Skip to article

Depresia face anual 800.000 de victime in lume

Depresia face anual 800.000 de victime in lume
In prezent, depresia este cea mai frecventa afectiune mentala, afectand atat barbaEAii, cat si femeile, copiii, adolescentii, adultii si batranii, fara sa tina cont de credinta, cultura, rasa sau nivel economic.

In Romania, din procentul de 20 % de oameni care sufera de tulburari psihice, jumatate sunt depresivi. Depresia este mai frecventa decat diabetul la noi in tara, conform unui studiu al Ligii Romane de Sanatate Mintala.


La nivel mondial exista intre 120-200 de milioane de persoane care sufera de aceasta boala, ceea ce reprezinta aproximativ 3% din populatia de pe glob, conform estimarilor Organizatiei Mondiale a SanatAAtii (OMS).

Depresia, una dintre cauzele suicidului

Sinuciderea, catalogata ca act de curaj, lasitate, slabiciune, pacat capital sau nebunie, este un fenomen extrem de complex, influentat atat de factori psihologici, biologici cat si sociali. Depresia este catalogata drept a treia cauza de sinucidere in randul persoanelor de orice varsta.

Depresia impiedica persoana sa mai simta succesul, bucuria sau relaxarea. Individul devine excesiv de exigent cu sine si ajunge sa se autoanalizeze cu multa severitate, ajungand pana la intransigenta. Specifice A®n cazul depresiei, pe lA¢ngAA sentimentele de inutilitate si culpabilitate, sunt gandurile irationale care amplifica suferinta si imping catre suicid. Tot ce este negativ sau mai dificil in viata individului este amplificat, in comparatie cu tot ceea ce este bun. In aceste conditii, individul nu mai poate gandi pentru el A®nsusi, depresia fiind cea care preia controlul si aA€AzgandesteaA€At pentru el.

Depresia face anual 800.000 de victime in lumeAlti factori care determina sucidul

Printre cauzele care determinAA suicidul, altele decat depresia, medicul specialist psihiatru Gabriel Diaconu enumera cauzele de natura genetica: aA€AzGenetica psihiatrica a suicidului este un fapt, care a inceput, inca din anii 80 cu o lucrare a lui Mary Asprey, care demonstra o concentratie mai scazuta a unui metabolit in lichidul cefalorahidian a celor morti prin suicid versus cei morti prin alte cauze si a continuat prin studii care in prezent sunt absolut fantastice, despre cum difera creierul unui suicidar de creierul unei persoane cu, sa zicem exact aceeasi boalAA psihica, dar care a murit de alte cauzeaA€At.

Evenimentele din primii ani de viata ai unui individ reprezintAA un alt factor care poate cauza o oarecare A®nclinaA£ie spre suicid. Traumele fizice, psihice sau sexuale pe care le resimt multe persoane, in special femeile si copiii, sau conditiile socio-economice adverse pot fi o sursa a acestui tip de comportament.

aA€AtIn Romania fiecare a doua femeie sufera de violenta domestica, fiecare a treia femeie sufera de agresiune sexuala si fiecare al patrulea copil sufera de una dintre cele douaaA€At, declara medicul specialist psihiatru Gabriel Diaconu.

Comportamentul suicidar este determinat si de lipsa de informatii existente in mass-media cu privire la cauzele, efectele si implicatiile lui, dupa cum sustine Gabriel Diaconu: aA€AzEste nevoie de o mai buna informare a populatiei cu privire la aceastAA problema, pentru ca aceasta sa constientizeze ca suicidul este o boala propriu-zisAA, care netratata la timp, poate cauza gesturi ireversibileaA€At.

Depresia face anual 800.000 de victime in lumeCe putem face sa prevenim aparitia depresiei sau chiar a suicidului?

Depresia nu trebuie confundata cu o dispozitie proasta pasagera. Tratamentul pentru depresie consta in terapie psihologica si antidepresive ori o combinatie intre cele doua. Alegerea tratamentului depinde de diagnosticul pacientului si de gravitatea simptomelor.

Anual, tari din intreaga lume, intreprind activitati si campanii de preventie a suicidului ori a depresiei. In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost infiintata recent, special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade.

Pe 10 septembire, de Ziua Mondiala de Preventie a Suicidului, platforma www.depresiv.ro a organizat evenimentul aA€AzSustine lupta pentru VIATAaA€At, care a avut ca scop tragerea unui semnal de alarma asupra nevoii de a constientiza ca suicidul a devenit o problema de sanatate publica care nu mai poate fi tratata cu indiferenta.

In prima parte a evenimentului, invitatii, dr. psihiatru Gabriel Diaconu, Silvia Dumitrescu si Florentina Opris s-au alaturat acestei cauze si au impartasit publicului din experienta lor profesionala si personala.

In cea de-a doua parte, toti cei prezenti au lansat sute de baloane pe fundalul Bolero-ului lui Ravel, in semn de speranta si solidaritate. De asemenea, patru panouri au fost umplute cu mesaje de incurajare sau sfaturi venite din partea publicul participant si postate apoi pe site-ul www.depresiv.ro.

Articole recomandate

Cum sa te bucuri de un somn odihnitor Cum sa te bucuri de un somn odihnitor
Un somn bun in timpul noptii este la fel de important ca exercitiile fizice regulate si o dieta sanatoasa. Studiile au aratat ca o calitate slaba a somnului are efecte negative imediate asupra hormonilor si functiilor cerebrale. Mai mult decat atat, poate fi cauza cresterii in greutate si a
Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza? Stiti care este diferenta dintre premenopauza si perimenopauza?
Menopauza este un fenomen natural, pe care multe femei îl traversează cu dificultate și care ridică multe întrebări. Trebuie reținut că menopauza, momentul instalării menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauză și
Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire Studiu: Peste trei sferturi dintre pacientii cu COVID-19 prezinta cel putin un simptom activ la sase luni dupa imbolnavire
Un nou studiu publicat in revista medicală si realizat de savantii chinezi arata ca pacientii cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea
Au aparut primele cazuri de gripa in Romania Au aparut primele cazuri de gripa in Romania
In saptamana 28 decembrie - 3 ianuarie au fost confirmate in tara 15 cazuri de gripa, a anuntat, vineri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Anul trecut in aceeasi perioada erau 500 de cazuri de grippa.La nivel național, numărul total de cazuri
Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul Infectia cu coronavirus poate sa apara si dupa vaccinare. Cum explica epidemiologii fenomenul
Dupa vaccinare exista posibilitatea infectarii cu noul coronavirus, sustin medicii epidemiologi. Imunizarea ajuta insa organismul sa lupte cu boala. Astfel, persoanele vaccinate vor suferi o forma mai usoara de Covid-19.  Vaccinul impotriva infectiei cu noul coronavirus ofera imunitate la un