Skip to article

Luminoterapia contra depresiei de iarna

Luminoterapia contra depresiei de iarna
Frigul, ploaia, soarele sunt elemente ce te pot deprima. Luminoterapia este modul in care poti ramane in forma! Asadar, daca nu-ti permiti sa mergi in Bora-Bora, e timpul sa incerci aceasta terapie alternativa!

Lumina, un element esential al echilibrului nostru interior

Medicii sunt toti de acord ca lumina joaca un rol deloc neglijabil asupra fizicului si psihicului uman, actionand ca un adevarat factor regulator al organismului nostru. Lumina solara este cea care ne conditioneaza fazele de somn si de trezire, ritmul meselor, nivelele hormonale si multe altele. Asadar, daca acum ti-e mai greu sa te trezesti dimineata decat asta-vara, nu inseamna ca esti mai obosita, ci e din cauza soarelui care intarzie sa apara.

Avand in vedere ca multi dintre noi ne petrem ziua in birouri la lumina de neon, nu putem beneficia nici macar de putina lumina solara a iernii. Acest lucru provoaca scaderea energiei fizice, depresie sezoniera , tulburari de somn, scaderea libidoului.

Luminoterapia , o cura pentru starea de bine

Pentru a remedia aceste tulburari sezoniere s-a inventat luminoterapia. Gratie acestei cure de lumina, moralul este ridicat si vitalitatea este regasita. Sunt posibile doua tipuri de terapii, una de tip medical, care se poate face in spitale si doar pe baza de prescriptie medicala, si alta care se poate face in confortul propriei case, daca ai o lampa de luminoterapie.

Cum functioneaza?

Exista mai multe tipuri de lampi: lampi pentru perete, destul de voluminoase, dar care au avantajul de a putea fi folosite de doua persoane in acelasi timp, lampi de birou sau chiar ochelari de luminoterapie, care emit lumina de intensitate scazuta, dar sunt mai apropiate de ochi.

Timpul de expunere depinde de puterea lampii: cu cat lumina emisa este mai puternica, cu atat mai redus va fi timpul de expunere. De exemplu, cu un aparat de 10 000 lux, nu trebuie sa depasesti o jumatate de ora pe zi, in timp ce cu un aparat de 2 500 lux, poti sa stai si 2 ore pentru o cura eficace.

Bine de stiut

Cel mai bine e sa folosesti lampa de luminoterapie dimineata, dupa trezire, pentru a simti efectele pe parcursul intregii zile. Eforturile tale vor fi repede recompensate!

Rezultate

In 4-5 zile, oboseala se estompeaza si moralul e la cote maxime! Atentie, nu depasi timpul de expunere maxim recomandat de producatorul lampii, caci risti sa obtii efectul invers, adica sa devii irascibila!

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un