Skip to article

Depresia pe varste

Depresia pe varste
Depresia poate imbraca diverse forme potrivit varstei si sexului. Cum se manifesta ea la copii, adolescenti, femei sau persoanele in varsta?

Depresia copilului

Depresia copilului este in general mai "zgomotoasa" decat la adulti, in sensul ca este foarte vizibila datorita modificarilor comportamentale.

Dificultati scolare, faze de agitatie, iritabilitate, crize de furie, izolare, acestea sunt adesea motivele pentru care copilul ajunge in cabinetele de psihologie.

Depresia adolescentului

Adolescenta este o perioada de tranzitie, marcata de sentimentul de esec, regret si deziluzie. Adolescentul trebuie sa renunte la visele din copilarie si sa se confrunte cu realitatea vietii adulte. De aceea starile depresive de severitate variabila sunt frecvente.

Depresia adolescentina poate trece total neobservata mai ales cand aceasta imbraca alte forme decat acelea intalnite la adult (devalorizare, pesimism). Ea se manifesta prin: conflict cu autoritatea (scolara, parentala), comportamente riscante (abuz de droguri, alcool), afectiuni psihosomatice, probleme de sexualitate... toate acestea pot masca o depresie reala .

Depresia pe varste


Depresia femeii

Exista de doua ori mai multe femei atinse de depresie decat barbati. Ca eventuale cauze, se pot identifica perioadele de modificare hormonala ca pubertatea, ciclul menstrual, sarcina (baby blues) si mai ales menopauza. Toate acestea actioneaza asupra dispozitiei femeii.

Menopauza este o etapa existentiala majora in timpul careia femeia trebuie sa accepte ca nu va mai avea copii. Acest fapt poate provoca bulversari psihologice profunde, ce pot fi compensate prin tratamente hormonale.

Depresia persoanei in varsta

Este greu de diagnosticat o depresie la persoanele in varsta. Modificarile comportamentale ca iritabilitatea, anxietatea, durerile corpului tin si de varsta inaintata. Preocuparea de sine, tristetea pot parea normale la aceasta varsta. Totusi, aceste simptome trebuie luate in serios si tratate.

Articole recomandate

Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,
Dupa cat timp te poti reinfecta cu coronavirus Dupa cat timp te poti reinfecta cu coronavirus
Specialistii fac cercetari pentru a afla la cat timp te poti reinfecta cu noul coronavirus, dupa vindecare. Cercetatorii au obtinut dupa lungi analize un raspuns.  Astfel, potrivit cercetarilor  reinfectarea cu COVID-19 e puțin probabil să se întâmple mai devreme de 6
Dureri menstruale. Cum le poti ameliora fara pastile Dureri menstruale. Cum le poti ameliora fara pastile
Dacă ești aici, înseamnă că te confrunți cu dureri menstruale și că te-ai săturat să iei prea multe pastile. 1. De ce ai dureri menstruale “În fiecare lună, la începutul ciclului menstrual, uterul începe
Care sunt avantajele gelurilor dezinfectante pentru maini? Care sunt avantajele gelurilor dezinfectante pentru maini?
Clantele usii, mainile murdare sau butoanele elevatorului: toate sunt considerate cele mai bune zone de reproducere pentru bacterii si virusi. Dezinfectantii pentru maini trebuie sa protejeze impotriva acestui lucru. Dezinfectarea chirurgicala a mainilor in spitale este o necesitate inainte de