Atunci cand ne simtim in contradictie cu propriile principii morale, nu ne simtim bine. Astfel, atunci cand intalnim o persoana care cerseste ne simtim rau, aceasta daca apreciem ca solidaritatea este un principiu moral important. Avem impresia ca nu suntem in acord cu lumea in care traim si ne simtim singuri.
Atentie la manipularile ascunse sub fatada principiilor morale
Persoanele manipulatoare vor activa aceasta parghie, aceasta dorinta de a trai in acord cu propriile principii, pentru a obtine ceea ce vor. Ele incearca sa te puna in situatia de a nu putea refuza ceva. "Ce faci in weekend-ul asta? Nimic special? Atunci, vino sa ma ajuti sa ma mut. Intotdeauna spui ca in lumea noastra egoista e important sa ne ajutam unii pe altii. Si tu trebuie sa fii serviabil..."
Aceasta persoana are, bineinteles, dreptul sa iti ceara ajutorul, dar ar trebui de asemenea sa te respecte. Ea are nevoie de ajutor, dar acest lucru nu ar trebui sa o impiedice sa iti respecte si nevoile tale. Poate vrei sa iti petreci timpul cu copiii si familia sau sa iti faci cumparaturile. Poate ai chef sa te lase in pace, oricum este doar o colega de servici pe care nu o apreciezi.
Manipularea se detecteaza prin sentimentul de jena pe care il genereaza

Acest mod de manipulare nu este usor de detectat instantaneu. Semnalul care ar trebui sa te alerteze este indispozitia pe care ti-o creeaza. Iti dai seama ca ai fost manipulata si nu esti fericita ca ai spus da. Iata de ce este interesant sa inveti regulile generale ale comunicarii si conversatiei si sa te intrebi ce rol joaca acestea intr-o manipulare.
Detaliul important este ca aceste principii generale nu sunt folosite de cineva pentru sine, ci pentru tine doar. Nu exista "noi trebuie sa-i ajutam pe ceilalti", nici chiar "eu trebuie sa-i ajut pe ceilalti", ci doar "tu trebuie sa-i ajuti pe ceilalti". Manipulatorul va aplica morala celorlalti, si tie in particular, insa niciodata lui insusi.
Iata cateva exemple: "trebuie sa te gandesti la ceilalti" inseamna, de fapt, ca "trebuie sa te gandesti la mine!. "Trebuie sa faci economii", da, dar mai ales ca sa-mi pot cumpara eu tot ce vreau. "Trebuie sa muncesti mai mult", deoarece acest lucru imi convine.
Esti in incurcatura deoarece daca spui nu, manipulatorul iti va spune ca nu esti serviabila, ca esti cheltuitoare si lenesa. Iar sentimentul ca nu esti in acord cu principiile tale morale nu este unul agreabil. Atunci, vei spune da pentru a ramane conforma cu imaginea pe care vrei s-o ai despre tine, dar tot nu te vei simti bine.
Intr-un final, manipulatorul egoist, care nu se gandeste decat la el, te va face sa crezi ca tu esti aceea egoista! De aceea se si numeste manipulare! Dar, daca iti dai seama la timp cu cel fel de persoana ai de-a face, vei reusi sa indepartezi acest fel de panza pe care o tese in jurul tau.