceilalti.
"Cazurile de depresie usoara pot fi tratate prin cateva sedinte de consiliere, acestea avand rolul de ajuta persoana in stabilirea unei liste de prioritati si posibilitati. Formele mei grave de depresie necesita insa atentia corespunzatoare. O evaluare psihiatrica si/sau un tratament corespunzator medicamentos sau doar psihoterapeutic pot ameliora starea depresiva si pot preveni evolutia ei spre forme mai grave", potrivit Simonei Radu-Rauta, medic primar psihiatrie & Director medical al Centrului de tratare a depresiei "Bellanima"
Cel mai important aspect este, de fapt, constientizarea ca aceasta perioada NU ESTE neaparat una de mare bucurie pentru toti si ca presiunea acestei bucurii este greu de tolerat pentru multi dintre noi.
Material realizat cu ajutorul Simonei Radu-Rauta, Medic primar psihiatrie & Director medical al Centrului de tratare a depresiei "Bellanima".
www.bellanima.ro